img
Este tuberculoza contagioasă și cum se transmite? 20 Оctombrie 2023
"Lucrez la o spălătorie auto împreună cu un bărbat care are tuberculoză. Știu că a fost tratat, dar nu știu care este amploarea bolii sale. El spune că analizele sale sunt bune, dar i-am cerut să-mi arate certificatele și tace. În același timp, fumează foarte mult. Puteți să-mi spuneți cât de periculos este?", întreabă Tatiana.

Daniil Davydov (jurnalist medical la journal.tinkoff.ru)Даниил Давыдов

 Tuberculoza se tratează în dispensarele de tuberculoză. Poți fi externat din dispensar doar în două cazuri:

  • dacă boala este complet vindecată;
  • când o formă deschisă de tuberculoză s-a transformat într-o formă închisă.

Nu pot spune cu siguranță, dar dacă un coleg pare sănătos, cel mai probabil nu poate infecta pe alții - chiar dacă nu s-a vindecat complet.

În același timp, dacă este încă bolnav, TB continuă să îi afecteze sănătatea. În această situație, este deosebit de important să se lase de fumat.

Consultați un medic

Articolele noastre sunt scrise cu dragoste pentru medicina bazată pe dovezi. Cităm surse de renume și mergem la medici de renume pentru comentarii. Dar nu uitați: responsabilitatea pentru sănătatea dumneavoastră vă revine dumneavoastră și medicului dumneavoastră. Noi nu scriem rețete, ci facem recomandări. Depinde de dumneavoastră dacă vă bazați sau nu pe judecata noastră


Cum se contractează tuberculoza

Tuberculoza este o problemă gravă: ucide zeci de mii de oameni în fiecare an. Boala este cauzată de Mycobacterium tuberculosis, o bacterie numită și bacilul lui Koch. Cel mai adesea afectează plămânii, dar uneori și alte organe - de la piele la rinichi și creier - sunt implicate în procesul de infecție.

Tuberculoza este foarte contagioasă. Bacteria se transmite aproximativ ca și gripa și coronavirusul, adică împreună cu sputa - mucusul din plămâni. Particule de mucus cu bacterii ajung în aer atunci când strănuți, tușești sau chiar și doar când vorbești. De aceea, persoanele sănătoase riscă să se infecteze, chiar și atunci când doar vorbesc cu o persoană cu tuberculoză pulmonară sau se află într-o cameră în care o persoană bolnavă a strănutat și tușit cu puțin timp înainte.

Dar este aproape imposibil să te infectezi prin intermediul obiectelor atinse de o persoană cu TB. Spre deosebire de particulele virale, bacteriile TB nu sunt foarte stabile în mediul înconjurător.

Ce se întâmplă cu persoana infectată

În 90% din cazuri, tuberculoza evoluează fără simptome, nu intră niciodată într-un stadiu activ și nu este transmisă altor persoane. Dar, în aproximativ unul din zece cazuri, boala se dezvoltă într-o formă deschisă infecțioasă. Și o persoană începe să secrete bacterii nu imediat după infecție: este nevoie de destul de mult timp - cineva șase luni, cineva și jumătate.

În acest moment, plămânii sunt deja destul de afectați și există simptome ale bolii: slăbiciune, oboseală, tuse, temperatură scăzută. Dar, spre deosebire de răceală, forma deschisă a tuberculozei nu dispare într-o săptămână sau o lună. Cu toate acestea, este posibil ca o persoană să nu recunoască aceste simptome ca fiind tuberculoză sau să nu le observe pentru o perioadă lungă de timp. De exemplu, tusea poate fi pusă pe seama fumatului, iar slăbiciunea și oboseala pot fi puse pe seama unui volum mare de muncă.

Cât de periculos este să te afli în preajma unui pacient cu TB

Doar tuberculoza deschisă este contagioasă, ceea ce este relativ rar. Dar problema este că, adesea, persoanele care suferă de această boală nici măcar nu-și dau seama că o au.

De obicei, oamenii află că sunt bolnavi atunci când se duc la medic și acesta le comandă un test TB. Pentru depistarea inițială a tuberculozei, există testul cutanat Mantoux, diasquintestul - un analog mai precis al testului Mantoux - și teste speciale de sânge.

Uneori, boala este detectată în timpul screening-ului. Screeningul pentru tuberculoză este recomandat tuturor adulților și necesită o fluorografie pulmonară la fiecare an sau la fiecare doi ani.

Atunci când o persoană descoperă boala, trebuie să înceapă imediat tratamentul. În primul rând, acest lucru este necesar pentru a-i salva viața: forma deschisă, care duce la modificări ale plămânilor și la alte simptome, este puțin probabil să treacă de la sine. La urma urmei, dacă sistemul imunitar al organismului ar putea face față bolii în sine, infecția ar rămâne într-o formă asimptomatică.

În al doilea rând, tuberculoza este inclusă în lista oficială a bolilor care reprezintă un pericol pentru ceilalți. În cazul în care o persoană cu o formă deschisă refuză în mod regulat tratamentul, medicul îl poate da în judecată. Există norme privind spitalizarea obligatorie a persoanelor cu o formă deschisă de tuberculoză.

De obicei, medicii încearcă să convingă oamenii să urmeze tratamentul: acesta este gratuit, iar persoanele care lucrează beneficiază de concediu plătit pe toată perioada tratamentului. Pacientul este obligat doar să îndeplinească toate instrucțiunile medicului.

Cu toate acestea, nu este întotdeauna ușor să suporte fizic tratamentul. Medicamentele prescrise pentru tuberculoză sunt incompatibile cu alcoolul, iar organismul le tolerează sever. Efectele secundare includ greață, dificultăți de respirație, transpirație și chiar vărsături. Prin urmare, unele persoane nu suportă și fug din dispensar. Este responsabilitatea fizioterapeutului să caute pacienții care au fugit, dar aceștia pleacă adesea în altă regiune sau nu-și dau locația exactă.

Sunt persoanele care au fost tratate pentru tuberculoză periculoase pentru ceilalți?

Tuberculoza se tratează în dispensarele de tuberculoză de la locul de reședință sau de ședere.

Și, în majoritatea cazurilor, boala poate fi complet vindecată.

Adulții care au fost vindecați de tuberculoză rămân sub supraveghere medicală de la unul la trei ani, în funcție de gravitatea fenomenelor reziduale la nivelul plămânilor. Persoanele cu HIV care au fost vindecate de tuberculoză sunt urmărite timp de trei până la cinci ani.

Unele persoane nu reușesc să scape complet de boală după un tratament într-un dispensar de tuberculoză. Cu toate acestea, dacă forma deschisă s-a transformat într-o formă închisă, în care o persoană nu mai eliberează bacterii în mediul înconjurător, ea poate fi totuși externată - la urma urmei, nu mai este periculoasă pentru ceilalți.

De regulă, astfel de persoane primesc un voucher pentru un sanatoriu de tuberculoză, unde pot continua tratamentul, dar o persoană cu o formă închisă a bolii are dreptul să îl refuze.

Ce se întâmplă în cele din urmă

Nu știu cum anume a fost tratat colegul dvs. și dacă a fost tratat în totalitate. Dar dacă se simte bine și nu pare epuizat, este probabil fie că s-a recuperat complet, fie că are o formă închisă de tuberculoză.

Dacă aceasta din urmă este adevărată, boala este periculoasă în primul rând pentru el însuși. Atâta timp cât bacilii Koch rămân în organism, ei continuă să distrugă plămânii. În această situație, are sens să se continue tratamentul și să se renunțe la fumat cât mai curând posibil - chiar și fumatul pasiv este foarte dăunător pentru plămâni, care se află deja într-o situație dificilă.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare