Oamenii de știință se apropie din ce în ce mai mult de dezvoltarea unui vaccin eficient împotriva HIV, care nu numai va proteja împotriva posibilelor infecții, ci și poate vindeca persoanele care trăiesc cu HIV.
Vaccinurile eficiente împotriva HIV care protejează și vindecă oamenii de infecție sunt Graalul de aur al lumii științifice. Evoluțiile în acest domeniu au loc de zeci de ani, iar acum oamenii de știință, mai mult ca niciodată, sunt aproape de obiectivul lor.
Dezvoltarea vaccinurilor HIV se mișcă în două direcții. Primul este vaccinurile preventive care pot proteja împotriva posibilelor infecții. A doua direcție sunt vaccinurile terapeutice care pot vindeca persoanele care trăiesc cu HIV sau le pot oferi remisie pe termen lung fără a lua terapie antiretrovială.
Iată ce realizări și concluzii au fost prezentate în aceste zile la cea de-a 24-a Conferință Internațională SIDA (AIDS 2022).
Ce răspunsuri sistemului imunitar sunt necesare pentru un vaccin eficient împotriva HIV?
- Reacție persistentă la anticorpii de neutralizare (NAb);
- Anticorpi activi de neutralizare (bNAbs);
- Răspuns sistemului imunitar stabil;
- Reacția celulelor T de memorie care suprimă reproducerea virusului.
- Reacții imune care împiedică virusul să „scape”.
Profesoră Glenda Gray, președinta și director executiv al Consiliului de Cercetare Medicală din Africa de Sud (SAMRC), a prezentat un studiu privind aplicarea datelor ce țin de eficacitatea parțială sau ineficacitatea diferitelor cercetări.
Oamenii de știință au identificat relații care pot fi folosite ca o nouă strategie în evoluțiile viitoare:
- Trei studii (RV144; HVTN 702 și 705) au arătat că titrurile mari de anticorpi V1V2 pot juca un rol critic în reducerea riscului de infecție cu HIV.
- O asociere similară a fost găsită între anticorpii IgG3 și HIV în studiile RV144, HVTN 505 și 705.
- Metodologia utilizată în HVTN 505 a găsit un răspuns larg al celulelor T CD8+, care implică, de asemenea, un risc mai scăzut de infecție la persoanele cu niveluri ridicate de celule T CD8+.
Citomegalovirusul (CMV) ca vector (RhCMV)
Perspectivele sunt promițătoare pentru studiile care utilizează citomegalovirusul (CMV) ca vector (RhCMV) pentru vaccinurile care au fost efectuate la maimuțe-rhesus. Maimuțe-vaccinați au fost protejați împotriva virusului imunodeficienței simiane (SIV) și la ei a scăzut rapid cu eliminarea definitivă a virusului din sânge după faza acută. Deși studiul a fost realizat pe primate, rezultatele pot oferi un stimul pentru dezvoltarea de metodele noi.
Anticorpi de neutralizare (bnAb)
BnAbs neutralizanți pe scară largă au arătat rezultate pozitive în prevenirea posibilei infecții cu HIV. Această strategie poate fi, de asemenea, promițătoare ca remediu funcțional pentru HIV. În acest caz, este necesar să existe diferite variante de bnAb și să se schimbe accentul către obținerea de anticorpi.
În perioada 2022-2023. aproximativ 20 de studii cu diferite opțiuni de vaccin HIV sunt deja planificate. Este posibil ca cocktail-urile de anticorpi să devină un instrument important în lupta împotriva virușilor și vindecarea funcțională. De asemenea, procesul poate accelera semnificativ adăugarea platformei ARNm.
Potrivit cercetătorilor, apariția unui vaccin eficient împotriva HIV nu va rezolva toate problemele deodată. Este probabil ca strategia de vaccinare HIV să fie o combinație complexă de imunogeni. În același timp, va fi nevoie de îmbunătățirea semnificativă a mijloacelor de diagnosticare și testare a HIV, iar oamenii de știință se vor confrunta cu o serie de întrebări noi.
Sursa: Life4me+