img
De ce au eșuat testele pentru "cel mai promițător" vaccin împotriva HIV și ce se poate face? 06 Februarie 2023

Speranțele pentru medicamentul Johnson & Johnson, singurul candidat la un vaccin împotriva HIV care a ajuns în faza a III-a a studiilor clinice, s-au năruit după ce s-a anunțat recent că nu a fost suficient de eficient. Medici de frunte din Africa de Sud (unde a avut loc studiul) au cerut o schimbare în modul în care se caută vaccinuri împotriva HIV. Scrie Spid.Center


Studiul Mosaico - decolarea

Vaccinul Ad26.Mos4.HIV s-a bazat pe imunogeni mozaici specifici pentru numeroasele subtipuri de HIV răspândite în întreaga lume. Adenovirusul serotip 26 (Ad26) a fost utilizat pentru a furniza imunogenul mozaic.

Acesta a utilizat același sistem de administrare a antigenului (sau platformă de vectori virali), Adenovirus 26, care a fost utilizat în vaccinul J&J împotriva COVID-19.

Un studiu pentru a testa eficacitatea și siguranța unui vaccin împotriva HIV numit Ad26.Mos4.HIV a început în 2019. La studiu au participat 3.900 de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani din Europa, America de Nord și America de Sud. Fiecare dintre ei a primit patru doze de vaccin sau un placebo pe parcursul unui an.

Ultimele două vaccinări au fost însoțite de administrarea unei formulări cu două componente care conținea proteina de înveliș HIV gp140 subtip C și proteina mozaic gp140, la care s-a adăugat un adjuvant de fosfat de aluminiu pentru a stimula răspunsul imunitar. Toate injecțiile de vaccin au fost finalizate în octombrie 2022.

...căderea.

Majoritatea participanților (81%) au finalizat cursul complet de vaccinare. Procentul de persoane care au primit HIV în grupul placebo și în grupul de control a fost același, conform rezultatelor studiului. Vaccinul a arătat o eficacitate mai mică de 50%, iar protocolul a fost de a opri studiul. Toți voluntarii care au fost depistați pozitiv la testul HIV au fost trimiși la tratament.

"Suntem în mod clar dezamăgiți", spune profesorul Linda-Gail Becker, director executiv al Fundației de Sănătate Desmond Tutu și director al Centrului Desmond Tutu HIV de la Universitatea din Cape Town, "dar, după ani de căutări pentru un vaccin evaziv pentru a preveni HIV, nu renunțăm. Trebuie să ne întoarcem la punctul de plecare pentru a ne da seama și a încerca din nou. Nu putem renunța la acest lucru. Este prea important", a spus ea.

Alte studii eșuate

În 2021 a avut loc un studiu de fază 2b numit Imbokodo (sau HVTN705) al unui vaccin similar testat pe femei cisgender în cinci țări din Africa de Sud. Și acest vaccin s-a bazat pe un vector adenoviral Ad26 care exprimă antigenele mozaice ale virusului Gag/Pol/Env și pe un adjuvant pe bază de aluminiu. În cadrul studiului au fost înscrise 2.600 de femei (1.300 în grupul placebo și 1.300 în grupul care a primit vaccinul) în 23 de centre de sănătate. Incidența HIV a fost de 4,3 la 100 de persoane în grupul placebo, față de 3,6 în grupul care a primit vaccinul. Rata de eficacitate primară a fost de 25,2%. Vaccinul a fost bine tolerat, 50% din grupul de vaccinare raportând dureri ușoare până la moderate la locul injecției. Evenimentele adverse sistemice ușoare până la moderate au fost raportate de 56% și 66% în grupurile placebo și, respectiv, vaccin, și nu au fost raportate evenimente adverse grave. În ciuda siguranței vaccinului, oamenii de știință au evaluat incidența HIV ca fiind ridicată în grupul care a primit medicamentul, iar studiul a fost oprit.

Un studiu privind vaccinul împotriva HIV (HVTN 702) în rândul a peste 4.500 de persoane seronegative cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani din 14 regiuni din Africa de Sud a fost, de asemenea, oprit în 2020. Vaccinul s-a dovedit a fi ineficient în prevenirea transmiterii HIV.

Sunt necesare noi abordări. Dar care dintre ele?

Având experiența dezvoltării unui vaccin anti-covaccin, oamenii de știință spun că strategia de combatere a HIV constă acum în găsirea unor imunogeni și a unor platforme tehnologice care să inducă anticorpi neutralizanți. "Platforma de informații RNAi (ARNm) ne poate ajuta, deoarece induce anticorpi neutralizanți puternici", spune profesorul Glenda Gray, președintele Consiliului de Cercetare Medicală din Africa de Sud.

Experții consideră că platforma ARNm este promițătoare deoarece, cu ajutorul ei, pot itera foarte rapid - adică pot schimba sau modifica abordarea, ceea ce este deosebit de important având în vedere capacitatea virusului HIV de a se ascunde și de a suferi mutații rapide.

Crearea unui vaccin împotriva COVID-19 în mai puțin de doi ani, în comparație cu anii de căutări nereușite ale unui vaccin împotriva HIV, se datorează în parte primei utilizări a unei platforme medicamentoase bazate pe ARNm și ușurinței cu care cercetătorii au reușit să țintească proteina spike a CoV-2. Unul dintre motivele pentru care vaccinurile împotriva HIV sunt mai greu de dezvoltat este faptul că virusul nu are o țintă clară, cum este cazul proteinei SARS-CoV-2.

Linda-Gail Becker explică faptul că sistemul imunitar luptă împotriva agenților patogeni în două moduri, unul prin intermediul celulelor B și al anticorpilor, iar celălalt prin intermediul celulelor T. "În trecut, când am analizat vaccinurile împotriva HIV, ne-am orientat mai degrabă spre un răspuns de tip celule T decât spre un răspuns de tip anticorp (celule B). Vaccinul împotriva coronavirusului Ad26 își arată calitățile prin activitatea celulelor T, în timp ce vaccinurile cu ARNm împotriva COVID-19 stimulează mai mult anticorpii (celulele B)." Efectul asupra bolii severe, pentru a se asigura că infecția nu este atât de gravă, s-a datorat activității celulelor T.

Oamenii de știință au sperat că, chiar dacă vaccinul nu va opri HIV, acesta va fi mai ușor și încărcătura virală va fi mai mică - ceea ce înseamnă că o persoană ar putea să își ia timp pentru a urma un tratament antiretroviral.

"Cu toate acestea, ne-am dat seama că aceste vaccinuri nu au prins contur. Vrem cu adevărat să oprim infecția dacă putem, ceea ce înseamnă că vom avea nevoie de anticorpi, care reprezintă un răspuns al celulelor B", spune ea.

Anticorpii monoclonali și vaccinarea activă

Cercetătorii analizează în prezent două modalități diferite de a produce anticorpi care să neutralizeze în general HIV. Una dintre ele este injectarea directă, asemănătoare profilaxiei pre-expunere. "Ideea este că se injectează un anticorp care, atunci când vede agentul patogen, se agață imediat de el, îl împachetează și îl scoate din organism", spune Becker.

Unele dovezi ale promisiunii acestei abordări au fost furnizate de un studiu din 2021 - care a examinat un anticorp monoclonal cunoscut sub numele de VRC01. S-a dovedit că VRC01 în monoterapie la persoanele care au început tratamentul antiretroviral în timpul fazei acute a infecției cu HIV a fost bine tolerat, dar nu a avut niciun efect virologic semnificativ după întreruperea tratamentului antiretroviral. "Un singur anticorp monoclonal nu este suficient pentru HIV. Trebuie să investim în mai multă cercetare. Studiile privind eficacitatea cocteilurilor de anticorpi monoclonali trebuie accelerate pentru a demonstra utilitatea lor", spune Gray.

Potrivit lui Gray, a doua modalitate de a induce anticorpi larg neutralizanți este de a "mima" acești anticorpi prin vaccinare activă. "Trebuie să găsim o modalitate de a "antrena" organismul uman să producă acești anticorpi cu efect de neutralizare generală care se agață de agenții patogeni și îi elimină imediat. Credem că aceasta este calea pe care trebuie să o urmăm."

De asemenea, are nevoie de bani

Chiar dacă oamenii de știință nu au găsit un vaccin pentru a preveni HIV, au obținut o mulțime de informații noi despre virusuri. Dar acum se tem că oprirea investițiilor în dezvoltarea unui vaccin împotriva HIV ar aduce un mare deserviciu activității lor viitoare. Experții insistă: autoritățile din diferite țări trebuie să încurajeze cercetarea în domeniul HIV și să sprijine tinerii oameni de știință. Potrivit lui Grey, există în prezent o "tendință îngrijorătoare" a tinerilor oameni de știință care se îndepărtează de bolile infecțioase și se orientează spre cancer și alte boli netransmisibile.

"Pierdem ritmul de dezvoltare a carierei științifice. Trebuie să fim deschiși la noi cercetări. Trebuie să continuăm să facem acest lucru în ciuda eșecurilor. Avem nevoie de un vaccin, iar acest lucru necesită investiții susținute la nivel global. HIV se întâlnește la persoanele sărace și în rândul populațiilor cheie. Și, uneori, săracii și populațiile cheie nu sunt o prioritate pentru cei bogați", spune Grey.

Terapia prin injectare

Terapia prin injectare a fost numită o adevărată descoperire în tratamentul HIV - în loc să ia pastile în fiecare zi, oamenii pot face injecții o dată sau de două ori pe lună, în funcție de regim. Cabotegravirul a fost înregistrat recent la nivel mondial. Este utilizat în combinație cu rilpivirina injectabilă, primul regim de tratament HIV cu acțiune prelungită din lume, cu administrare o dată pe lună sau o dată la două luni. Această combinație, sub denumirea comercială Cabonerva, a fost deja aprobată în unele țări, iar în Europa cabotegravirul injectabil este disponibil sub denumirea comercială Vocabria.

"Terapia antiretrovirală injectabilă cu durată lungă de acțiune este un progres medical major care ne permite să ne regândim opiniile cu privire la multe abordări terapeutice. De exemplu, aderența la tratament poate însemna acum aderența la vizitele regulate la spital, mai degrabă decât numărul de pastile luate într-o anumită perioadă de timp. Punerea în practică a acestei terapii necesită o abordare mai individualizată pentru fiecare pacient. Trebuie să se țină cont de multe aspecte ale vieții sale care poate nu au fost discutate cu medicul înainte. Atunci când se prescrie ART injectabil în practică, se analizează un dosar detaliat al fiecărui pacient, inclusiv toate aspectele medicale și sociale. De exemplu, se clarifică natura muncii pacientului, astfel încât acesta să nu fie nevoit să parcurgă distanțe mari și să poată vizita centrul o dată la două luni. În orice caz, pentru multe persoane cu HIV, ARV injectabil va îmbunătăți semnificativ calitatea vieții, va elimina "oboseala legată de medicație" și va reduce polipragmatismul. Este important ca astfel de regimuri ART să fie disponibile pentru pacienți cât mai curând posibil", spune Anton Yeremin, specialist în boli infecțioase.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare