img
În cât timp creierul își revine complet după sevrajul de alcool 11 Noiembrie 2023

Cercetătorii au realizat experimentul cu ajutorul RMN-ului, evaluând grosimea cortexului cerebral. Se pare că organul se poate recupera complet în mai puțin de un an. Rezultatele sunt publicate în revista Alcohol.

Consumul regulat de alcool are un efect dăunător asupra tuturor sistemelor organismului. Suferă și creierul - organul subțiază cortexul, ca urmare a faptului că funcțiile cognitive ale unei persoane sunt afectate, abilitățile intelectuale suferă, riscul de demență crește.

Oamenii de știință din Statele Unite au decis să afle ce se întâmplă cu cortexul cerebral al persoanelor care au renunțat complet la alcool. Toți voluntarii fuseseră tratați anterior pentru dependența de alcool în clinicile din San Francisco.

Specialiștii, cu ajutorul RMN-ului, au scanat creierul fiecărui voluntar într-o săptămână, o lună și șase luni de la renunțarea completă la alcool. S-a dovedit că deja după patru săptămâni cortexul se îngroașă, adică organul începe să se refacă. Cu toate acestea, "curățarea" completă are loc după șapte luni și trei săptămâni. Aceasta este perioada necesară pentru a scăpa de daunele care au fost provocate de alcool.

Este adevărat, îngroșarea cortexului a avut loc mai lent la persoanele cu tensiune arterială ridicată și colesterol ridicat, dar și la fumători. Cu toate acestea, dacă o persoană renunță la fumat, procesul va merge mult mai repede. Prin urmare, dacă renunți la dependență, îți vei ajuta și creierul.

"Sunt necesare studii mai ample pentru a examina corelațiile neurocognitive și psihosociale ale recuperării grosimii corticale în timpul abstinenței pe termen lung la persoanele cu tulburări legate de consumul de alcool", a concluzionat echipa de oameni de știință.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare