img
Nefericirea Finlandei: țara se luptă cu un număr record de decese ale tinerilor dependenți 03 Аprilie 2023

Finlanda este considerată o țară model. Datorită sistemului său de sănătate și de educație, ratei scăzute a criminalității și biodiversității, experții ONU o numesc de cinci ani cea mai fericită țară din lume. Dar în spatele imaginilor cu sate acoperite de zăpadă se ascunde o problemă în creștere: dependența de droguri în rândul tinerilor. Finlanda este liderul european în ceea ce privește rata mortalității sub 25 de ani.

Aproape o treime din decesele legate de droguri în 2022 au fost în această grupă de vârstă. În medie, dependenții de droguri mor în Finlanda cu zece ani mai devreme decât în alte țări din UE.

Multe supradoze sunt cauzate de amestecuri periculoase, cum ar fi buprenorfina, benzodiazepinele și alcoolul. Reporterul Euronews Hans von der Brelie a mers în Finlanda pentru a vedea fețele din spatele acestor statistici alarmante.

Moarte la vârsta de 20 de ani

Primul său intervievat este Nico. Bărbatul în vârstă de 25 de ani își amintește: "Am început să fumez marijuana la 12 ani, iar la 16 ani făceam deja ceai de opiu, apoi a fost rândul ecstasy-ului, al amfetaminei și al tuturor celorlalte.

Nico își amintește câte decese a văzut. "Când aveam 20 de ani, a început un val de decese", spune el. - Băieții cădeau în morminte ca merele din copac".

Nico riscă închisoarea pentru infracțiuni cumulate. El o vede ca pe o oportunitate de a se elibera de dependență. În Finlanda, doar 20 la sută dintre dependenții înrăiți primesc tratament, față de 70 la sută în vecina Suedia.

Injecțiile sunt sub control

Suvi și Ninja, care sunt eroinele acestui reportaj, lucrează pentru Blue Ribbon Foundation din Finlanda, o organizație care ajută persoanele fără adăpost și pe cele care se luptă cu dependența de droguri.

Ambele femei pledează pentru camere de injectare supravegheate, locuri în care oamenii își pot injecta droguri într-un mediu igienic și sigur, sub supravegherea unui profesionist. Facilități similare există deja în Germania și în Țările de Jos, unde reduc riscurile de supradozaj, infecție și violență.

"În afara acestor clinici, oamenii folosesc droguri aici", arată Suvi spre o toaletă publică. - Acest lucru este extrem de periculos.

Deschiderea camerelor de consum controlat de droguri în Finlanda este discutată în perioada premergătoare alegerilor parlamentare din aprilie. Susținătorii experimentului cred că acesta va oferi dependenților de droguri o supraveghere medicală și, eventual, îi va convinge pe unii să urmeze un tratament.

Salvarea și stingerea incendiilor

Mai ales că o nouă viață este posibilă. Povestea lui Tomi, un dependent de lungă durată care a fost internat de patru ori la terapie intensivă cu supradoze, confirmă acest lucru. Tomi a reușit să scape de acul de seringă în închisoare, unde a fost încarcerat pentru fraudă. El spune că nu se va mai întoarce niciodată la vechile obiceiuri. Acasă îl așteaptă un fiu nou-născut. De asemenea, are visul de a deveni pompier. Va trebui, însă, să-și șteargă cazierul, ceea ce va dura mult timp.

"Vreau să văd unde voi zbura cu noile mele aripi", spune el.

___

Sursa: euronews.com

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare