Persoanele care sunt discriminate au un nivel mai ridicat de stres, ceea ce duce la obiceiuri alimentare inadecvate. Acest lucru afectează în mod negativ întregul organism, provocând modificări la nivelul creierului și al intestinului. Lucrarea a fost publicată în revista Nature Mental Health. Scrie Spid.center.
Un grup de oameni de știință de la Universitatea California din Los Angeles a realizat un studiu pentru a afla cum afectează nivelul de stres discriminarea bazată pe rasă, sex, handicap, boală sau orientare sexuală. După cum știința știe deja, persoanele care sunt cenzurate social sunt mult mai predispuse să sufere de obezitate. Cu toate acestea, nu a existat nicio dovadă clară că discriminarea contribuie direct la obezitate.
La experiment au participat 107 persoane. Cercetătorii au efectuat un sondaj pentru a evalua experiențele de viață ale participanților - toți au fost victime ale discriminării. Răspunsurile au fost codificate cu ajutorul unei scale standardizate. Pe baza acestor scoruri, participanții au fost împărțiți într-un grup de discriminare ridicată și un grup de discriminare scăzută.
Ulterior, toți voluntarii au fost supuși unui test de neuroimagistică a creierului: oamenii de știință au evaluat structura, funcția și caracteristicile biochimice ale organului. Oamenilor li s-au arătat imagini cu alimente nesănătoase și sănătoase. Participanții la studiu au fost, de asemenea, întrebați dacă doresc să mănânce acele alimente.
Persoanele din grupul cu grad ridicat de discriminare au avut un răspuns cerebral mai mare la toate imaginile cu alimente decât persoanele din grupul cu grad scăzut de discriminare, în special la imaginile cu alimente nesănătoase și dulci.
Zonele creierului în care această activitate a crescut au inclus cele implicate în procesarea recompenselor și în exercitarea autocontrolului. Persoanele din grupul cu grad ridicat de discriminare au raportat, de asemenea, o dorință mai mare de a mânca alimente nesănătoase.
Doi compuși legați de glutamat au fost găsiți în concentrații semnificativ mai mari în intestinul persoanelor din grupul cu grad ridicat de discriminare. Glutamatul este un neurotransmițător, o substanță chimică care ajută neuronii să comunice. Nivelurile ridicate ale acestor compuși au fost legate de inflamație și obezitate. Glutamatul joacă, de asemenea, un rol în răspunsul creierului la indicii alimentare.
"Rezultatele noastre arată că legătura încrucișată dintre creierul uman și intestin se poate schimba ca răspuns la experiențele de discriminare îndelungată. Acest lucru poate afecta alegerea alimentelor, pofta de mâncare, funcția creierului și poate contribui la schimbări în chimia intestinală care duc la stres și inflamație", a declarat unul dintre autorii studiului, Dr. Arpan Gupta. - Aceste schimbări pot face, în cele din urmă, ca persoanele discriminate să fie mai vulnerabile la obezitate și la tulburările legate de obezitate."
Acest studiu poate arăta doar o corelație între percepția discriminării și schimbările nesănătoase din intestin și creier.
Dacă ați suferit discriminare legată de HIV, vă rugăm să contactați consilierii noștri - suport psihologic și social pentru persoanele cu HIV din Moldova.