img
De ce oamenii își țin diagnosticul în secret? 16 Ianuarie 2024

Experții spun că există multe motive pentru care oamenii își pot ascunde diagnosticul, dar unele sunt mai frecvente decât altele. De exemplu, confidențialitatea poate fi o strategie comună de supraviețuire, spune Dr. Itay Danovic de la Cedars-Sinai din Los Angeles. Articolul a fost publicat în NYTimes, scrie Life4me.plus

Motive pentru a ascunde un diagnostic

Ascunderea unui diagnostic este o reacție de apărare, o reticență de a-și expune "vulnerabilitățile" în fața publicului. Experții consideră că aceasta este o strategie comportamentală absolut normală. Cu toate acestea, există și cazuri extreme în care oamenii refuză tratamentul sau examinarea necesară.  

Oamenii pot decide să nu-și dezvăluie diagnosticul atunci când află că acesta este asociat cu stigmatizarea și îi face pe oameni să simtă fie judecată (de exemplu, HIV), fie milă (de exemplu, cancer).

Unii consideră că sănătatea și performanța fizică sunt esențiale pentru rolul și identitatea lor. Dezvăluirea unui diagnostic ar însemna pentru ei - o reducere a statutului. Aceste persoane sunt, de asemenea, preocupate să nu fie o povară pentru ceilalți.

Normele culturale și generaționale pot influența dezvăluirea diagnosticului. Experții au observat următoarea tendință: tinerii care au crescut cu social media sunt mai dispuși să își dezvăluie diagnosticul.

Argumente în favoarea dezvăluirii diagnosticului

Experții susțin, în general, dorința de intimitate a individului. Cu toate acestea, există câteva argumente puternice în favoarea dezvăluirii diagnosticului de sănătate.

  •     Păstrarea unui diagnostic complet secret poate îngreuna căutarea de ajutor atunci când acesta este necesar (deplasarea pentru tratament, sprijin psihologic etc.);
  •     tăcerea poate duce la izolare socială;
  •     Povara secretului poate provoca stres sever, anxietate și depresie.

Experții subliniază, de asemenea, un alt aspect care este foarte dezbătut: dreptul altor persoane de a afla despre diagnostic. Dar acest lucru nu se aplică tuturor oamenilor, ci doar celor pe care persoana însăși îi consideră apropiați sau celor care o pot ajuta. Există, de asemenea, puncte de legislație (de exemplu, persoanele cu HIV sunt obligate să informeze partenerul sexual cu privire la statutul lor).

"Pentru cei care sunt suficient de norocoși să aibă în viața lor persoane care le pot oferi sprijin, ajutor și îngrijire, dezvăluirea unui diagnostic poate fi ceva foarte pozitiv. Dar depinde de fiecare individ în parte să decidă dacă își dezvăluie sau nu boala", a declarat doctorul Stephen Meyers de la Universitatea Roosevelt din Chicago.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare