img
Comisia Europeană oferă R. Moldova 100 de milioane de euro. Chicu: Cu acești bani vor fi dotate spitalele 22 Аprilie 2020

Comisia Europeană a luat decizia de a oferi un pachet de asistență macrofinanciară de 3 miliarde de euro pentru zece țări partenere, întru a le ajuta să limiteze criza economică provocată de pandemia de coronavirus. Din această sumă, 100 de milioane de euro vor fi oferiți Republicii Moldova. În context, premierul Ion Chicu a subliniat că banii, atunci când vor ajunge în țară, vor fi cheltuiți pentru dotarea spitalelor. 

„Noutăți bune și de la Uniunea Europeană! După FMI și Federația Rusă și (destinația noastră firească), Uniunea Europeană a decis să aloce bugetului Republicii Moldova o sumă importantă - 100 de milioane de euro. Prietenul la nevoie se cunoaște! Acești bani, când vor veni, vom propune să fie orientați spre dotarea spitalelor Republicii Moldova cu echipament modern. În afară de coronaviruși, viețile moldovenilor sunt răpuse de cancer, maladii cardio-vasculare și multe alte boli. E timpul să alegem corect prioritățile!”, a scris pe Facebook premierul Ion Chicu.

În urma unei evaluări preliminare, Comisia Europeană a decis să distribuie banii după cum urmează: Republica Albania (180 milioane EUR), Bosnia și Herțegovina (250 milioane EUR), Georgia (150 milioane EUR), Regatul Iordaniei (200 de milioane de euro), Kosovo (100 de milioane de euro), Republica Moldova (100 de milioane de euro), Muntenegru (60 de milioane de euro), Republica Macedonia de Nord (160 de milioane de euro), Republica Tunisia (€ 600 de milioane) și Ucraina (1,2 miliarde de euro).

Fondurile vor fi puse la dispoziția țărilor timp de 12 luni, sub formă de împrumuturi cu condiții „extrem de favorabile”, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene. Cu sprijinul Fondului Monetar Internațional, fondurile pot contribui la îmbunătățirea stabilității macroeconomice și la crearea spațiului care să permită alocarea resurselor pentru protejarea cetățenilor și atenuarea consecințelor socio-economice negative ale pandemiei coronavirusului. 

Propunerea Comisiei este supusă adoptării de către Parlamentul European și Consiliul UE. 

În urma adoptării propunerii, Comisia este pregătită să plătească prima tranșă cât mai curând posibil, după acordul privind un Memorandum de înțelegere cu fiecare țară parteneră. A doua tranșă ar putea fi achitată în al patrulea trimestru al anului 2020 sau în prima jumătate a anului 2021, cu condiția ca măsurile de politică anexate să fi fost puse în aplicare în timp util.

Sursa

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md