img
Ce teste trebuie să facă persoanele care trăiesc cu HIV? 02 Noiembrie 2023

Înțelegerea motivelor pentru care sunt necesare anumite teste de laborator și a modului de interpretare a rezultatelor acestora poate părea descurajantă. Dar știind de ce un medic efectuează aceste teste specifice, pacienții pot fi ajutați să își asume responsabilitatea pentru sănătatea lor. Life4me citează un articol publicat în revista The Body.

Cele mai frecvente teste de laborator pentru persoanele cu HIV

Există 6 teste principale pe care furnizorii de servicii medicale le folosesc pentru a monitoriza sănătatea persoanelor care trăiesc cu HIV:

    Sarcina virală HIV;
    numărul de celule CD4;
    glucoza;
    colesterol;
    funcția hepatică;
    funcția renală.

În plus, medicii efectuează în mod obișnuit un screening pentru depistarea infecțiilor cu transmitere sexuală (ITS), pentru a detecta chlamydia, gonoreea, sifilisul sau herpesul, deoarece ITS pot cauza probleme grave de sănătate dacă nu sunt tratate și cresc riscul de transmitere a HIV la parteneri.


Cât de des ar trebui ca persoanele cu HIV să își facă analize de sânge?

În funcție de profilul de sănătate al pacientului, medicul va repeta periodic unele (sau toate) aceste teste pentru a se asigura că tratamentul funcționează.


Testul de încărcare virală HIV

Acesta este unul dintre cele mai importante teste care măsoară cantitatea de HIV din sângele dumneavoastră: cu cât încărcătura virală (CV) este mai mare, cu atât mai mult virus se află în corpul dumneavoastră. Acest test urmărește evoluția infecției cu HIV și arată cât de eficient este tratamentul. Scopul tratamentului HIV este de a reduce încărcătura virală la un nivel nedetectabil și de a menține acest nivel permanent.

Persoanele care respectă tratamentul și mențin o BV nedetectabilă pot avea o viață lungă și sănătoasă și nu pot transmite HIV pe cale sexuală - acest lucru se numește "nedetectabil înseamnă netransmisibil" (N=N).

    Ce înseamnă aceste cifre?

Testele HH măsoară numărul de copii ale HIV găsite într-un mililitru de sânge. Cifrele de bază pot varia în funcție de sex: femeile tind să aibă un HH mai mic decât bărbații, în special în primele etape ale infecției cu HIV. În cazul bărbaților, un BV de peste 100.000 de copii este considerat ridicat, în timp ce pentru femei, o încărcătură de 30.000 până la 60.000 de copii poate fi ridicată. Un nivel de mai puțin de 10.000 este considerat scăzut. Dar ținta este în continuare o încărcătură HIV nedetectabilă de mai puțin de 50 de copii. Cu toate acestea, nu toate testele au sensibilitatea necesară pentru a urmări pragul sub 50 de copii, majoritatea testelor se opresc la 200-400.


Testul CD4 (testul celulelor T)

HIV atacă celulele CD4, cunoscute și sub numele de celule T-helper. Acestea sunt celule ale sistemului imunitar pe care HIV le transformă în "fabrici" pentru a produce virusul înainte de a le distruge în cele din urmă. Dacă HIV distruge prea multe celule T, organismul nu va putea lupta împotriva infecțiilor (acesta este stadiul SIDA).

    Ce înseamnă aceste cifre?

Testul de numărare a celulelor CD4 este un indicator important al modului în care funcționează sistemul dumneavoastră imunitar, pe lângă faptul că vă ajută să vă evaluați riscul de a contracta infecții oportuniste.

Un adult sănătos are între 500 și 1200 de celule/mm3 de celule CD4. În cazul în care un pacient are un număr scăzut de CD4, medicul poate recomanda un tratament profilactic pentru a preveni comorbiditățile și alte complicații comune ale HIV.

Este important de reținut că și persoanele care încep tratamentul cu un număr scăzut de CD4 își pot recăpăta sănătatea imunitară. Pentru majoritatea, o creștere a numărului de celule cu 50-150 în primul an de tratament reprezintă un rezultat bun.

În plus față de testul de numărare a celulelor, medicul calculează procentul de CD4 (raportul dintre CD4 și numărul total de celule albe din sânge). Un procent normal se situează între 30% și 60%.

    Cât de des ar trebui să fiu testat?

După primii 2 ani de terapie antiretrovirală, monitorizarea CD4 poate fi redusă la două ori pe an dacă numărul de celule rămâne sub 300 de celule și la o dată pe an dacă numărul de celule este între 300 și 500 de celule. Monitorizarea poate fi complet opțională pentru persoanele cu un număr de CD4 de peste 500 de celule.


Testul de glucoză în post

Acest test măsoară nivelul de zahăr din sânge, care este deosebit de important pentru persoanele care trăiesc cu HIV din două motive: în primul rând, acestea sunt mai predispuse să aibă diabet de tip 2 și, în al doilea rând, unele medicamente mai vechi pentru HIV pot afecta nivelul de zahăr din sânge, ducând la unele complicații.

    Ce înseamnă aceste cifre?

Atunci când este testată pe stomacul gol, o valoare normală a glicemiei este de 99 mg/dl sau mai puțin. Un rezultat între 100 și 125 indică prediabet. Pragul pentru diabetul de tip 2 este de 126 mg/dl sau mai mult.

    Cât de des ar trebui să mă testez?

Dacă nivelul de glucoză este normal, se recomandă să fie testat doar o dată pe an, dar dacă este prea mare - mai des.


Panou de lipide în post

Lipidele sunt substanțe grase care se găsesc în sânge și în țesuturile organismului. Cel mai probabil va trebui să postiți timp de 9-12 ore înainte de a vă face un test de sânge pentru un panel lipidic.

    Ce înseamnă cifrele?

În mod ideal, ar trebui să urmăriți un nivel al colesterolului total de 200 mg/dl sau mai mic. Un nivel mai mare de 240 mg/dl este considerat ridicat. Iar un interval cuprins între 200 și 240 este "la limita de ridicat".

Pentru a evalua colesterolul total se folosesc măsurători ale LDL ("colesterolul rău"), HDL ("colesterolul bun") și trigliceridele. Pentru persoanele fără antecedente de boli coronariene sau diabet, un nivel de LDL de 100 mg/dl sau mai puțin este optim. Nivelul ideal de HDL este de 60 mg/dl sau mai mare, iar nivelul țintă de trigliceride este sub 150 mg/dl.


Cât de des ar trebui să mă testez?

La începutul tratamentului, este important să se determine nivelul inițial al lipidelor pentru a selecta un tratament mai adecvat. Dacă nivelurile lipidelor sunt normale, se recomandă testarea o dată pe an.


Testele funcției hepatice

Ficatul este unul dintre cele mai importante organe din corpul nostru. Acesta procesează aproape tot ceea ce mâncăm, bem și absorbim prin piele. Ficatul descompune substanțele nocive, cum ar fi alcoolul, și transformă multe medicamente în forme mai ușor de obținut pentru organism.

Persoanele care trăiesc cu HIV tind să fie mai predispuse la apariția problemelor hepatice decât populația generală. Acest lucru se datorează în parte faptului că HIV poate infecta celulele hepatice și poate provoca o inflamație persistentă. De asemenea, persoanele care trăiesc cu HIV sunt mai susceptibile de a avea alte boli asociate cu afectarea ficatului (hepatita B, C).

    Ce înseamnă aceste cifre?

Testele funcționale verifică nivelul diferitelor enzime din ficat, cum ar fi

Bilirubina: testele de sânge în intervalul standard ar trebui să arate între 0,1 și 1,2 mg/dl.

Albumina: între 3,5 și 5,0 grame pe decilitru (g/dl).

Alanin aminotransferaza (ALT): între 7 și 55 de unități pe litru (U/L).

Aspartat aminotransferaza (AST): 8 până la 48 U/L.

Fosfatază alcalină (ALP): 40 până la 129 U/L.

Gamma-glutamiltransferaza (GGT): 8 până la 61 U/L.

Aceste intervale normale au fost determinate în principal la bărbați; ele pot fi diferite pentru femei și copii.


    Cât de des ar trebui să mă testez?

Dr. Bengay recomandă verificarea funcției hepatice la diagnosticarea HIV, apoi de mai multe ori în primele 6 luni. Ulterior, dacă totul este în regulă, cel puțin o dată pe an.

Testele funcției renale

Principala sarcină a rinichilor este de a filtra deșeurile nocive și excesul de apă din sânge.

Nu este neobișnuit ca persoanele cu HIV să dezvolte probleme renale. HIV poate deteriora nefronii sau filtrele, afectând capacitatea organului de a funcționa normal. Problema este agravată de faptul că unele medicamente împotriva HIV pot afecta rinichii. Prin urmare, medicii trebuie să fie atenți la riscul de potențiale leziuni renale atunci când aleg terapia.

Prezența problemelor renale este ajutată de urmărirea a 2 teste de bază:

ACR, "raportul dintre albumină și creatinină", este un test de urină care măsoară albumina (proteina). Deși organismul are nevoie de proteine, acestea trebuie să fie în sânge, nu în urină. Proteinele din urină pot indica faptul că rinichii nu filtrează suficient de bine sângele și pot fi, de asemenea, un semn de boală renală precoce. Dacă testul de proteine este "pozitiv", acesta trebuie repetat pentru a confirma rezultatele. Trei rezultate pozitive în decurs de aproximativ trei luni reprezintă un semn de boală renală.

CKF, "rata de filtrare glomerulară", este un test de sânge care verifică prezența creatininei, un produs rezidual format atunci când țesutul muscular se descompune. Rinichii afectați au dificultăți în eliminarea creatininei din sânge. Numărul CKF arată cât de bine funcționează rinichii.

    Cât de des ar trebui să îmi fac testele?

Majoritatea persoanelor cu boală renală precoce nu prezintă simptome, așa că este important să verificați funcția renală, în special pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Dr. Bengay recomandă testarea înainte de tratament și apoi cel puțin o dată pe an, dacă nu există plângeri.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare