img
Cum ajutăm la angajarea refugiaților din Ucraina 27 Martie 2023

Odată cu războiul din Ucraina, mulți oameni au fost nevoiți să își părăsească locuințele și să se refugieze în alte țări. Una dintre aceste țări a fost Moldova. Potrivit serviciului moldovean de grăniceri, aproximativ un milion de cetățeni ucraineni au trecut granița moldo-ucraineană de la începutul conflictului. Iar în momentul de față, peste 100 de mii de refugiați au rămas în Moldova.

Vremea ajutoarelor de urgență a trecut, dar acum este important să le oferim oamenilor un sprijin mai cuprinzător și pe termen lung, cum ar fi un loc de muncă. De aceea, timp de aproximativ o jumătate de an, O.A. "Inițiativa Pozitivă" a început să introducă un serviciu de ocupare a forței de muncă pentru refugiații din Ucraina, cu accent pe persoanele din grupurile de risc și categoriile deosebit de vulnerabile.

Asistența în materie de ocupare a forței de muncă pentru refugiați este extrem de importantă, deoarece facilitează integrarea acestor persoane în societate și le permite să se întrețină pe ei înșiși și pe cei dragi lor. În plus, ocuparea unui loc de muncă îi ajută pe refugiați să își păstreze demnitatea și respectul de sine și reduce probabilitatea ca aceștia să fie nevoiți să acționeze ilegal pentru a supraviețui.

Astăzi am vorbit cu Valeria și Victoria (de asemenea, refugiați din Ucraina), care s-au alăturat Inițiativei Pozitive pentru a-și ajuta conaționalii să-și găsească un loc de muncă în Moldova. Fetele ne-au povestit cum și-au găsit ele însele un loc de muncă și cum îi ajută acum pe alții, cu ce dificultăți s-au confruntat și cum decurge procesul de angajare.


Există opinia că este foarte dificil sau chiar imposibil să găsești un loc de muncă în Moldova. Voi ați venit din Ucraina și ați reușit să o faceți. Ați putea să ne spuneți cum și cât timp v-a luat să faceți acest lucru?


Valeria:

Валерия

Imediat ce m-am gândit la asta am găsit un loc de muncă. Dar serios, am fost în diferite grupuri pentru refugiați: pe Facebook, Telegram, Vyber. Citind informații acolo, comunicând, începi să dobândești contacte, cunoștințe, prieteni, iar ajutorul nu durează mult.

De exemplu, un prieten mi-a trimis un mesaj pe Facebook în care spunea că Inițiativa Pozitivă caută asistenți de angajare. Mi-am trimis CV-ul și am primit un telefon. Am fost suficient de norocoasă să găsesc locul de muncă literalmente în decurs de o lună.


Victoria:

Виктория

Am început să caut un loc de muncă în aprilie anul trecut. Au fost trei încercări nereușite din cauza nevoii de a lucra cu normă întreagă. Am doi copii și, din păcate, nu-mi pot permite încă un loc de muncă cu normă întreagă.

În iunie, fiind în căutarea unui loc de muncă pentru a treia lună, am renunțat și m-am gândit că poate nu era destinul meu. Dar am dat întâmplător peste anunțul dvs. de căutare a unui loc de muncă pe Facebook și mi-am dat seama imediat că este al meu. Am venit pentru un interviu și, iată, lucrez la Inițiativa Pozitivă de mai bine de șase luni.


Astăzi, chiar dumneavoastră ajutați alți refugiați din Ucraina să își găsească un loc de muncă. Cum funcționează acest proces? Ce fel de persoane aplică cel mai des?

Valeria:

Uneori, oamenii ne găsesc pe noi, prin intermediul "word of mouth". Uneori, prin intermediul site-ului dopomoga.gov.md, există o rubrică "muncă" și "proiectul SHARE - angajare pentru cetățenii Ucrainei în Moldova".

De asemenea, scriem anunțuri pe diferite resurse: din nou, messenger, rețele sociale. Anunțul are un link către un chestionar în care persoana își împărtășește contactele și experiența sa de muncă. Apoi luăm legătura cu ea și îi oferim diverse oportunități de angajare în Moldova.

Ne scriu și ne sună oameni de profesii absolut diferite: de la pictori la designeri. Singurul lucru care poate fi remarcat este că femeile aplică mai frecvent.

Victoria:
Aplică persoane din diverse profesii, dar am observat că cel mai des solicitările vin de la profesioniști foarte specializați: contabili, avocați. Este destul de dificil pentru ei aici, din cauza barierei lingvistice. Dar încercăm să îi ajutăm să găsească și ei alternative.

 

Cu ce dificultăți se confruntă oamenii atunci când își caută un loc de muncă?

Valeria:

Principala dificultate este limba. Mulți oameni nu cunosc limba română și, din această cauză, de multe ori nu pot obține posturi foarte "înalte". Acest lucru este foarte trist. Dar nu doar lipsa limbii române devine o barieră pentru lucrători. De multe ori, cunoașterea limbii engleze ar putea ajuta la o plasare mai ușoară la locul de muncă. Dar cum Ucraina este mare și înainte nu exista o lipsă de locuri de muncă, oamenii nu aveau nevoie să învețe limbi suplimentare, iar acum o astfel de abilitate ar fi utilă.

Victoria:
Nu am văzut mari dificultăți. Cu excepția faptului că salariile sunt mici. Acest lucru este valabil mai ales având în vedere prețurile, care au crescut foarte mult în ultima vreme. Nu-mi pot imagina cum poți supraviețui cu 8000 de lei fără mai multe joburi part-time, mai ales dacă ai copii, dacă locuiești într-un apartament închiriat.


Au existat cazuri interesante, amuzante, plăcute în timpul experienței tale de muncă?

Valeria:

Da, într-o dimineață am fost abordată de un angajator care căuta un grafician. În aceeași seară ne-a scris o fată graficiană. A doua zi am făcut legătura între ei și totul a mers bine, fata lucrează în continuare acolo și este foarte fericită! A fost uimitor și fericit pentru persoana respectivă, sau mai degrabă pentru amândoi, pentru că s-au găsit unul pe celălalt și atât de repede.

Victoria:

Recent am găsit un loc de muncă pentru Nikita, care locuiește într-o suburbie a Chișinăului (Bubuechi). Era important pentru el să lucreze aproape de casă, astfel încât să poată ajunge acasă la timp pentru ora 17.00. Nu existau solicitări din partea organizațiilor din apropierea locuinței sale, așa că am decis să deschid pur și simplu o hartă și să sun direct la toate organizațiile care și-au listat contactele. Și așa am reușit să îi găsesc un loc de muncă part-time foarte potrivit la o spălătorie auto.

De asemenea, ieșit din comun. Un bărbat a venit la noi în căutarea unui loc de muncă și a reieșit că, în urmă cu aproximativ 15 ani, îl ajutase pe unchiul meu să se angajeze. Ei bine, acum l-am ajutat și eu. Asta e karma.

 

Valeria: Nu vă fie teamă - luați legătura! Chiar dacă credeți că aveți cea mai puțin populară profesie, vom găsi un loc de muncă și pentru dumneavoastră!


Până în prezent, am reușit deja să angajăm 48 de persoane. Aceste activități sunt implementate în cadrul unui acord de parteneriat între Comitetul Internațional de Salvare, Inc. și O.A. "Inițiativa pozitivă" în parteneriat cu SHARE.


Dacă sunteți refugiat și aveți nevoie de ajutor, vă rugăm să sunați la +37322009974, +37379707703.

Sau trimiteți un mesaj pe grupul nostru de Facebook

Помощь беженцам из Украины

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare