img
Acum, ajutând copiii deosebiți, simt că reușesc să aduc o folos și aici 17 Ianuarie 2023

Peste o lună se va împlini un an de război în Ucraina - un eveniment teribil care a afectat milioane de vieți. Mulți oameni au pierdut persoane dragi, case și speranța unui viitor mai bun. Milioane de oameni au devenit refugiați. Începând cu 23 februarie 2022, aproximativ 500 de mii de persoane au trecut granița din Ucraina în Moldova, fiind cel mai mare aflux de refugiați pe cap de locuitor într-o țară vecină. Aproximativ 80 de mii dintre ei au rămas în Moldova.

Refugiații au multe nevoi, inclusiv cea de a găsi un loc de muncă. Ocuparea unui loc de muncă le oferă oamenilor o recunoaștere socială și economică care îi poate ajuta să se simtă mai încrezători și mai bine integrați în societate într-o țară necunoscută. În acest sens, Inițiativa Pozitivă, cu sprijinul financiar al Comitetului Internațional de Salvare, este dedicată angajării de refugiați din Ucraina. Și până acum am ajutat deja 30 de persoane să își găsească un loc de muncă.

Una dintre aceste 30 de persoane era Olga (45 de ani, mamă a două fete de 12 și 17 ani). Ea a decis să ne împărtășească povestea ei.


Din ce zonă a Ucrainei proveniți și care a fost punctul de cotitură care v-a determinat să plecați?

Sunt din Mykolaiv, un oraș din sudul Ucrainei, în apropiere de Kherson. Războiul a ajuns în familia noastră (soțul meu și cele două fiice) foarte repede. Încă din primele zile după atac, rușii se apropiau de orașul nostru, ocupând literalmente cele mai apropiate sate. Exista sentimentul că astăzi sau mâine orașul va fi ocupat. Apoi ne-am dat seama că nu mai era sigur să stăm aici și că era timpul să plecăm.

De îndată ce a fost posibil, soțul meu ne-a trimis pe mine și pe copii departe de exploziile neîncetate, dar el a rămas, pentru că nu voia să-și părăsească poporul, orașul și oamenii.

La început am mers în vestul Ucrainei. Nu credeam că războiul va dura atât de mult și că va fi atât de înfricoșător... Dar bombardamentele au loc peste tot în Ucraina, ajungând în orașe aflate la mare distanță de front, așa că am decis să părăsim țara. Nu am vrut să plecăm departe de casă, așa că am mers în Moldova.

Cum v-a afectat războiul viața?

Aveam o casă... aveam o slujbă... aveam planuri... războiul ne-a luat totul. Fiica mea termina școala la începutul războiului și, bineînțeles, nu a existat nicio petrecere de absolvire a școlii, nicio viniete, iar acum nici măcar școala nu mai există - a fost bombardată.

Credeți că ați venit în Moldova pentru totdeauna?

Nu, cred că ne putem întoarce. Nici măcar nu am de gând să trăiesc fără țara mea, fără orașul meu, fără familia mea. Și oricât de greu ar fi, ne vom întoarce acasă, pentru că cineva trebuie să trăiască acolo, cineva trebuie să reconstruiască totul. Bineînțeles, dacă Rusia nu ne "eliberează" acolo, mă voi întoarce cu siguranță.

Încă mai ținem legătura cu soțul meu. Familia noastră rămâne puternică, în ciuda faptului că cineva a decis pentru noi că trebuie să trăim așa. Deși nu suntem împreună, cred că ne vom reîntâlni în curând.

Cum ați aflat despre Inițiativa Pozitivă?

Am aflat despre organizația dumneavoastră complet din întâmplare. Un prieten mi-a transmis un mesaj de la un grup Vyber, unde refugiaților li se oferea ajutor pentru a se angaja în Moldova. Așa că am contactat un membru al personalului dumneavoastră și mi-a trimis formularul de cerere. Cumva, în mod miraculos, poate că Dumnezeu ne-a ajutat și ne-a adus împreună, acum am un loc de muncă aici.

Cum v-a ajutat personalul nostru să vă găsiți un loc de muncă?

Am luat legătura cu un asistent social pe nume Victoria pe Vyber. Mi-a răspuns foarte călduros și atent la cererea mea de a găsi un loc de muncă. M-a încurajat, mi-a explicat cum să completez formularul și mi-a spus că vom găsi cu siguranță ceva. În cele din urmă, am făcut-o.

În câteva săptămâni, mi-au găsit un loc de muncă minunat! M-am angajat la un centru privat de reabilitare pentru copii numit "Sunrise". Am un loc de muncă în profesia mea și am lucrat și într-un centru similar în Ucraina. Acum, ajutând copii speciali, simt că fac o diferență și aici. Nu pentru copiii ucraineni, ci pentru cei moldoveni, pentru mine nu există nicio diferență.

Lucrez la Sunrise de trei luni. Și, ca să fiu sinceră, nici măcar nu speram să găsesc un loc de muncă în specialitatea mea, pentru că nu știu deloc limba română. Dar sunt mulți copii vorbitori de limbă rusă aici. Lucrez cu ei, în cea mai mare parte.

Totul este foarte bine, vă sunt foarte recunoscător pentru că mi-ați oferit această oportunitate. Mă menține pe linia de plutire și nu numai din punct de vedere financiar, ci și moral. Probabil chiar mai mult din punct de vedere moral.

Care sunt planurile dumneavoastră de viitor?

Cel mai mare plan și cel mai mare vis al meu, așa cum cred că fac majoritatea ucrainenilor, este să mă întorc acasă. Și de îndată ce se va ivi ocazia, ne vom întoarce imediat.

Dar atâta timp cât circumstanțele nu s-au schimbat, voi fi aici, voi ajuta în orice fel pot, voi lucra - pentru a face ceva bun aici.

Cum v-a afectat războiul din Ucraina?

O prăbușire completă a întregii mele vieți... Războiul este foarte înfricoșător... îmi pare rău, nu pot vorbi... este un dezastru, știți... Doamne ferește ca cineva să treacă prin asta!

Nicio altă situație care mi s-a întâmplat mie sau familiei mele... nici măcar moartea unei persoane dragi nu pare a fi atât de teribilă ca războiul. Când orașul tău este bombardat, când cei dragi și prietenii tăi mor. Copiii mei au crescut în șase luni, dacă pot să mă exprim așa. Dar au vrut ei asta?

Faptul că am trecut prin toate acestea m-a făcut să realizez importanța ajutorului din exterior și vreau să le mulțumesc enorm tuturor celor care mă ajută. Cuvintele nu pot exprima cât de cumplit este războiul și cât de valoros este sprijinul oamenilor buni!

Și încă o dată, vă mulțumesc mult dumneavoastră și, de fapt, oamenilor din Moldova în general, care sunt suficient de amabili pentru a da o mână de ajutor tuturor celor care se află în această situație dificilă. Fără astfel de oameni ar fi foarte rău, iar în felul acesta înțelegi cu adevărat că lumea nu este lipsită de oameni buni.


Dacă sunteți refugiat și aveți nevoie de ajutor, vă rugăm să sunați la +37322009974, +37379707703.

Sau trimiteți un mesaj pe grupul nostru de Facebook

Помощь беженцам из Украины в Молдове

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare