img
Franța a atins un nivel aproape zero de transmitere a HIV de la mamă la copil 01 Februarie 2023

O cohortă franceză a raportat o transmitere perinatală a HIV aproape nulă. Terapia antiretrovirală (ART) încă de la concepție, o încărcătură virală nedetectabilă (ÎV) la naștere și prevenirea infecției cu HIV la copii sunt principalele chei ale succesului. Studiul a fost publicat în Oxford Academic. Transmite Life4me.plus

Analiza a inclus 14.630 de femei care trăiesc cu HIV și care au beneficiat de îngrijiri legate de sarcină între 2000 și 2017.

Rezultatele studiului

Transmiterea HIV de la mamă la copil a scăzut în mod constant pe parcursul perioadei de studiu, ajungând la o rată de 0,2% între 2011 și 2017 (era de 1,1% la momentul inițial). Specialiștii relatează că toți bebelușii au primit profilaxie neonatală și niciunul nu a fost alăptat la sân.

Analiza a arătat că riscul de transmitere a virusului HIV la bebeluș a depins de momentul în care mama a început terapia ARV și de momentul în care a atins o încărcătură virală nedetectabilă:

  • ART la concepție + ÎV suprimat cu puțin timp înainte de naștere: 0% (fără transmitere a HIV de la mamă la copil);
  • ART în timpul sarcinii + ÎV nedetectabil chiar înainte de naștere: 0,6%;
  • ART la concepție + ÎV detectabil cu puțin timp înainte de naștere: 1,1%;

Indiferent de momentul inițierii tratamentului antiretroviral, rata de transmitere a fost mai mare în cazul nașterilor premature severe (2,1%) în comparație cu cele moderat premature (1,3%) și prematură (0,5%).

Concluzii

Principalele recomandări ale experților francezi pentru reducerea transmiterii perinatale a virusului HIV sunt: începerea tratamentului ARV înainte de concepție, o încărcătură virală nedetectabilă la naștere, hrănirea artificială și profilaxia neonatală de rutină în rândul sugarilor.  

Un studiu anterior realizat de oamenii de știință suedezi în Tanzania a arătat că administrarea în timp util a medicamentelor antiretrovirale femeilor însărcinate a redus riscul de transmitere verticală a HIV de la 11% la 2%.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare