img
Ce ar trebui să facă un cetățean al Moldovei dacă a fost diagnosticat cu HIV în străinătate? 06 Маi 2022

De obicei, cetățenii moldoveni de peste hotare au două opțiuni pentru a primi tratament ARV - gratuit, dacă au cetățenia țării (sau permis de ședere, viză etc.), sau contra cost - să cumpere medicamente ARV de la farmaciile comerciale. Dar dacă un pacient nu are documentele menționate mai sus sau mijloacele financiare pentru a cumpăra medicamentele, există o altă soluție foarte bună - înscrierea la distanță a pacienților HIV-pozitivi.

Printr-o colaborare concertată între sectorul medical, care oferă servicii de diagnosticare și tratament HIV, și sectorul neguvernamental, care oferă sprijin psihosocial pentru persoanele care trăiesc cu HIV, a devenit posibil accesul la tratamentul ARV pentru persoanele care trăiesc cu HIV în străinătate.

Această înscriere la distanță este posibilă la prezentarea unui act de identitate al unui cetățean al Republicii Moldova, a documentelor care confirmă diagnosticul HIV și a rezultatelor testelor necesare, eliberate de instituția medicală. Rețineți că Moldova acceptă documente medicale nu numai de la centrele publice de combatere a SIDA, ci și de la clinicile private.

Conform Programului Național de Sănătate, toți cetățenii moldoveni sunt eligibili pentru tratamentul HIV, indiferent de statutul lor de asigurare de sănătate și de rezidența fiscală. Toți cetățenii moldoveni beneficiază de o gamă completă de servicii de sănătate legate de HIV.


Dacă dumneavoastră sau cineva pe care îl cunoașteți se află într-o situație similară, vă rugăm să sunați la +373 22 009 974,

sau contactați-ne prin mesaje personale pe pagina noastră de Facebook,

Sau veniți la oficiul nostru din Chișinău, strada Independenței 6/2 (parter).

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare