img
De Ziua orașului, chișinăuienilor li s-a propus să facă un test rapid la HIV 15 Оctombrie 2014

La 14 octombrie curent, de Ziua orașului, echipa colaboratorilor și voluntarilor AO ”Inițiativa Pozitivă” a organizat o acțiune socială în scopul de a oferi posibilitatea tuturor doritorilor, în doar 15 minute, să-și cunoască statutul HIV cu ajutorul testării rapide.

Întru-un cort spațios instalat în scuarul Catedralei, sub lozinca ”Inițiativei Pozitive”: ”Un oraș frumos – un oraș sănătos. Fă testul la HIV!”, colaboratori special instruiți au oferit posibilitatea tuturor doritorilor de a face testul rapid la HIV și, concomitent, să primească răspunsuri la orice întrebări ce vizează infecția HIV și căile ei de transmitere.

Doritori s-au dovedit a fi destul de mulți. Au trecut toți cu interes testarea, iar după aceasta, ieșeau din cort zâmbind și fericiți, întrucât în această zi a fost înregistrat doar un singur rezultat pozitiv. Deținătorul rezultatului pozitiv a beneficiat de toată informația necesară și în scurt timp va fi referit pentru o investigație medicală temeinică.

În afară de testarea rapidă, orășenilor li s-a propus să-și măsoare tensiunea arterială, să cumpere ceai sau cafea în cadrul acțiunii ”Faptele bune au culoare”, să procure bijuterii hand-made sun forma simbolului campaniei – o buburuză roșie – și, în cele din urmă, să se fotografieze pe fundalul banner-ului acțiunii.

În această zi cortul a fost vizitat de sute de oameni, printre care a fost și Luminița Suveică, șefa direcţiei sănătate a Consiliului municipal Chişinău, în parteneriat cu care s-a desfășurat acțiunea respectivă.

”Mă bucur că în această zi minunată, orășenii și oaspeții capitaliei au oportunitatea nu doar să se delecteze de sărbătoare, ci și să dea atenție propriei sănătăți, în particular, să-și verifice statutul HIV. Or, măsurile de prevenție sunt mai presus de toate”, a remarcat doamna Suveică, care a participat, de asemenea, la acțiune, măsurându-și tensiunea.

Din partea noastră, vrem să le mulțumim tuturor acelor care au participat la acțiune și nu le-a fost frică să-și afle statutul HIV, precum și tuturor acelor care și-au adus contribuția la lupta cu infecția HIV în Moldova, implicându-se în campania ”Faptele bune au culoare”. Mulțumim în mod deosebit voluntarilor ”Generația cu Inițiativă” și ”Viața Nouă” pentru participarea la acțiune. De asemenea, mulțumim Centrului de Sănătate Publică a mun. Chișinău pentru testele rapide oferite. Împreună vom face această lume puțin mai bună! Și, apropo, La Mulți Ani, Chișinău!

Raportul foto detaliat de la eveniment găsiți aici.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md