Pentru Inițiativă Pozitivă este esențial să răspundem cât mai rapid și eficient la nevoile populațiilor cheie afectate de HIV și tuberculoză. Succesul în astfel de activități este imposibil fără o gamă largă de parteneri, mobilizarea resurselor, management eficient și transparență.
Pe teritoriul Moldovei, în cadrul răspunsului la criza provocată de războiul din Ucraina, a fost lansat un call center și au fost deschise patru centre de criză. Acestea au fost create pentru a răspunde rapid la nevoile refugiaților din populațiile cheie afectate de HIV și TBC și rudele lor.
Urmați acest link pentru a găsi date care reflectă rezultatele în timp real ale activității de ajutor a refugiaților (numărul de solicitanți pentru asistență, nevoile refugiaților, datele demografice și multe altele).
Deosebit de semnificativ și dificil de implementat este ajutarea persoanelor a căror vulnerabilitate a crescut de multe ori. Asistența pentru astfel de categorii de refugiați prevede o abordare cuprinzătoare în soluționarea problemelor medicale, sociale și umanitare, a căror listă include, printre altele:
- Asigurarea accesului neîntrerupt la tratament salvator;
- Informarea refugiaților și sprijinirea în acordarea asistenței sociale;
- Furnizarea de servicii de cazare temporară, inclusiv trimiterea către centre de criză și căutarea de locuințe închiriate;
- Întâlnirea refugiaților la frontieră, la diferite puncte de trecere a frontierei și asistență în transportul la locul de cazare temporară; Aprovizionarea cu alimente;
- Furnizarea de articole și bunuri de igienă;
- Asigurarea accesului la medicamente și materiale medicale suplimentare;
- Îngrijire psihologică/psihoterapeutică și psihiatrică;
- Oferirea suportului juridic;
- Asigurarea contactului pe toate problemele individuale cu țările gazdă, în cazul în care refugiatul părăsește Republica Moldova.
Cu toții sperăm la o rezolvare rapidă a acestei situații tragice și dificile.