img
Cum să convingi o persoană dependentă să urmeze tratamentul și reabilitarea 06 Septembrie 2023

Centrele de reabilitare sau rehabe sunt organizații care ajută persoanele cu dependență chimică. În lipsa acestora, o persoană care consumă alcool sau droguri riscă să nu beneficieze de terapie la timp. Atunci starea sa psihologică și fizică se va deteriora, iar totul se poate sfârși cu moartea din cauza unei supradoze. Jurnaliștii publicației "Astfel de afaceri" au vorbit cu eroii și experții despre cum să înțeleagă că în rehab va ajuta cu adevărat și cum să transmită unei persoane cu dependență chimică necesitatea reabilitării.

"Te transformi într-o marionetă".

Alexei are 39 de ani și a început să consume droguri ușoare acum 20 de ani.

"Mi se părea că am o imunitate specială și că pot face față cu ușurință la orice, în plus, nu a interferat cu construirea unei cariere și întemeierea unei familii", spune el.

Treptat, drogurile au devenit mai grele. Bărbatul a început să-și dea seama că îi era din ce în ce mai greu să se descurce. La început, drogurile au devenit dușmanul său - au început să interfereze cu totul și să-i distrugă sănătatea. Apoi au devenit stăpânul său.

"Te transformi într-o marionetă: te controlează, distrug sferele mentale, fizice, emoționale și biologice. Nu mai poți trăi cu sau fără droguri - fundul iese la iveală."

Toată lumea din jurul lui Alexei spunea că are nevoie de ajutor: nu se putea descurca singur. Multă vreme nu a ascultat pe nimeni. Când i se cerea să meargă la un psiholog sau să meargă la un centru de reabilitare, el răspundea că el însuși era "psiholog" și știa totul.

La vârsta de 36 de ani, bărbatul a mers pentru prima dată la un centru de reabilitare pentru "recunoaștere": și-a "comandat" singur și a semnat un contract, a plătit singur banii - datorită acestui lucru a avut șansa de a ieși mai devreme de acolo. Alexei s-a dus să se "odihnească". A auzit că centrul avea o masă de tenis, o baie și o sală de sport. Deoarece Alexei este un profesionist în domeniul medical, știa cum să-și mențină condiția fizică și a luat cu el medicamente pentru a suporta mai ușor sevrajul pentru prima dată. Când acestea s-au terminat, a plecat.
"Imediat în stația de autobuz am consumat coniac, iar cu puțin înainte de a ajunge acasă - droguri", își amintește bărbatul

Anul de după reabilitarea "de probă" a fost crucial. Alexei și-a pierdut locul de muncă, a slăbit jumătate din greutate și a simțit că i se termină puterile.

"M-am înțeles pe mine însumi că în mod sigur nu voi muri în centru. [În afara centrului] mă simțeam ca și cum aș fi murit", împărtășește Alexei.

La 18 ani după ce a început să consume, a intrat pentru a doua oară într-un centru de reabilitare.

Небо

Cum ajută centrele de reabilitare persoanele cu dependență chimică

"Dependența, ca orice boală, își are cursul și etapele ei. Fără ajutorul medicilor și al psihologilor, este puțin probabil ca o persoană cu dependență să reușească să se oprească singură din consum", adaugă Olga Korotina-Gesse.

Primul lucru la care este supusă o persoană dependentă într-o clinică de reabilitare este dezintoxicarea (tratamentul sindromului de sevraj sau al sevrajului). În timpul dezintoxicării, se folosesc medicamente speciale pentru a elimina din organism produsele de descompunere ale drogurilor și ale substanțelor care conțin alcool.

După aceea, persoana începe un program de reabilitare psihologică, durata acestuia fiind individuală pentru fiecare persoană.

Acesta constă în trei blocuri. În prima etapă, persoana analizează modul în care consumul de droguri a afectat-o pe ea, mediul înconjurător, cariera și familia sa și care au fost consecințele. "Lucrăm cu trecutul pentru ca în viitor să nu facă aceleași greșeli", spune Andrei Egorov.

Alexei își amintește că, la centrul de reabilitare Vibor, psihologii i-au dat sarcini care l-au ajutat să înțeleagă cât de afectat a fost de dependența sa.

"Există o astfel de sarcină: să scrie o poveste a propriei dependențe chimice. Începe din copilărie foarte devreme", își amintește bărbatul.
"Undeva, părinții mei mi-au dat să gust din bere, undeva am văzut oameni care sărbătoreau o zi de naștere cu alcool, prima dată când am încercat o țigară - totul pornește de acolo".

Al doilea bloc vizează gândirea: persoanei i se analizează ce a pierdut, în afară de bani, și cum a fost afectată de boală. În plus, specialiștii îi ajută pe oameni să vadă valoarea lucrurilor obișnuite.

"Am fost învățați să prețuim timpul. A existat o astfel de temă: trebuia să scrii în fiecare zi despre 20 de sentimente pe care le-ai avut în timpul zilei. Și am avut timp să scriu 19, dar ultimul până la ora potrivită - nu, atunci trebuia să scriu 40 a doua zi. Și deja găsisem timp pentru asta, s-a dovedit că pur și simplu nu știam cum să stabilesc priorități", spune Alexey.

A treia etapă este tot despre trecut, dar deja în perioada de abstinență, în centrul de reabilitare: o persoană își analizează comportamentul și șederea în centrul de reabilitare.

Alexei își amintește cu căldură de zilele petrecute în centru: antrenamentele conduse de psihologi și jocurile cu crocodili care se desfășurau în fața lor.

Egorov, alegând o metaforă, compară reabilitarea cu construirea unei case: în reabilitare se pregătește fundația.

"Mai departe, dacă există o recidivă, o fundație bine construită nu permite unei persoane să consume confortabil - ea se confruntă în mod constant cu adevărul vieții, cu durerea, nu se mai amăgește", spune expertul.

După tratamentul în staționar, o persoană trece la un program ambulatoriu, care durează trei luni și are ca scop să o ferească de recidivă. După cum precizează psihologul, toată lumea este implicată în această etapă: atât rudele, cât și pacientul.

Люди в закате

Cum să convingeți o persoană să meargă la dezintoxicare

Este adesea dificil pentru o persoană cu dependență chimică să ia decizia de a nu mai consuma și de a realiza necesitatea reabilitării. În acest caz, este necesar să se apeleze la specialiști.

"Dacă centrul de reabilitare lucrează în domeniul juridic, nu vi se va oferi să mințiți dependentul și să îl învățați să îl trimită la ei cu forța, ci va oferi ajutor psihologic pentru a motiva o persoană cu dependență să ia o decizie", explică Olga Korotina-Gesse.

După cum precizează Andrei Egorov, este necesar să se planifice un interviu motivațional. Multe centre de reabilitare oferă servicii de motivare a persoanelor cu dependență.

Puteți încerca să motivați chiar dumneavoastră o persoană cu dependență chimică să meargă la dezintoxicare. În conversațiile cu el sau ea, ar trebui să îi transmiteți nevoia de ajutor medical. În același timp, nu trebuie să cedați emoțiilor și să vă pierdeți răbdarea, să dați vina pe persoana iubită sau să vă prezentați ca o victimă.

Рука помощи

De ce au nevoie de ajutor și rudele unei persoane cu dependență

"Se spune că fiica unui alcoolic se va căsători cu siguranță cu un dependent", împărtășește Anna, soția lui Alexei. - 'Am făcut totul ca la carte. Încă din prima zi în care l-am cunoscut, [soțul meu] se droga. Nu am intrat în această relație din întâmplare - aveam nevoie de această schemă în care ești cineva din triunghi: victimă, salvator sau persecutor.

După cum observă Andrei Egorov, rudele nu se gândesc la faptul că problema persoanei iubite este complexă și că multe alte persoane se confruntă cu ea. În acest caz, familiile persoanelor cu dependență nu se implică cu specialiștii. Iar acest lucru afectează probabilitatea de recidivă. Potrivit specialistului, 70% dintre recidive apar și din cauza rudelor care nu au solicitat ajutor psihologic.

Viața unui co-dependent, potrivit Annei, este un balans emoțional. O astfel de persoană uită de ea însăși și trăiește viața persoanei iubite dependente: așteaptă dacă va veni acasă cu droguri sau nu, îl compătimește, îl urăște pe amândoi. Îi face viața persoanei iubite mai confortabilă în detrimentul propriei vieți.

"Mi-a fost teamă să fac un pas și să-l trimit la centru - nu eram pregătită pentru asta. Mă gândeam: cum voi trăi fără el? Și nu mă gândeam că într-o zi ar putea muri", își amintește Anna.

La un an de la reabilitarea "de probă", Alexei, potrivit fetei, a cerut să-l închidă acasă, să-i ia cheile de la mașină și banii - așa avea să supraviețuiască retragerii. Anna a făcut acest lucru. Când a devenit foarte rău - a luat un cuțit, i l-a pus la gât și i-a spus: "Acum am să mă tai, dă-mi cheile, mă duc să iau o doză".

"Aveam mult de lucru până în acest moment [în grupurile pentru co-dependenți]", spune Anna. - Ușa s-a trântit, cortina de fier a căzut".
"Răspunsul meu a fost: "Vrei să te înjunghii. Dacă vrei, măcelărește-ne pe toți cei de aici". Fiul meu stătea lângă mine, plângând, cerându-mi să îi dau cheile. Iar eu i-am spus să facă ce vrea - nu voi contribui la bolile lui".

În acea zi, fata a reușit să își convingă soțul să apeleze la dezintoxicare și, în timp ce era sub perfuzie, să ia legătura cu personalul de la centrul de reabilitare.

"Băieții [de la centrul de reabilitare] veneau la noi de câteva ore, iar el stătea întins acolo cu un cuțit și spunea că "acum vin - îi voi tăia"", își amintește Anna. - Dar când au venit, din fericire, el s-a uitat la ei, i-a salutat de mână și a intrat în mașină, nu s-a opus.

Grupurile pentru co-dependenți au ajutat-o pe fată să creadă că este o persoană independentă care își poate asuma responsabilitatea pentru viața ei și nu poate aștepta ca cineva să facă un pas pentru ea. Grupurile pot fi gratuite sau plătite, în persoană sau la distanță. În cadrul acestora, participanții își împărtășesc sentimentele, emoțiile și experiențele. Anna a participat la întâlniri față în față și, de asemenea, a discutat în comunități pe rețelele de socializare.

"Când începi să lucrezi asupra ta, oamenii din jurul tău se schimbă. Cei apropiați ție sunt vase comunicante. Dacă stai și suferi, ești plin de durere - îi vei umple pe cei dragi cu această energie."

După trei săptămâni în centru, potrivit Annei, soțul ei a sunat-o și i-a mulțumit că l-a trimis la reabilitare: a semnat un consimțământ după spitalizare. Cu toate acestea, au existat și momente dificile. De mai multe ori a spus că vrea să părăsească centrul, că avusese deja destul ajutor. O dată, la o lună după ce a început reabilitarea, a vrut să fugă - a reușit să-l convingă să renunțe la această idee unul dintre consilierii cu care Alexei i-a împărtășit ideea.

"Au fost multe momente de la "Sunt aici ca în institut, am fost trimis să învăț să trăiesc într-un mod nou" până la "Mi-a ajuns, am înțeles totul"", își amintește fata.

După reabilitare, Alexei a fost voluntar la Rehab de mai multe ori, împărtășindu-și experiența și conducând mici grupuri psihologice. Acum are o familie și un loc de muncă. De mulți ani trăiește fără căderi nervoase.

Чайка в море

Cum să găsiți un centru calificat

Primul lucru pe care psihologii Andrei Egorov și Olga Korotina-Gesse îl sfătuiesc este să întrebați centrul despre posibilitatea de a-l vizita. Dacă există una, este un semn bun. Vizitele dau încredere că drepturile omului nu vor fi încălcate în spatele zidurilor închise ale reabilitării.

Un centru care nu are nimic de ascuns are propriul site web, unde puteți citi despre program, și un birou unde puteți merge să vă consultați și să vorbiți cu personalul.

Fiți atenți la forma de reabilitare, la tehnici și la obiective. Programul trebuie să fie secvențial și continuu: tratament, reabilitare și resocializare. Ar trebui să includă sesiuni regulate cu familia.

Procesul de reabilitare ar trebui să acopere toate domeniile: biologic, psihologic, spiritual și social, astfel încât remisiunea pe termen lung să fie mai probabilă.

Rudei sau persoanei iubite ar trebui să i se ofere un program pentru co-dependenți - acest lucru va permite persoanei dependente să se întoarcă mai repede în societate și, de asemenea, va reduce riscul de recidivă.

Dacă ați ales un centru privat, nu uitați să citiți contractul, care ar trebui să precizeze condițiile de anonimat.

O cedare nu înseamnă întotdeauna că reabilitarea a fost irosită. Dacă s-a întâmplat, înseamnă că există probleme interne cărora persoana nu a putut sau nu a vrut să le facă față. Într-un astfel de caz, este necesar să se ia măsuri pentru continuarea recuperării.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare