Cât de mult poți bea pentru a nu deveni alcoolic? Dacă drogurile ușoare sunt legalizate în unele țări, nu sunt ele periculoase? Dependența de internet este un diagnostic real sau fictiv? De ce un pahar de vin la cină poate provoca cancer de sân?
Spid.center a adresat întrebări de specialitate despre dependențe, de care mulți oameni sunt interesați, dar uneori le este rușine să le pună. Răspunsurile au fost date de Alexander Polikarpov, psihoterapeut, psihiatru-droguriști, medic-șef al clinicii AlkoSpas.
- Prin ce semne își poate da seama o persoană că este probabil pacientul dumneavoastră? De exemplu, dacă beau un pahar de vin sau o cutie de bere în fiecare seară, am nevoie de tratament? Dar dacă mă "bag" în droguri, dar numai la petreceri?
Utilizarea regulată a oricărei doze de alcool se transformă în dependență în câteva luni sau în câțiva ani. Printre semnele de pericol se numără incapacitatea de a controla cantitatea de alcool consumată, creșterea frecvenței de utilizare și alegerea unor băuturi mai puternice.
În fiecare seară - da, este deja frecvent, este un motiv să vă gândiți și să vorbiți cu un medic. Condiționat normală poate fi numită utilizarea unor cantități mici de alcool în zilele de sărbătoare.
Drogurile sunt chiar mai periculoase, după prima utilizare se poate forma o dependență psihofizică persistentă, iar efectul distructiv asupra organismului crește de fiecare dată.
În ambele cazuri, dependentul rareori poate evalua în mod adecvat starea sa și consecințele acesteia. Este important ca persoanele apropiate să-l convingă să urmeze un tratament sau cel puțin să vorbească cu un psihiatru. În cazul în care familia se confruntă cu o astfel de problemă, poate apela la un medic-psihiatru, care va ajuta la direcționarea conversației, va explica cum să se comporte.
- Să spunem că o persoană a venit la o programare și se dovedește că are într-adevăr o dependență. Ce se va întâmpla în continuare, în ce constă tratamentul?
De regulă, terapia ar trebui să includă mai multe etape. Aceasta este detoxifierea - retragerea din organism a produselor alcoolice sau a drogurilor. Apoi - un curs de medicație și terapie cu vitamine. Ce anume va fi inclus în ea, se decide individual. De asemenea, poate fi nevoie de psihoterapie pe termen lung pentru a depăși poftele și de reabilitare pentru a consolida rezultatele și a preveni recidiva. De asemenea, este de obicei necesară consilierea familiei, unde un psihiatru va explica cum să se comporte pentru a preveni recidiva. În plus, în familiile cu persoane dependente, codependența este foarte frecventă. Într-o astfel de situație, controlul asupra rudei dependente devine cea mai importantă sarcină pentru o persoană: aceasta își schimbă treptat stilul de viață, nu se mai implică în îngrijirea de sine, părăsește cercul obișnuit de socializare. De fapt, această dependență de o rudă alcoolică este foarte asemănătoare cu dependența unei rude alcoolice de alcool.
- Când și prin ce semne putem spune că o persoană s-a recuperat?
Astfel de indicatori includ o schimbare a stilului de viață, capacitatea de a se relaxa și de a se odihni fără dependență și un refuz pe termen lung de a bea. Când vine vorba de dependența de alcool, trei ani de abstinență completă de alcool sunt considerați a fi perioada în care sobrietatea este considerată stabilă. Dar nu există o recuperare completă din alcoolism: în sensul că o persoană nu poate reveni la un consum moderat de alcool chiar și după ani de zile. Atunci când o persoană revine la consumul de băuturi alcoolice, ea poate relua rapid simptome precum lipsa de control asupra dozelor de alcool consumate și pofta dureroasă de băuturi alcoolice. Vorbim aici doar despre o persoană care a fost diagnosticată cu dependență de alcool.
Tratamentul pentru dependență nu poate fi rapid sau ușor. Dacă vi se promite că veți scăpa de dependență în una sau două săptămâni folosind o metodă, merită să vă gândiți la eficiența unei astfel de oferte.
- Cu siguranță există situații în care o persoană vine la un narcolog sub presiunea rudelor, sau acestea îl aduc, sau chiar îl trimit la o clinică închisă. Este chiar posibil să-l ajutăm în acest caz?
O componentă importantă a tratamentului este dorința unei persoane, conștientizarea de către aceasta a problemei sale. Dacă vine sub presiune din partea familiei sau a superiorilor, nu va fi posibil să păstreze rezultatul pentru o perioadă lungă de timp. Cu toate acestea, colaborarea cu un psiholog poate ajuta pacientul să își dea seama de problema sa.
- Funcționează modalitățile nemedicale de a scăpa de dependențe? De exemplu, programele în 12 pași?
Tratamentul pentru dependență ar trebui să fie complex. Componenta medicamentoasă este foarte importantă, deoarece ajută la refacerea organismului și la depășirea dependenței fizice de alcool, droguri, fumat. Desigur, programele psihologice, dacă o persoană dorește să le încerce, pot ajuta, dar este posibil să se obțină un rezultat de durată numai cu o abordare cuprinzătoare.
- Să vorbim despre persoanele sănătoase. Cât de mult alcool, din punct de vedere medical, poate bea o persoană pentru a nu-și face rău? De exemplu, în unele cercuri se vorbește despre regula celor două pahare - pe ce se bazează și merită să o urmeze?
Mitul despre beneficiile vinului a luat naștere în rândul oamenilor de știință francezi în anii 1980, când cercetătorii au calculat că francezii, în ciuda abundenței de grăsimi din dieta lor, au mai puține boli cardiovasculare tocmai datorită vinului. De fapt, problema calculelor lor era de ordin metodologic: astfel de lucrări nu țineau cont de faptul că unele dintre persoanele care renunță la alcool o fac din cauza unor dependențe preexistente sau a unor boli cronice care le împiedică să bea.
Potrivit noilor date ale OMS, nu există o doză sigură de alcool. Acest lucru a fost demonstrat de studii clinice serioase la care au participat peste 500.000 de persoane.
În principiu, o doză de 50-60 ml pe săptămână, cu o utilizare neregulată, nu poate provoca dependență. Dar alcoolul aduce prejudicii organismului în orice doză și chiar și în cazul unei singure utilizări: sistemul nervos este perturbat, coordonarea este afectată, pot apărea probleme cu tractul gastrointestinal și boli cronice, sarcina asupra ficatului este crescută.
Cu o utilizare prelungită, activitatea multor organe și sisteme, inclusiv cardiovascular, nervos, digestiv, crește riscul de cancer. Când se formează dependența, personalitatea și prioritățile unei persoane se schimbă, iar capacitatea de a gândi critic este pierdută.
- Există articole științifice despre legătura dintre consumul de alcool și anumite tipuri de cancer. Cum funcționează?
Alcoolul aparține substanțelor cancerigene pentru oameni din prima grupă. Această grupă include, de asemenea, fumatul activ și pasiv, funinginea și nitriții. S-a dovedit că alcoolul crește riscul de cancer la sân, gură, faringe, laringe, laringe, laringe, esofag, ficat și intestin. De exemplu, consumul zilnic de 75-100 ml de alcool crește cu 10% șansele de cancer de sân.
Alcoolul cauzează daune tuturor organelor. De ce se întâmplă acest lucru? Alcoolul etilic sporește capacitatea celulelor de a se "lipi între ele" și perturbă stabilitatea membranei lor. Celulele care favorizează schimbul de gaze - globulele roșii - se pot lipi de peretele vaselor și pot închide pasajul sau îngreuna trecerea. Ca urmare, acest lucru duce la deteriorarea vaselor, organele primesc substanțele necesare într-un volum mai mic, ceea ce înseamnă că imunitatea locală este redusă și devine mai dificilă combaterea bolilor, inclusiv a proceselor tumorale.
În plus, odată cu consumul regulat de alcool, nutriția este perturbată, organismul primește din ce în ce mai puține vitamine și oligoelemente, ceea ce crește, de asemenea, riscul de cancer.
În plus față de lipsa substanțelor utile, organismul trebuie să cheltuiască în mod regulat resurse pentru a elimina alcoolul însuși, care este toxic pentru organism.
- Unele țări au legalizat consumul de droguri. Există statistici sau date științifice cu privire la modul în care acest lucru afectează sănătatea populației? Am întâlnit poziția conform căreia drogurile ușoare pot fi mai sigure decât alcoolul - este adevărat?
Orice dependență este periculoasă, afectează sănătatea, starea emoțională și mentală și distruge viața socială a unei persoane.
Există o opinie în rândul dependenților de droguri conform căreia doar drogurile sintetice sunt periculoase, iar cele vegetale nu sunt. Din punct de vedere medical - toate drogurile sunt la fel de dăunătoare și provoacă o dependență persistentă. Și toate acestea sunt interzise în țara noastră. Deși unele țări permit utilizarea marijuanei medicale, efectul său pozitiv nu este dovedit de studii serioase.
Diferența față de alcool este că acesta nu este interzis și este considerat acceptabil din punct de vedere social, deși distruge corpul uman la fel ca drogurile, deși puțin mai lent.
- În general, există tendințe în domeniul dependențelor care au devenit relevante în ultima vreme?
Una dintre cele mai periculoase și mai triste tendințe este aceea că prima cunoaștere cu alcoolul, precum și dezvoltarea altor tipuri de dependențe, are loc din ce în ce mai devreme. În prezent, vârsta medie la care un copil încearcă alcoolul este de 10 ani. Toxicomanii diagnostichează dezvoltarea dependenței de alcool deja la vârsta de 10-14 ani, iar alcoolul distruge mai repede organismul copiilor, deoarece acesta este capabil să elimine doar 7% din alcoolul luat.
Dependența de jocuri de noroc, dependența de internet sunt, de asemenea, din ce în ce mai răspândite. Aceasta este o problemă gravă a timpului nostru. Odată cu progresia dependenței de internet, apare capacitatea de a învăța, de a gândi, tulburări de comportament. Dependența de jocuri este deosebit de periculoasă la copii și adolescenți, deoarece provoacă furturi și comportamente antisociale.
Problema codependenței, care necesită, de asemenea, un ajutor psihologic special, devine din ce în ce mai populară.
- Din câte știu eu, puteți apela la un narcolog în legătură cu fumatul. Cum îi ajutați pe oameni să renunțe la fumat, ce anume faceți? Care este probabilitatea de succes în acest caz?
Renunțarea la fumat, precum și la orice alt tip de dependență, necesită dorința unei persoane, o conștientizare clară a faptului că aceasta îi va îmbunătăți viața pe termen lung, perseverență și timp.
Renunțarea la fumat nu pentru tine, ci pentru soția sau rudele tale este puțin probabil să funcționeze, riscul de a suferi o cădere nervoasă în acest caz este maxim. Totul este, de asemenea, complicat de faptul că, încercând să renunți la fumat, este de dorit să limitezi serios sau să excluzi alcoolul. Într-o stare de intoxicație cu alcool, o persoană nu se poate controla și nu se poate reține și fuma.
Astăzi, se utilizează psihoterapia și tratamentul farmacologic. Medicul va selecta individual medicamente pentru a face față retragerii nicotinei, pentru a facilita procesul de recuperare a organismului.