img
OMS a lansat un apel la utilizarea seringilor ”inteligente” 24 Februarie 2015

”Milioane de persoane ar putea fi protejate împotriva infecțiilor dobândite în rezultatul injecțiilor dacă programele medicale ar utiliza seringi de unică folosință”, consideră experții Organizației Mondiale a Sănătăți (OMS).

În acest context, OMS a inițiat implementarea unei noi politici în domeniul siguranței injecțiilor, pentru a veni în ajutorul tuturor țărilor în lupta cu problema răspândirii bolilor infecțioase și transmisibile pe cale injectabilă.

Potrivit rezultatelor studiului finanțat de OMS, care s-a efectuat în anul 2014 în baza datelor de ultimă oră, în anul 2010 aproximativ 1,7 milioane de persoane au fost infectate cu virusul hepatitei B, iar 33 800 de persoane au fost infectate cu HUIV în rezultatul injecțiilor nesecurizate.

OMS accentuează, de asemenea, necesitatea de a reduce cantitatea injecțiilor care nu sunt absolut necesare, în calitate de măsură stringentă pentru reducerea riscului. Anul se produc 16 miliarde de injecții. Aproximativ 5% din aceste injecții sunt destinate pentru imunizarea copiilor și adulților și alte 5% – pentru alte proceduri, precum transfuziile de sânge și inocularea contraceptivelor injectabile.
Cele 90% de injecții rămase se produc pentru inocularea preparatelor medicamentoase în mușchi (injecții intramusculare) sau piele (subcutanate sau intradermice). În multe cazuri aceste injecții nu sunt absolut necesare sau pot fi înlocuite cu medicamente perorale.

Noile seringi ”inteligente” recomandate de OMS pentru injecțiile intramusculare și subcutanate dispun de un sistem care blochează efectuarea unei a doua injecții. Unele modele conțin un loc slab în construcția pistonului, astfel încât pistonul se rupe în cazul când utilizatorul încearcă să-l tragă după ce a efectuat injecția. Există și modele cu clamă metalică care blochează pistonul, prevenind astfel îndepărtarea lui din cilindru, iar în unele modele, după injectare, acul se trage în cilindrul pistonului.

În plus, se elaborează seringi care asigură protecția lucrătorilor medicali de traume accidentale în rezultatul împunsăturilor cu acul, care pot provoca infecții. După efectuarea injecției, acul automat se închine cu un toc sau capac în scopuri de protecție a utilizatorului de o rănire accidentală cu acul și o potențială infectare.
OMS recomandă insistent tuturor țărilor să treacă până în anul 2020 la utilizarea exclusivă a noilor seringi ”inteligente”, cu excepția unor circumstanțe în care seringa, care se blochează după utilizarea de o singură dată, poate împiedica desfășurarea procedurii, de exemplu, în cazul aplicării pompei pentru perfuzii intravenoase cu utilizarea seringii.

Sursa: http://www.who.int/mediacentre/news/releases/2015/injection-safety/ru/

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md