"Oriunde, orice și oricine".
Aceasta este concluzia alarmantă a raportului anual 2023 al Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT), în care se afirmă că drogurile ilicite sunt peste tot, aproape orice substanță psihoactivă poate fi găsită pe piață și nimeni nu poate evita disponibilitatea tot mai mare a acestora și consecințele negative ulterioare.
Raportul este "o reamintire dură a faptului că problemele legate de drogurile ilicite se regăsesc peste tot în societatea noastră", a declarat directorul OEDT, Alexis Goosdel, într-o declarație emisă odată cu raportul.
Se confiscă cantități record de droguri, drogurile existente devin mai puternice, iar noi droguri sintetizate continuă să apară.
Comisarul european pentru afaceri interne, Ilva Johansson, a declarat că este "profund îngrijorată de faptul că substanțele consumate astăzi în Europa pot fi chiar mai dăunătoare pentru sănătate decât în trecut".
Numărul deceselor provocate de consumul de substanțe a crescut în special în ultima vreme în Germania. În 2021 sunt 1.826 de victime, cu 245 mai multe decât în anul precedent 2020 (1.581 decese) și de aproximativ două ori mai multe decât în urmă cu zece ani. Aceasta este urmată de Spania (774), Suedia (450) și Franța (417).
În 2021, în cele 27 de state membre ale UE s-au înregistrat cel puțin 6.166 de decese legate de supradozajul de substanțe ilicite. Aceasta reprezintă aproape 17 decese pe zi și este mult mai mare decât în 2019 (5.141) și 2020 (5.796).
De la consumatorii de opiu îmbătrânit la zeci de noi droguri sintetice cu efecte necunoscute, mai jos sunt prezentate șase constatări cheie din raport.
Cantități record de confiscări
În primul rând, cantitatea. Cantități record de droguri cunoscute sunt confiscate în întreaga Europă, în timp ce multe substanțe nevăzute anterior au intrat pe piață.
În 2021, cantitatea de rășină de canabis (816 tone) și de marijuana (256 de tone) confiscată în UE a atins cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu.
Cantitatea de heroină confiscată de țările UE în 2021 a crescut de peste două ori față de anul precedent, ajungând la 9,5 tone, în timp ce Turcia a confiscat o cantitate record de 22,2 tone.
O cantitate record de cocaină - peste 300 de tone - a fost confiscată de țările UE în 2021: 96 de tone în Belgia, 72 de tone în Țările de Jos și 49 de tone în Spania.
Între timp, drogurile nou create ajung pe străzi din ce în ce mai repede, creând noi probleme de sănătate publică.
În 2022, 41 de substanțe psihoactive noi (NPS) - substanțe chimice care nu se găseau anterior pe piață - au fost înregistrate în UE, ceea ce a dus numărul total de NPS monitorizate de OEDT la 930.
Fabricile europene de cocaină
Cocaina este cel mai răspândit stimulent ilicit în Europa, aproximativ 3,7 milioane de adulți consumând-o anul trecut. În prezent, producția de pulbere albă derivată din frunzele de coca câștigă popularitate și în Europa.
În 2021, au fost desființate 34 de laboratoare de cocaină, față de 23 în 2020, unele dintre ele la scară largă, se arată în raport.
Anvers rămâne un punct de intrare favorit pentru cocaina din alte țări: cifrele preliminare pentru 2022 arată că cantitatea de cocaină confiscată în port a crescut la 110 tone (de la 91 de tone în 2021), iar analizele privind apele reziduale au arătat că orașul are și cele mai ridicate niveluri de consum.
Cu toate acestea, grupurile de traficanți de cocaină vizează din ce în ce mai mult porturile mai mici din UE și din țările limitrofe, care pot fi mai accesibile pentru activitățile traficanților de droguri.
"Acest lucru poate contribui la explicarea faptului că, în ciuda confiscărilor mari, puritatea cocainei la nivel de vânzare cu amănuntul rămâne ridicată conform standardelor istorice, iar prețul acesteia este stabil", se arată în raport.
Canabinoizi sintetici
Produse precum Spice pot arăta ca niște canabis uscat, dar sunt de fapt alte plante sau ierburi pulverizate cu canabinoizi sintetici concepuți pentru a afecta aceeași parte a creierului ca și canabisul pentru a avea efecte psihoactive.
Aceste droguri sunt din ce în ce mai frecvente în Europa: cel puțin 13 țări europene, în principal Germania și Suedia, au raportat o creștere a numărului de rapoarte privind astfel de droguri.
Consumatorii pot crede că achiziționează canabis, dar canabinoizii sintetici sunt substanțe foarte puternice, se arată în raport, iar produsele falsificate prezintă riscul de otrăvire.
Autorii raportului avertizează că acest lucru ar putea fi doar vârful icebergului, deoarece este posibil ca aceste substanțe să fie disponibile pe scară mai largă, dar să nu fie detectate.
Distribuția psihedelicelor medicale
Primul medicament legal derivat din "ciuperca magică" va apărea probabil în câțiva ani.
Cu toate acestea, agitația din jurul potențialului medical al psilocibinei, precum și al altor medicamente psihedelice aflate în curs de dezvoltare clinică pentru tratamentul bolilor mintale, are deja un efect secundar.
"Există dovezi ale existenței unor programe nereglementate în Uniunea Europeană și în alte țări care includ utilizarea substanțelor psihedelice ca parte a unei intervenții de sănătate, terapeutice sau orientate spre spiritualitate", se arată în raport.
Agitația mediatică din jurul substanțelor psihedelice "poate încuraja o mai mare utilizare experimentală a acestor substanțe fără sprijin medical, ceea ce ar putea expune unele persoane vulnerabile la riscul unor consecințe negative", spun autorii.
Consumatorii de heroină îmbătrâniți
Epidemiile de heroină din anii '70 și '80 pot ajuta la explicarea motivului pentru care consumatorii europeni de heroină sunt un grup îmbătrânit.
Mai mult de 60% dintre persoanele tratate cu agoniști opioizi au acum peste 40 de ani, în timp ce mai puțin de 10% au sub 30 de ani, se arată în raport.
Acest lucru înseamnă că serviciile trebuie să ofere un set mai sofisticat de servicii de sănătate unei populații din ce în ce mai vulnerabile, se arată în raport.
Acestea includ probleme de sănătate legate de îmbătrânire, precum și probleme legate de sănătatea mintală, excluziune socială, ocuparea forței de muncă și locuințe.
Agenția încurajează țările să dezvolte parteneriate eficiente între mai multe agenții cu servicii comune de sănătate și de sprijin social pentru aceste persoane.
Impactul iminent al interzicerii de către talibani a cultivării macului
Pe lângă toate acestea, există o îngrijorare tot mai mare cu privire la impactul potențial al interdicției privind cultivarea macului, anunțată de talibani în aprilie anul trecut.
Afganistanul a fost mult timp principalul furnizor mondial de opiu, iar atunci când livrările încetează, este probabil ca traficanții să se orienteze către alte surse, adesea mai periculoase.
În SUA, heroina a fost în mare parte înlocuită de fentanilul produs în mod ilicit, un opioid sintetic și mult mai puternic. Atunci când se folosește fentanilul, riscul de supradozaj este mult mai mare.
"Este prea devreme pentru a spune cum va afecta interdicția piața europeană a heroinei, dar există temeri că orice penurie de droguri ar putea fi legată de o creștere a ofertei și a cererii de opioide sintetice", se arată în raport.