Medicamentul a fost creat de un grup de oameni de știință germani pe baza anticorpilor monoclonali. Medicamentul nu numai că elimină infecția, dar reduce și viremia. Rezultatele primelor studii sunt publicate în Journal of Hepatology. Relatează Spid.center.
Specialiștii de la Centrul german pentru boli infecțioase (DZIF) și compania americană Vir Biotechnology au creat un medicament pe bază de anticorpi monoclonali umani pentru tratamentul hepatitelor virale B și D (HBV și HBD).
Medicamentul a fost denumit VIR-3434. Structura sa conține un anticorp care vizează antigenul de suprafață al hepatitei B (HBsAg).
Studiile preclinice au fost efectuate pe șoareci de laborator. Oamenii de știință au descoperit că medicamentul elimină din sânge atât particulele virale, cât și cele subvirale ale VHB și HBD.
După experimentul reușit, cercetătorii au decis să efectueze un mic studiu clinic pe oameni. Experții vor testa eficacitatea și siguranța medicamentului. Previziunile oamenilor de știință sunt încurajatoare: ei cred că medicamentul va putea ajuta pacienții cu hepatită B și D. De asemenea, va fi posibil să fie folosit pentru prevenirea bolii.
Anterior, s-a raportat că până la 10% dintre persoanele cu HIV pot suferi de o coinfecție cu hepatita B. La această concluzie au ajuns oamenii de știință din SUA. Experții sunt siguri: toate persoanele cu un statut HIV pozitiv ar trebui să se supună unor controale regulate și în niciun caz să ignore tratamentul.