img
Bărbații sunt mai predispuși decât femeile să amâne tratamentul HIV după diagnosticare 20 Noiembrie 2023

Cercetătorii din China au analizat 29 de lucrări ale colegilor - experții au studiat câte zile după diagnosticare au început să ia terapie antiretrovirală (ART). Rezultatele au fost publicate în revista PLoS One, scrie Spid.center.

Atunci când o persoană află că este seropozitivă la HIV, este posibil să nu înceapă imediat să ia terapie antiretrovirală - un lucru destul de frecvent în întreaga lume. Cercetătorii din China au efectuat o analiză a 29 de lucrări științifice pentru a afla cine este cel mai probabil să abandoneze inițial terapia antiretrovirală.

În total, 121.142 de persoane au participat la studiu. Toți oamenii proveneau din țări diferite, iar datele privind starea lor de sănătate au fost colectate din 2015 până în 2022. Întârzierea inițierii ART a fost definită ca fiind refuzul tratamentului în termen de 30 de zile de la confirmarea unui statut HIV pozitiv.

Cercetătorii au constatat că 36% dintre voluntari au întârziat tratamentul. Experții au concluzionat că bărbații au fost mai predispuși decât femeile să refuze să înceapă ART imediat. Acest lucru se poate datora faptului că femeile sunt mai predispuse să aibă grijă de sănătatea lor, să viziteze medicii și să asculte recomandările acestora. De asemenea, femeile sunt cel mai adesea expuse la violență fizică și sexuală din partea partenerului lor, ceea ce le determină să solicite ajutor medical.

Ei au comparat comportamentul persoanelor tinere, adulte și vârstnice - s-a dovedit că primele au refuzat în cea mai mare parte terapia.

În plus, 40% dintre participanții cu un număr de CD4 mai mare de 500 de celule au refuzat terapia. În rândul persoanelor cu un număr de CD4 mai mic de 200, cifra a fost de 25%.

Experții au constatat, de asemenea, că persoanele din țările cu venituri ridicate au fost mai predispuse să refuze terapia antiretrovirală în comparație cu cele din țările cu venituri medii și scăzute.

Cercetătorii sugerează că, pentru tineri, perspectiva de a lua ARV toată viața este destul de descurajantă, astfel încât este posibil ca aceștia să nu opteze imediat pentru această terapie. În plus, persoanele cu un număr mare de CD4 se pot simți sănătoase și pot să nu vadă necesitatea de a lua medicamente. Toate îndoielile și temerile pot fi risipite prin consiliere specializată și cu sprijinul unui psiholog competent.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare