img
Irina Belevțova despre întâietatea Moldovei printre reprezentanțele naționale în clasamentul Rețelei Eurasiatice HIV/SIDA pentru Femei: ”Dintotdeauna mi-am dorit ca femeia să fie auzită!” 20 Ianuarie 2018

Acum câteva zile, organizația noastră a fost surprinsă de o veste extraordinară: Moldova s-a clasat pe locul întâi printre reprezentanțele naționale pentru perioada 2014-2017 potrivit clasamentului Rețelei Eurasiatice HIV/SIDA pentru Femei. Timp de trei ani țara noastră a organizat campanii de amploare împotriva violenței față de femei. Catalizatorul de idei al acestora, directorul departamentului pentru lucrul cu femeile și copiii din cadrul Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă”, prima femeie HIV-pozitivă cu statut deschis în Moldova, Irina Belevțova, și-a împărtășit impresiile produse de această veste și ne-a explicat pentru ce este nevoie de activismul feminin.

 

Irina, te bucuri că Moldova a devenit cea mai bună printre țările-membre ale Rețelei în ultimii trei ani?

Bineînțeles! Această știre a fost neașteptată, însă foarte plăcută. În general, când acum trei ani a început parteneriatul dintre Rețeaua Eurasiatică HIV/SIDA pentru Femei și organizația noastră, pentru mine toate acestea erau ceva de neconceput. Pe atunci abia devenisem membru cu drepturi depline al Rețelei și pur și simplu nu-mi imaginam ce vom face cu toate acestea. Aveam însă o mare dorință să dezvolt activismul femeilor în Moldova, eram pasionată și înflăcărată de aceasta. Dintotdeauna mi-am dorit ca femeia să fie auzită, ca femeia să nu stea doar acasă la cratițe, ci să aibă și o poziție civică activă în societate. Parteneriatul cu Rețeaua Eurasiatică HIV/SIDA pentru Femei a devenit pentru mine o posibilitate de a dezvolta activismul femeilor. Datorită efortului depus pe parcursul celor trei ani, am reușit să creăm un grup de inițiativă constituit din femei-activiste care trăiesc cu HIV și care astăzi ocupă o poziție civică activă, informează comunitatea, distrug stereotipuri. Sunt foarte mândră de ele.

În această perioadă am organizat o mulțime de campanii și acțiunii. Care este preferata ta?

Cred că este prima noastră campanie ”Violența nu are justificare!”, în cadrul căreia am realizat un spot social cu același nume, care a fost ulterior prezentat la o conferință de presă de amploare. Au fost multe emoții, multe lucruri noi și captivante! Campania a fost una memorabilă inclusiv și datorită faptului că am desfășurat-o în comun cu persoane publice cunoscute: Natalia Morari, Sanda Diviricean, Lucia Berdos, Ulziisuren Jamsran. Toate aceste femei s-au filmat în spot, au luat cuvânt la conferința de presă și pe mine m-a motivat foarte mult felul în care au vorbit ele despre campanie, admirația lor față de activistele noastre. Aceasta ne-a conferit și mai multă încredere că facem bine ceea ce facem! Apropo, acest spot este rulat până în prezent nu doar la noi, ci și în țările CSI.

IMG_4425

IMG_9922

IMG_7036

Câte persoane ați acoperit în total pe parcursul desfășurării acestor acțiuni? S-au acumulat câteva mii?

Cred că mai mult, fiindcă noi organizăm evenimente nu doar offline, ci și online: este vorba și de sporturi video, și de flashmob-uri, și de publicarea istoriilor online. Dacă aș oferi niște cifre aproximative, timp de trei ani am acoperit în jur de 8-10 mii de persoane din toată Moldova.

Ai putea să-ți amintești două istorii încurajatoare pe care le-ai auzit în această perioadă: una de la o femeie obișnuită, și alta de la o celebritate?

În cazul unei persoane publice cred că ar fi istoria Nataliei Morari care a recunoscut că în copilărie a crescut într-un mediu familial în care a fost prezentă violența. Mi-a plăcut foarte mult că ea a fost sinceră, simplă în comunicarea cu femeile-activiste. Iar din partea unei femei-activiste, cea mai emoționantă istorie este istoria Nataliei Palamari despre experiența violenței la care a fost supusă. Când am citit istoria ei (Natalia a fost supusă violenței sexuale în familie – nota redacției), am rămas foarte mișcată. Pentru mine asemenea femei sunt adevărate eroine. Deși eu sunt mândră de fiecare femeie care s-a hotărât
să-și povestească istoria violenței prin care a trecut, fiindcă pe an ce trece, aflăm tot mai multe istorii de felul acesta. Femeile au devenit mai deschise, au început să creadă în ele însele, au văzut că nu sunt singure. Sunt încredințată că în viitor asemenea femei-activiste vor fi tot mai multe.

IMG_6311

IMG_8347

Dezvăluie-ne realitatea din spatele cortinei: câți oameni au lucrat pentru ca toate aceste campanii să devină realitate?

Este vorba, bineînțeles, de echipa mea, echipa departamentului care lucrează cu femeile și copiii. Le sunt recunoscătoare tuturor fetelor care au fost alături, au elaborat programe, evenimente. Împreună am reușit să realizăm multe lucruri. De asemenea, m-a ajutat și m-a susținut soțul meu – Ruslan Poverga, directorul Asociației Obștești ”Inițiativa Pozitivă”. În toți acești ani el mi-a fost alături, m-a îndrumat, a propus idei creative, m-a ajutat să le transpun în viață. Echipa ”Inițiativei Pozitive”, de asemenea, ne-a ajutat luând parte activă în procesul de pregătire și de desfășurare a evenimentelor și activităților.

De asemenea, îi sunt recunoscătore Oliei Tira, Ambasadoare a Bunei Voințe UNAIDS, care și-a adus o contribuție semnificativă la dezvoltarea activismului în cadrul ultimei noastre campanii. Pe parcursul anului trecut, am călătorit împreună cu ea de două ori prin toate regiunile Moldovei pentru a ne întâlni personal cu femeile care trăiesc sau sunt vulnerabile la HIV.

De asemenea, le mulțumesc din toată inima conducătorilor de organizații active în sfera HIV, care au susținut activitățile noastre, s-au implicat activ și au motivat femeile – activiste.

Și, bineînțeles, mulțumesc organizației UN Women Moldova, care a fost alături de noi în această perioadă, și Rețelei Eurasiatice HIV/SIDA pentru Femei, care a fost inițiatorul tuturor acestor campanii pe parcursul ultimilor trei ani.

Elena Derjanschi

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md