img
Practici mai bune pentru o zi de „mâine” mai bună 29 Iulie 2020

Vineri, 24 iulie 2020, a avut loc conferința regională „Penitenciarele în contextul COVID-19”. Scopul acestui eveniment a fost de a discuta despre cele mai bune practici de activitate în sistemul penitenciar în condițiile pandemiei. La întâlnire au fost prezenți reprezentanți ai agențiilor guvernamentale și ai organizațiilor publice, care lucrează în instituții penitenciare, precum și reprezentanți ai Fondului Global, UNAIDS și UNODC.

 

Întâlnirea a avut loc online, cu participarea experților moldoveni Irina Barbîroș, șefa departamentului medical al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Ruslan Poverga, directorul general al AO „Inițiativa Pozitivă” și Vadim Vieru, avocat în Asociația Promo-LEX.

Reprezentanții Moldovei au împărtășit experiența pozitivă a țării noastre în condițiile carantinei. În pofida tuturor restricțiilor, în penitenciare s-au oferit în continuare produse de îngrijire a sănătății, produse de igienă personală, tratament HIV, s-au creat locuri de muncă pentru deținuți, s-a oferit asistență psihologică și educație pentru copiii, care execută pedepse în cinci instituții. Datorită parteneriatelor strânse, AO „Inițiativa Pozitivă” este singura organizație care a avut acces în instituțiile penitenciare în timpul carantinei.

În cadrul discuțiilor, participanții au determinat direcția pentru dezvoltarea ulterioară, sarcinile pentru viitorul apropiat și au decis să răspândească toate practicile bune și testate în regiune.

Experiența cooperării dintre societatea civilă, serviciul penitenciar și donatori la nivelul Moldovei permite îmbunătățirea activităților din închisori și oferirea mai multor servicii persoanelor, care se află în detenție. „Acesta este un exemplu foarte bun de mobilizare comună într-un moment dificil, ceea ce demonstrează faptul că putem coopera așa în principiu”, a declarat Ruslan Poverga, expert din Moldova.

Conferința a fost organizată de OC „FREE ZONE” în parteneriat cu Fondul Global pentru Combaterea SIDA, Tuberculoza și Malaria și Open Society Foundations.