img
Matthew Perry: E posibil ca organismul să nu-și mai revină niciodată după o dependență 31 Оctombrie 2023

Comediantul iconic părea să fie ferm pe calea spre sobrietate, dar abuzul de substanțe își pune amprenta asupra organismului chiar și în perioada de recuperare... Matthew Perry poate fi cel mai des amintit pentru rolul lui Chandler Bing din Friends, dar pentru milioanele de americani care s-au luptat cu dependența și au căutat să se recupereze, memoriile actorului din 2022 au fost cea mai impresionantă lucrare a sa.

A fost un "memoriu al dependenței" care a pus totul la vedere. Anul trecut, Matthew Perry a lansat o carte, Friends, Lovers and a Big Awful Thing, în care a descris cu lux de amănunte lupta sa de 27 de ani cu alcoolul și drogurile: cum a ajuns să fie conectat la aparate cu "două procente șanse de viață" după ce colonul său s-a rupt din cauza abuzului de opioide, necesitând cinci luni de recuperare în spital și nouă folosind o pungă de colostomie.

Cu o altă ocazie, amestecul de opioide cu un sedativ i-a oprit inima "timp de cinci minute"; 14 operații la stomac, o perioadă de disfuncție erectilă și ziua în care i-au căzut toți dinții de sus după ce a mușcat dintr-o bucată de pâine prăjită (Perry i-a dus la dentist în buzunarul blugilor).

Până la vârsta de 49 de ani, mai mult de jumătate din viața sa și 9 milioane de dolari fuseseră cheltuite pe tratament instituțional. Acest lucru mare și înfricoșător nu a fost de fapt unul, ci mai multe, ceea ce l-a determinat adesea să bea 14 pahare de vodcă sau să ia 55 de analgezice prescrise pe zi.

Nebunia tinerească care l-a caracterizat pe Perry la începutul carierei sale ca Chandler Bing, personajul sarcastic din Friends care a devenit o vedetă internațională, a început curând să se schimbe, ceea ce nu putea fi atribuit doar vârstei. "Când mă îngraș, e din cauza alcoolului; când sunt slab, e din cauza pastilelor. Când am cioc, sunt o mulțime de pastile", explică în cartea sa despre schimbările de înfățișare din timpul serialului.

A fost atât de frapant încât cea mai frecventă întrebare pe care i-o punea colega sa de emisiune Lisa Kudrow în Friends, după cum a scris în prefața memoriilor sale, era "Ce mai face Matthew Perry?".

Книга Мэттью Перри

Când cartea a fost publicată în noiembrie anul trecut, răspunsul despre starea actorului părea optimist. Îngrozit de ultima sa întâlnire cu moartea și de perspectiva de a fi nevoit să poarte permanent o pungă de colostomie, Perry era acum treaz de 18 luni și, pentru prima dată, era gata să recunoască extremele la care îl împinsese dependența sa. "M-am simțit mai bine pentru că totul a ieșit la iveală", a spus el. "Totul este scris pe o bucată de hârtie" - o bucată de hârtie pe care, lucru incredibil de rar pentru memoriile celebrităților, a scris personal fiecare cuvânt.

"Am vrut să le împărtășesc și altora atunci când eram în siguranță, pentru a nu mai trece din nou în partea întunecată", a spus el într-un interviu. "A trebuit să aștept până când am fost treaz - și liber de boala numită alcoolism și dependență de droguri". Un recenzent a numit cartea "Friends, Lovers and a Big Awful Thing" (Prieteni, iubiți și un mare lucru îngrozitor) "un strigăt de durere autentică".

În ciuda revelației profunde, scrierea cărții l-a făcut pe Perry "mai puternic din toate punctele de vedere". Cu toate acestea, lumea aparent stabilă în care a trăit a devenit fundalul morții sale sâmbătă, la vârsta de doar 54 de ani, când a fost găsit înecat într-o cadă cu hidromasaj, în urma unui presupus stop cardiac.

Se pare că Perry reușise să joace Pickleball timp de două ore în acea dimineață - un sport pe care îl iubea atât de mult încât a construit un teren în casa sa din Los Angeles. După joc, asistentul său s-a întors și a constatat că actorul nu și-a recăpătat cunoștința.

Nu au fost găsite droguri (deși se pare că în locuința sa au fost găsite medicamente prescrise pentru o boală pulmonară cronică și antidepresive). Rezultatele autopsiei nu sunt încă definitive, potrivit presei americane, iar o concluzie oficială nu este așteptată decât peste câteva săptămâni.

Perry a fost distribuit în Friends în 1994, la vârsta de 24 de ani. Emisiunea i-a schimbat viața, fiecare episod atrăgând zeci de milioane de telespectatori, finala din 2004 fiind urmărită de 52 de milioane de persoane, iar succesul emisiunii devenise până atunci atât de fundamental încât distribuția era plătită cu un milion de dolari pe episod.

În timp ce succesul emisiunii era în plină ascensiune, în spatele scenei, Perry avea o perioadă dificilă. A început să ia analgezice pe bază de rețetă în 1997, după un accident de jet ski pe platoul de filmare al filmului Fools Rush In cu Salma Hayek; timp de 18 luni, a luat 55 de pastile Vicodin pe zi - un cocktail atât de puternic încât a recunoscut că nu-și mai amintea că a filmat trei sezoane din Friends. Cu cât lua mai mult, cu atât mai mult avea nevoie să ia pentru a reproduce senzația de înălțime, și a început să participe la prezentări de case ale agenților imobiliari și să jefuiască dulapurile cu medicamente ale proprietarilor pentru a-și reface rezervele.

Мэттью Перри в друзьях

"Este greu, dar trebuie să o faci, altfel te vei simți foarte, foarte rău", a spus el despre perspectiva renunțării la droguri. "Nu am luat droguri pentru a mă simți bine sau pentru a avea o stare bună. Nu eram o persoană petrecăreață, voiam doar să stau pe canapea, să iau cinci tablete de Vicodin și să mă uit la un film. Era raiul pentru mine".

Pe platoul de filmare, a devenit din ce în ce mai dificil să o ascund. Deși Perry susține că nu a fost niciodată drogat în timpul filmărilor, efectele a ceea ce făcea în restul timpului se făceau simțite: a adormit în timpul unei scene când a fost trezit de colegul Matt LeBlanc când trebuia să-și spună replica; nunta sa de pe ecran cu Monica (Courteney Cox) în 2001 s-a încheiat cu ducerea lui din nou la dezintoxicare. "La apogeul carierei mele în Friends, la apogeul carierei mele, la apogeul carierei mele, în cel mai emblematic moment al serialului emblematic - [eram] într-o camionetă care mă ducea la dezintoxicare."

A existat ocazia în care Jennifer Aniston a venit la rulota lui și i-a spus că colegii săi de scenă puteau mirosi alcoolul pe care îl consuma în cantități uriașe.

Tragedia morții sale după o luptă atât de lungă pentru a se curăța subliniază faptul că abuzul de alcool și droguri poate avea efecte asupra organismului chiar și după renunțarea la ele. Printre subprodusele consumului excesiv de alcool se numără bolile hepatice, cum ar fi hepatita sau ciroza, leziuni renale, vene blocate și infecții bacteriene, boli intestinale, emfizem, risc crescut de anevrism și accident vascular cerebral.

"Alcoolul afectează aproape fiecare organ din corp, dar în special ficatul, inima și sistemul imunitar", explică David Nutt, profesor de neuropsihofarmacologie la King's College din Londra și autor al cărții "'Droguri fără prea mult zgomot'". "Dacă vă faceți rău [prin consumul excesiv de droguri], aproape sigur vă veți scurta speranța de viață, așa că este mai bine să nu o faceți deloc."

Мэттью Пэрри

Potrivit unei cercetări publicate anul trecut, 22,35 milioane de adulți din SUA (9,1%) trăiesc în recuperare, dar cercetările care arată cum se remodelează organele după încetarea consumului de substanțe toxice sunt limitate, iar teoria predominantă este că unele dintre daune, dar nu toate, pot fi inversate.

Cercetătorii de la Oregon Health and Science University au arătat în 2018 că până și o expunere limitată la cocaină poate modifica dramatic circuitele neuronale din creier, iar o lucrare din 2021 publicată în revista Alcohol Research: Current Research in 2021 a constatat că, după consumul excesiv de alcool, "organele deteriorate își pot recupera parțial funcția sau chiar se pot vindeca complet, în funcție de amploarea deteriorării organelor și de prezența recidivei".

Autorii au remarcat, de asemenea, că cardiomiopatia alcoolică - în care o parte a mușchiului cardiac este întinsă, împiedicându-l să pompeze sângele în mod corespunzător - este frecventă în rândul celor care beau în exces și "este însoțită de o incidență ridicată a morbidității și mortalității cardiace".

În timp ce oprirea abuzului de substanțe va duce inevitabil la o îmbunătățire, probabilitatea de a vă recupera complet este redusă", spune Nutt. Potrivit raportului toxicologic, aceeași afecțiune a fost prezentă și în cazul lui George Michael, care a băut foarte mult și a consumat droguri până la moartea sa în 2016, la vârsta de 53 de ani.

Мэттью Пэрри

Perry a fost foarte conștient de faptul că oprirea consumului de alcool și de droguri nu reprezintă sfârșitul drumului și că recuperarea, ca pentru toți dependenții, este un "proces zilnic de îmbunătățire a vieții". El era cu adevărat angajat să îi ajute pe ceilalți pe care îi avea în grijă, convins că "dacă un nemernic egoist și leneș ca mine se poate schimba, toată lumea poate". La un moment dat, a înființat un centru de reabilitare, Perry's House, în fosta sa casă din Malibu.

Dedicându-și cartea "tuturor celor care suferă", a început să găsească un sens în a vorbi despre ceea ce trăia. "Uneori mă gândesc că am trecut prin dependență, alcoolism și faimă pentru a face ceea ce fac acum - să ajut oamenii."

Odată treaz, a vrut mai mult și pentru el însuși. În timpul lansării cărții sale, el a vorbit despre modul în care dependența i-a distrus relațiile personale. El a spus că fericirea pe termen lung s-a dovedit a fi de neatins, "pentru că nu-mi permit să o am. Mereu mă gândesc că ceva va merge prost".

După relații cu actrițe precum Julia Roberts, Lizzy Caplan și Neve Campbell, el a cerut-o în căsătorie pe agentul literar Molly Hurwitz în 2020, în timp ce era "drogat" cu 1.800 mg de analgezic hidrocodonă. S-au despărțit la scurt timp după aceea - o altă ocazie ratată de a întemeia familia pe care și-o dorea.

"Dacă aș fi putut să renunț mai devreme la droguri și să îmi întemeiez o familie, nu aș fi împărțit acum o casă imensă cu vedere la ocean doar cu o asistentă medicală, un partener sobru și un grădinar de două ori pe săptămână", a scris Matthew.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare