După o lansare de succes în februarie 2023, Moldova are deja peste 1.000 de utilizatori de automate care oferă gratuit produse de prevenire a HIV și kituri de autotestare.
Scopul aparatelor de vending este de a spori accesul la produse de reducere a riscurilor și la testarea HIV pentru persoanele din populațiile-cheie vulnerabile la HIV, inclusiv consumatorii de droguri, bărbații care fac sex cu bărbați, lucrătorii sexuali și alții.
Automat vending în Orhei
Teste HIV gratuite, seringi, șervețele cu alcool, prezervative și alte produse de prevenire sunt disponibile 24 de ore din 24 în 29 de automate din 19 orașe din țară. Până la data de 25 iulie 2023, automatele au fost utilizate de peste 13 500 de ori de 1 011 clienți din șase organizații ale societății civile care oferă servicii de prevenire, îngrijire și sprijin pentru HIV.
Gregory, un consumator de droguri, la aparatele de vending:
"Mă bucur că au apărut, sunt complet mulțumit de ele. Aparatele funcționează întotdeauna bine, distribuie întreaga limită a cardului.
Este foarte convenabil că poți veni și să iei ceea ce ai nevoie în orice moment. Pentru persoanele care consumă, nevoia poate apărea în orice moment: la două dimineața, la patru, de exemplu. Uneori nu sunt bani, iar aici știi întotdeauna că va exista o seringă curată și o batistă.
Mi-ar plăcea să se adauge mai multe unguente (heparină, unguent de acetil) și peroxid de hidrogen".
Analiza datelor în timp real și depersonalizate este disponibilă deoarece rețeaua de automate face parte dintr-un sistem informatic de înregistrare a datelor privind serviciile de prevenire, îngrijire și sprijin în materie de HIV. Aceste date permit managerilor de programe de sănătate, furnizorilor de servicii HIV, comunităților cheie și tuturor părților interesate să evalueze, să gestioneze și să urmărească eficacitatea, progresul și performanța distribuitoarelor automate. De exemplu, este întotdeauna posibil să se știe:
- geografia furnizării serviciilor de către rețeaua de automate;
- nivelul cererii pentru anumite categorii de produse, inclusiv pentru kiturile de autotestare HIV;
- datele demografice, clasa socială și vulnerabilitatea utilizatorilor fiecărui aparat în parte;
- date sensibile la dimensiunea de gen;
- gestionarea volumului și a nomenclaturii produselor disponibile pentru fiecare grup de lipici în parte;
- controlul ratelor de ocupare a aparatelor;
- și multe altele.
Mai jos puteți vedea un exemplu de raport care include date privind organizațiile, clienții, grupurile de risc și bunurile distribuite.
Statistici privind utilizarea aparatelor de vending
O caracteristică specială a programului este accesibilitatea acestuia (7 zile pe săptămână și 24 de ore pe zi) și anonimatul. Persoanele din populațiile cheie pot obține materialele necesare fără formalități inutile și gratuit, ceea ce contribuie la păstrarea sănătății lor și la reducerea răspândirii bolilor infecțioase. De asemenea, ajută la depășirea stigmatizării și promovează un comportament mai responsabil și o mai bună îngrijire a sănătății.
Alexandr Corotaev, specialist Consiliere de la egal la egal la A.O. "Inițiativă Pozitivă”:
"Cel mai mare avantaj este accesul 24 de ore din 24. Se întâmplă ca multe farmacii să nu dorească să vândă seringi pe timp de noapte, așa că o persoană poate folosi un instrument vechi sau comun. Un distribuitor automat face posibilă obținerea de materiale de distribuție 24 de ore din 24.
În plus, organizațiile nu sunt întotdeauna aproape una de alta, dar automatele, cel puțin în Chișinău, în fiecare raion - este cel mai convenabil!
Și un alt avantaj este anonimatul. Uneori, băieții nu vor să ducă uneltele la organizații ca să nu se creadă că se droghează sau din alt motiv. Acest lucru, bineînțeles, este greșit.... Cu toate acestea, datorită vendingului, oamenii pot folosi în mod anonim seringi sterile, șervețele și așa mai departe.”
Date despre clienții care utilizează automatul de vending
Automatul poate fi utilizat de orice persoană dintr-un grup vulnerabil care a fost consiliată de una dintre organizațiile de servicii HIV din Moldova și a primit un card de client (tehnologie RFID).
Această inițiativă reprezintă un pas important în combaterea răspândirii HIV și a altor boli infecțioase și în creșterea gradului de conștientizare a sănătății în Moldova.
Instalarea și operarea automatelor din Moldova este rezultatul unui parteneriat între echipa de management a Programului Național de Control și Prevenire HIV/SIDA/ITS, instituția de stat "Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor în Sănătate" (IP UCIMP), administrațiile locale ale orașelor, organizațiile societății civile active în domeniul HIV și reprezentanții comunităților cheie.
Acest lucru a fost posibil prin intermediul următoarelor proiecte:
"Sustenabilitatea serviciilor pentru populațiile cheie în regiunea Europei de Est și Asiei Centrale" (#SoS_proiect);
"Consolidarea controlului TB și reducerea mortalității legate de SIDA în Republica Moldova" (MDA-C-PCIMU 2021-2023);
"2021 COVID-19 finanțare suplimentară pentru mecanismul de răspuns pentru Moldova" (C19RM).