img
Funcționează sau nu: 6 metode de testare a tuberculozei 04 Noiembrie 2023

Tuberculoza afectează în fiecare an aproximativ 10 milioane de persoane în lume. La început, aceasta poate fi lipsită de simptome sau se poate manifesta nespecific - tuse, slăbiciune, febră scăzută. Dacă boala este depistată la timp, este tratată mai repede și mai ușor. Transmite journal.tinkoff.ru

Pentru a depista tuberculoza într-un stadiu incipient, există screening - examinarea de rutină a persoanelor indiferent de prezența simptomelor. Iată care sunt metodele de diagnosticare care detectează eficient boala și pe care este mai bine să nu cheltuiți bani.

✅ Testul Mantoux

Funcționează. Arată dacă există mycobacterium tuberculosis în organism. Componenta principală a testului este tuberculina, sau proteinele micobacteriene. Aceasta este injectată în piele și se observă reacția locală.

În caz de infecție, rezultatul va fi diferit de cel normal. De exemplu, la locul de injectare există o papulă - o elevație deasupra pielii - de dimensiunea de 5 mm sau mai mult, care nu este asociată cu vaccinarea împotriva tuberculozei cu vaccinurile BCG sau BCG-M. Atunci ar trebui să consultați un ftiziatru

✅ Diaskintest

Funcționează. Similar cu testul Mantoux: pentru test, se face o injecție intradermică și se evaluează reacția. Cu toate acestea, diasquintestul este mai precis, deoarece conține proteine specifice Mycobacterium tuberculosis care nu sunt prezente în tulpina vaccinului.

✅ Testele IGRA

Funcționează. Testele IGRA includ testul T-spot și testul quantiferon. Acestea sunt teste in vitro: sângele este testat pentru a reacționa cu proteine ale agentului patogen al tuberculozei. Atunci când sunt infectate, celulele imunitare T-limfocitele T eliberează interferon gamma. Dacă o persoană este infectată, testul va înregistra această activitate

✅ Fluorografie sau radiografie a plămânilor

Funcționează. Radiografiile pulmonare pot fi folosite pentru a vedea modificările care apar în forma pulmonară a TB. Fluorografia și radiografia diferă în ceea ce privește claritatea imaginii și expunerea la radiații și ambele sunt potrivite pentru screening.

Dar radiografiile pulmonare nu sunt potrivite pentru diagnosticarea TB extrapulmonare și a infecției asimptomatice, ambele fiind frecvente la copii. Din acest motiv, aceste metode nu sunt utilizate înainte de vârsta de 15 ani

⛔️ Testul de sânge PCR pentru tuberculoză

Nu funcționează. Determină prezența Mycobacterium tuberculosis în sânge. Dar agenții patogeni ai tuberculozei nu se află în mod constant în sânge nici în tuberculoza activă, nici în forma asimptomatică a bolii. Prin urmare, un rezultat negativ al testului nu exclude boala și nu poate fi folosit ca test de screening.

⛔️ sânge ELISA pentru tuberculoză

Nu funcționează. Vorbește despre prezența în sânge a anticorpilor împotriva agenților patogeni ai tuberculozei - aceștia sunt indicatori ai răspunsului imunitar al organismului. Dar anticorpii nu sunt întotdeauna detectați în test atunci când apare infecția cu tuberculoză, astfel încât testul nu este potrivit pentru screening: există o șansă prea mare de a rata boala.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare