img
Nou record al producției de cocaină în Columbia, anunță ONU 13 Septembrie 2023

În 2022, Columbia a produs 1.738 de tone de cocaină. Aceasta reprezintă cu 24% mai mult decât în 2021, o cifră record pentru această țară, care este cel mai mare producător mondial al acestui drog. Astfel de date sunt prezentate în raportul anual al Biroului ONU pentru Droguri și Criminalitate (UNODC).

Columbia reprezintă 60% din producția mondială de cocaină. Monitorizarea prin satelit realizată de agenția specializată a ONU a arătat că suprafața cultivată cu coca a crescut la 230.000 de hectare în 2022, o creștere de 13% față de anul precedent. Aproximativ 65 la sută din totalul culturilor de coca se află în departamentele Nariño, Norte Santander și Putumayo. Cu toate acestea, în Putumayo, cultivarea coca a crescut cu 77 la sută.

Oferta excedentară a dus la o creștere a capturilor peste tot, din Africa până în Asia și Europa de Est, notează Bloomberg. Acest lucru a transformat Ecuadorul, recent pașnic, într-una dintre cele mai violente țări din lume, deoarece cartelurile se luptă pentru controlul porturilor și al rutelor.

Gustavo Petro a venit la putere ca președinte al Columbiei în august anul trecut, declarând că războiul de lungă durată împotriva drogurilor purtat de Washington și Bogota a eșuat și promițând să găsească o nouă abordare.

Ministrul columbian al justiției, Nestor Osuna, subliniază că creșterea culturilor de coca în 2022 este mult mai mică decât în 2021. Într-adevăr, potrivit datelor ONU, culturile de coca au crescut cu 43% în 2021 față de 2020 și cu doar 13% în 2022. Cu toate acestea, după cum subliniază experții UNODC, trebuie luat în considerare faptul că "acei tufișuri care erau tineri anul trecut au crescut acum și au devenit productivi".

Cu alte cuvinte, explică Leonardo Correa, purtător de cuvânt al UNODC, "rata de creștere a suprafețelor este în scădere. Dar rata de producție de cocaină este în creștere.


Columbia este principalul producător și exportator de cocaină din lume. Mai mult de 90% din plantațiile de coca din lume sunt concentrate în așa-numitul Triunghi andin al drogurilor, care include Columbia, Peru și Bolivia. Cantități mici de coca cresc în plantațiile din Panama, Ecuador, sud-vestul Venezuelei și nord-estul Braziliei. Sute de tone de cocaină sunt expediate anual din America de Sud către Statele Unite, principala și cea mai solvabilă piață de stupefiante de pe continent.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare