img
Oamenii de știință au creat un test rapid pentru HIV și tuberculoză 15 Noiembrie 2023

Cercetătorii de la Universitatea Tulane (SUA) au pus la punct un test rapid care poate detecta simultan HIV și tuberculoza (TB) folosind câteva picături de sânge. Dispozitivul poate nu numai să detecteze cele două boli, ci și să măsoare încărcătura virală și bacteriană a acestora, scrie Life4me, citând Clinical Chemistry.

HIV și tuberculoza sunt co-infecții comune. Testele pentru tuberculoză se fac, de obicei, prin cultura bacteriană a sputei, care necesită mult timp. Sputa este, de asemenea, un produs al răspunsului imunitar, ceea ce face diagnosticul dificil la unii pacienți cu HIV din cauza imunității suprimate.

Pentru noul test nu este nevoie de spută - sunt suficienți doar 200 de microlitri de sânge (câteva picături).

Testul vizează antigenii HIV și TB din sânge și utilizează spectrometria de masă pentru a determina încărcătura virală și bacteriană.

"Prin combinarea celor două teste am economisit timp și bani", afirmă dezvoltatorii.

Astfel de sisteme de testare sunt necesare în special în țările în curs de dezvoltare cu o încărcătură mare de tuberculoză, unde resursele reprezintă o problemă. Dezvoltatorii intenționează să treacă la teste clinice și să solicite în curând aprobarea FDA.

Anterior, Canada a aprobat un dublu test rapid pentru HIV și sifilis. Testul se efectuează, de asemenea, cu ajutorul picăturilor de sânge. Rezultatele pentru ambele infecții sunt oferite în 60 de secunde.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare