img
De ce este bine să investim în reabilitarea deținuților 12 Аprilie 2021

Comunitatea Terapeutică „Catharsis” pentru persoanele deținute în închisorile din Republica Moldova a apărut în luna iulie, 2018, în Penitenciarul nr. 9 – Pruncul. Aceasta a fost creată cu scopul de a ajuta persoanele care, aflându-se în penitenciar, suferă de dependență de substanțe psiho-active. Programul de reabilitare din Comunitatea Terapeutică „Catharsis” este acreditat și include multe componente, precum programul pentru depășirea dependenței chimice „12 pași”, subiecte de cultură generală, dezvoltare personală, etică, studierea limbilor străine și dezvoltarea abilităților sociale. În afară de cunoștințe și abilități, rezidenții comunității pot învăța diferite profesii și pot fi angajați în câmpul muncii.

Din momentul lansării comunității terapeutice până în prezent 35 deținuți din diferite penitenciare de tip închis au devenit rezidenți ai acesteia. Din ei, 14 persoane au trecut programul de reabilitare și au fost eliberați din detenție și reintegrați cu succes în societate. Nici unul din absolvenții comunității nu a mai comis infracțiuni și nu s-a întors în penitenciar. Aceștia s-au întors în familiile lor, sunt astăzi angajați în câmpul muncii, fac voluntariat și îi ajută pe alți dependenți să facă față la aceleași greutăți.

Matematică simplă  

Costul de întreținere a unui deținut în penitenciar pe parcursul a 12 luni constituie peste 76.000 lei. Această sumă nu include cheltuielile de urmărire penală, judecătorești etc. Conform statisticii naționale rata de reîncarcerare constituie aproximativ 55%, deci mai mult de jumătate din numărul total a persoanelor eliberate din detenție vor comite infracțiuni repetate și se vor întoarce în penitenciar. Deci statul va cheltui în continuare câte 76000 lei anual din bugetul său pentru întreținerea lor în detenție. Și aici trebuie de menționat pericolul pentru siguranța publică și persoanele care vor suferi în urma acestor infracțiuni.

Conform rezultatelor Comunității Terapeutice „Catharsis”, din anul 2018 până în prezent nivelul de recidivă infracțională a absolvenților acesteia constituie 0%. Deci, în urma finalizării programului de reabilitare în comunitate și eliberare, aceste persoane nu mai consumă bani din buget, dar, fiind angajate în câmpul muncii, contribuie la rândul lor prin taxe și impozite. Riscul de comitere a noi infracțiuni este redus la zero, respectiv crește și nivelul siguranței publice și confortului cetățenilor noștri. 

Concluzie   

Sistemul penitenciar a reușit să creeze un model eficient de reabilitare a condamnaților din Republica Moldova – Comunitatea Terapeutică „Catharsis” din Penitenciarul nr. 9 – Pruncul. Acest model necesită implicarea ONG-urilor și la moment penitenciarul achiziționează servicii de asistență psiho-socială și reabilitare de la Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”. Programul de reabilitare este mult mai sofisticat, el necesită investiții suplimentare, dar la rândul lui dă rezultate mult mai bune și într-un bun final transformă deținuții din „consumatori de buget” în cetățeni prosociali.

Deci, beneficiile sunt evidente. Din punct de vedere economic este mult mai profitabil de investit în programe de reabilitare decât în cheltuieli de întreținere a deținuților. Din punct de vedere a securității cetățenilor, reducerea nivelului de recidivă infracțională înseamnă reducerea numărului potențial de victime și părți vătămate.

Riscuri și soluții 

La momentul actual bugetul de stat acoperă doar parțial costurile programului de reabilitare din Comunitatea Terapeutică. Acesta la 80% depinde de donatori externi și de efortul ONG-urilor de atrage resurse adiționale, ceea ce îl face nesustenabil și pune sub pericol extinderea sa în întreg sistemul penitenciar. Practica multor țări din lume, precum Germania, arată că finanțarea acestor programe de către stat asigură durabilitatea, eficiența și îmbunătățirea constantă a calității procesului de corijare a deținuților. Iar rezultatele acestui proces sunt reflectate în economia resurselor pentru întreținerea deținuților și un nivel de criminalitate în constantă cădere.

 

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea potențialului Comunității Terapeutice din Penitenciarul Nr. 9 – Pruncul”, implementat cu suportul financiar al Pompidou Group al Consiliului Europei.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md