img
Dependența adolescenților: 7 întrebări incomode 07 Iulie 2023

Potrivit OMS, mai mult de un sfert dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani din întreaga lume consumă alcool, iar unul din zece adolescenți de 13-15 ani consumă tutun.

Kristina Romanova, psiholog clinician, lucrează la spitalul de tratare a drogurilor din 2018. Încă din primele zile a fost îngrozită de câți minori veneau la ei și a vrut să îi ajute cumva și să rezolve problema. Așa că, din 2020, Kristina a început să lucreze la Fundația pentru Știință și Educație, care se concentrează pe prevenirea abuzului de substanțe în rândul adolescenților. Ea crede: dacă ajuți un copil la timp, vor fi mai puțini cei care vor fi internați într-un centru de tratare a drogurilor.

Cristina Romanova despre dependențele adolescenților și despre cum să îi ajuți pe copii în mod corect.

Sunt părinții de vină pentru dependența unui adolescent?

De multe ori, părinții înșiși își încurajează copilul să încerce pentru prima dată acasă alcoolul și țigările. Acest lucru este greșit, deoarece, în acest fel, ei aprobă consumul. Nimic nu îl împiedică pe adolescent să repete experiența în altă companie în viitor.

Nu contează unde încearcă prima dată. Pentru copii, exemplul părinților este important. Dacă văd membri ai familiei consumând în mod regulat alcool sau fumând, li se poate părea că nu există nicio problemă. Prin urmare, tinerii pot începe să reproducă comportamentul părinților lor și să caute în mod deliberat astfel de prieteni. Adulții trebuie să se ocupe de propriile probleme cu băutura, mai degrabă decât să dea vina pe o companie "rea" pentru dependența unui copil.

Pe de altă parte, unii copii încep să consume substanțe din cauza mediului de acasă. De exemplu, dacă

  •     Copilul nu are o relație de încredere în familie. În acest caz, ei se pot simți singuri și neînțeleși în preajma părinților și, prin urmare, caută sprijin în companie. De obicei, în astfel de comunități se consumă alcool sau țigări;
  •     părinții nu le oferă copiilor lor nici măcar o autonomie parțială, nu le permit să își asume responsabilitatea pentru deciziile lor;
  •     adolescenții se confruntă cu o critică excesivă din partea adulților: cicăleală, nemulțumire față de orice, cereri constante de a se conforma unui ideal de neatins.

Toți părinții fac greșeli parentale și nimeni nu știe unde vor duce acestea. Dar este important să nu negați problemele copilului dumneavoastră și să ascultați profesioniștii care vorbesc despre ele.

Copiii au nevoie de ajutor: îi puteți învăța calități care îi vor ajuta să-și protejeze limitele personale și morale. În acest fel, ei pot evita dependența. De asemenea, este important să solicitați ajutorul unui psihoterapeut.

Există o dependență după prima utilizare?

Chiar și după primul pahar, poate apărea o dependență psihică. Dacă un adolescent bea alcool pentru prima dată într-o companie plăcută, se relaxează, se simte încrezător, atunci creierul își va aminti experiența. Data viitoare ar putea dori să revină din nou la acea stare plăcută.

Prin urmare, în stadiul inițial, o persoană nu dorește să folosească, ci să atingă o stare în care se simțea confortabil. El bea de fiecare dată când se simte rău sau este stresat. Fără alcool, el experimentează disconfort, depresie, iritare, lipsă de plăcere de la lucrurile obișnuite. Acest lucru indică deja o dependență fizică de alcool.

Fumatul țigărilor nu face pe nimeni să se simtă bine, dar le dă adolescenților sentimentul de apartenență la un grup social unde vor fi acceptați și vor primi emoții pozitive. Și acest lucru poate dezvolta o dependență de nicotină.

Nu există tutun într-un vape - deci poți fuma fără teama de repercusiuni?

Nu există tutun într-un vape, dar acestea sunt la fel de dăunătoare ca și țigările. Studiile preliminare sugerează că acestea conțin cel puțin 10 toxine. De exemplu, oamenii de știință de la Universitatea Harvard au descoperit urme de toxine bacteriene și fungice în vap-uri, care pot duce la boli respiratorii.

În lichidul de vaping sunt adăugați diverși compuși organici, cum ar fi glicoli, aldehide, substanțe organice volatile, hidrocarburi aromatice policiclice, metale și particule de silicat. Mulți dintre aceștia sunt toxici și pot provoca modificări patologice în sistemele de organe umane. Oamenii de știință australieni consideră că fumatul pe vape poate provoca cancer pulmonar.

Medicii au identificat o boală separată care poate apărea la utilizatorii de produse de vaping - leziuni pulmonare asociate utilizării țigărilor electronice de vaping, sau EVALI. În 2021, pentru prima dată în Rusia, un copil a fost spitalizat cu leziuni pulmonare permanente și cu un istoric de utilizare a produselor de vaping.

Au existat alte câteva cazuri în întreaga lume în care țigările electronice au explodat în mâinile utilizatorilor și au dus la arsuri.

Alcoolul și țigările ajută la combaterea stresului?

Alcoolul, țigările și vapingul sunt deprimante: ele nu înlătură stresul, ci îl multiplică. O scurtă îmbunătățire a stării de spirit poate fi urmată de o înrăutățire. Dacă beți câteva pahare de vin, puteți experimenta doar efectele stimulatoare ale alcoolului.

Consumul pe termen lung face ca receptorii responsabili de plăcere să își piardă sensibilitatea. Persoana detectează că se simte rău și încearcă să ia din nou o doză. Nu funcționează la fel de bine ca înainte, așa că persoanele cu dependență au tendința de a crește cantitatea și frecvența consumului.

De fiecare dată când o persoană se gândește pentru prima dată la o țigară într-o situație stresantă, aceasta își manifestă dependența de nicotină. De fapt, persoanele care nu au fumat niciodată și sunt stresate nu se gândesc la o țigară pentru a se calma.

O persoană foarte stresată se poate simți mai bine după ce bea alcool, deoarece sistemul nervos este dezinhibat. Procedând astfel, nu se va mai controla și se poate afla într-o situație periculoasă.

Multe persoane care vin la un centru de tratament pentru abuz de substanțe cu dependență de alcool spun că au început să consume pentru a-și reduce nivelul de stres. Dar nu poți rezolva problemele sau să-ți adaugi resurse pentru a le face față cu ajutorul alcoolului.

Este adevărat că organismul copiilor este mai puternic și, prin urmare, mai capabil să facă față surfactanților?

Alcoolul, nicotina și toate celelalte substanțe psihoactive au un efect otrăvitor asupra unui copil, în special asupra creierului său.

Înainte de vârsta de 25 de ani, multe sisteme de organe nu sunt încă formate și abia încep să se dezvolte activ. Surfactantul distruge ceea ce nu s-a format încă. Conform legii lui Clerambault, cu cât începe mai devreme distrugerea creierului, cu atât mai mari sunt consecințele pentru viitor.

Dacă este folosit la o vârstă fragedă, un copil riscă să nu atingă vârful dezvoltării intelectuale și își reduce șansele de a intra într-o instituție de învățământ bună, de a asimila cunoștințe, de a dobândi și de a dezvolta abilități în avans.

Deși organismul tânăr este într-adevăr puternic și mai capabil să facă față mai bine stresului, chiar și cea mai mică doză de alcool este dăunătoare pentru sănătate.

Se spune că adolescenților le este mai ușor să scape de dependența lor. Este adevărat acest lucru?

Dacă o persoană a început să bea când era adolescent, probabil că a fost vorba de o dependență emoțională. Un copil nu vrea să se gândească la viitor și i se pare că nu i se va întâmpla nimic.

Un adult care devine conștient de dependență începe să facă ceva pentru a renunța la consum, el are experiență de viață, capacitatea de a face față dificultăților. Dar chiar și lor le este greu să scape de dependență.

Este mai dificil pentru adolescenți, deoarece aceștia nu au experiența de a face față situațiilor dificile. Multe mecanisme nu s-au format încă în capul său, nu cunoaște unele relații cauză-efect, el însuși.

Conștientizarea problemei și o mare motivație pot ajuta să facă față dependenței. Dar, conform practicii mele, acest lucru este posibil în cazuri foarte rare.

Cum să ajuți un copil să scape de o dependență?

Se întâmplă ca adulții, atunci când află despre consumul de substanțe al unui adolescent, să înceapă să-l învinovățească, să-l admonesteze, să-l trateze cu ostilitate. Acest lucru îi poate face să se închidă și mai mult. În schimb, părinții trebuie să îi spună copilului că nu este singur și că sunt gata să îl accepte și să îl ajute.

Dacă tânărul nu a dezvoltat încă o dependență, este o idee bună să începeți prin a vorbi cu el. Puteți să le spuneți că folosirea nu este răspunsul și să discutați despre motivul pentru care au devenit dependenți. Dacă este necesar, poate fi consultat un consilier.

În cazul în care copilul are deja o dependență, tulburări emoționale, probleme de învățare, pierderea interesului pentru viață, atunci este necesar să mergeți la un specialist. Puteți contacta un narcolog, un psihiatru specializat în dependențe, psihoterapeuți privați sau psihologi clinicieni. Cel mai important lucru este să vă sprijiniți copilul la fiecare pas, mai ales atunci când este foarte dificil.

De asemenea, este important să nu se uite de propriile resurse - o persoană care este apropiată de o persoană iubită cu dependență este co-dependentă și are și ea nevoie de ajutor. Cu cât un adult are mai multe resurse, cu atât mai bine îl va putea ajuta pe adolescent.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare