img
În cinci spitale raionale din Moldova vor fi instalate sisteme de gaze medicale 13 Februarie 2020

În următorii cinci ani, în cinci spitale raionale din țara noastră vor fi instalate sisteme de gaze medicale. Se întâmplă în urma semnării unui Memorandum de Înţelegere între Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale şi Fundaţia Urgenta Workgroup din Olanda.

 

Sistemele de gaze medicale vor fi instalate în spitalele de la Comrat, Cahul, Orhei, Căușeni și Bălți. Scopul Memorandumului este de a continua cooperarea realizată pe parcursul a 15 ani pentru îmbunătățirea calității serviciilor sistemului medical din Republica Moldova.

 

Potrivit unui comunicat de presă emis de Ministerul Sănătății, urgența va furniza gratuit, la necesitate, echipamente medicale de bună calitate, conform standardelor europene. De asemenea, aceasta va acorda asistență consultativă Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Republica Moldova, precum și conducerii instituțiilor medicale, cu privire la îmbunătățirea condițiilor tehnice din spitale. 

 

 „Apreciem suportul continuu pentru îmbunătățirea serviciilor din sistemul de sănătate care sunt adresate populației și sper că semnarea Memorandumului va consolida și mai mult relațiile noastre de cooperare. Vă asigur de facilitarea proceselor prin eforturi comune și îmbunătăţirea mecanismelor de coordonare”, a declarat ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

 

Alimentarea cu gaze medicale este de o importanță vitală în aproape toate zonele spitalului. Unitățile centrale de alimentare cu aer comprimat pun la dispoziție continuu aer comprimat medical la calitatea adecvată și presiunea necesară.

 

 Fundația Urgenta Workgroup din Olanda îşi desfăşoară activitatea în Republica Moldova, începând cu anul 2005, alocând o valoare estimativă de peste 1,5 milioane Euro pentru instalarea sistemelor de gaze medicale (oxigen, aer comprimat și vacuum centralizat) și donarea diverselor echipamente/dispozitive medicale instituțiilor medico-sanitare publice din țară.

 

Sursa