img
Renunțarea la alcool a redus riscul de cancer oral și esofagian 10 Ianuarie 2024

Un nou raport elaborat de cercetătorii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că reducerea sau renunțarea completă la consumul de alcool poate reduce riscul de cancer oral, esofagian, mamar, laringian și colorectal. Transmite gismeteo.ro

Cercetătorii au analizat datele a zeci de studii anterioare și au identificat o legătură clară între reducerea consumului de alcool și scăderea riscului pentru anumite tipuri de cancer. În special, s-a constatat o scădere a riscului pentru cancerul cavității bucale și esofag.

De asemenea, se remarcă faptul că există dovezi limitate care să susțină faptul că reducerea consumului de alcool poate reduce riscul de cancer de sân, laringian și colorectal. Pentru cancerele de ficat și de gât, cercetătorii au evidențiat dovezi insuficiente.

Cercetătorii au acordat o atenție deosebită acetaldehidei, un toxid rezultat în urma descompunerii alcoolului în organism. Această substanță toxică s-a dovedit a fi un factor cheie în apariția cancerului asociat consumului de alcool, iar reducerea consumului de alcool a redus impactul asupra organismului.

Conform datelor OMS, peste 740.000 de cazuri de cancer în 2020 au fost asociate cu consumul de alcool. Cercetătorii subliniază importanța conștientizării posibilelor beneficii ale reducerii consumului de alcool, având în vedere că diferiți carcinogeni din alcool nu cresc riscul în mod egal.

Farhad Islami, epidemiolog la Societatea Americană de Oncologie, a subliniat că astfel de studii ajută la prognozarea riscurilor și sunt importante pentru elaborarea recomandărilor privind sănătatea.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare