img
Cum au vindecat oamenii de știință HIV la o femeie din New York 16 Februarie 2022

O echipă de cercetători americani a raportat că este posibil să fi vindecat de HIV o femeie, pentru prima dată în istoria medicinii. Oameni de știință au folosit o metodă de ultimă oră care constă în transplant de celule stem.

Pacienta a fost spusă unei proceduri de transplant „cordon haplo” în urmă cu patru ani, și deși nu a mai luat medicația anti-HIV după aceea, rămâne „asimptomatică și sănătoasă”, spun cercetătorii, potrivit Digi24.

Aceasta se alătură unui grup de trei bărbați, pe care oamenii de știință susțin că, cel mai probabil i-au vindecat de HIV. Cercetătorii mai au în evidență, de asemenea, și două femei al căror sistem imunitar, în mod extraordinar, aparent a învins virusul.

Carl Dieffenbach, directorul Diviziei SIDA la Institutul Național de Alergie și Boli Infecțioase, a declarat pentru NBC News că acumularea de succese aparent repetate în vindecarea HIV „continuă să ofere speranță”. 

„Este important să existe în continuare succes pe această linie”, a spus el.

Procedura folosită pentru tratarea pacientului din New York, cunoscută sub numele de transplant de „cordon haplo”, a fost dezvoltată inițial pentru tratamentul cancerului la persoanele cu afecțiuni ale sângelui. Astfel, pacientul oncologic primește un transplant de sânge din cordonul ombilical, care conține celule stem ce reprezintă un puternic sistem imunitar în curs de dezvoltare. O zi mai târziu, ei primesc o grefă mai mare de celule stem adulte. Acestea se înmulțesc rapid, dar în timp sunt înlocuite în întregime de celulele din sângele cordonulului ombilical.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare