img
Mai puțină discriminare și pedeapsă, mai multă prevenire și sprijin 26 Iunie 2023

În Republica Moldova, numărul infracțiunilor legate de circulația ilegală a drogurilor este în scădere lentă, dar constantă. Informația a fost oferită de Inspectoratul Național de Securitate Publică în cadrul evenimentului de informare "Oamenii au prioritate", dedicat Zilei Internaționale de Luptă împotriva consumului și traficului ilicit de droguri. Aceasta este sărbătorită anual în întreaga lume pe 26 iunie.

Astfel, în primele șase luni ale acestui an, numărul cauzelor penale (372) deschise în baza articolelor legate de circulația și consumul ilegal de droguri a scăzut cu 9% față de aceeași perioadă a anului trecut (409).

"În primul rând, acest lucru se datorează faptului că ne concentrăm pe prevenire. În al doilea rând, putem spune cu siguranță că ofițerii de poliție sunt mai umani și oferă întotdeauna tratament în loc de pedeapsă", a declarat Alexei Grosu, șeful adjunct al Inspectoratului Național de Securitate Publică.

Potrivit Spitalului de Dermatologie și Boli Comunicabile, numărul de dependenți de droguri în Moldova este astăzi de 27.500 de persoane. În același timp, în Dispensarul Narcologic Republican sunt înregistrate oficial circa 12.300 de persoane, dintre care peste 7000 sunt din capitală. Toți acești oameni au nevoie nu doar de medicamente, ci și de îngrijire și sprijin.

Мероприятие

Potrivit lui Iurii Bucinschi, vicedirector pe servicii medicale consultative al Dispensarului Republican de Narcologie, în Republica Moldova sunt disponibile și gratuite pentru toate categoriile de cetățeni următoarele metode de tratament, prevenire și sprijin pentru persoanele care consumă substanțe psihoactive: terapia de substituție cu metadonă și buprenorfină, reabilitarea psihosocială, puncte de schimb de seringi, dezintoxicare, consiliere psihologică gratuită și reabilitare în baza centrelor speciale.

Trebuie remarcat faptul că vârsta medie a consumatorilor de droguri din Moldova este din ce în ce mai tânără. Potrivit Dispensarului Narcologic, cei mai mulți pacienți care au nevoie de asistență au între 19 și 30 de ani. Pentru a asigura o acoperire cât mai largă a programelor de prevenire pentru tineri, la nivel municipal se implementează un program de prevenire a HIV/SIDA/ITS, cu elaborarea mai multor programe de instruire pentru elevi și tineri, inclusiv programe de instruire în centrele prietenoase tinerilor.

"Pentru prima dată începând cu anul 2022, Primăria oferă planuri de activitate pentru prevenirea HIV/ITS, care include și prevenirea consumului de substanțe. Peste 400 de persoane din grupurile de risc au beneficiat deja de asistență psiho-socială", a declarat Marina Buga, șef adjunct al Direcția Generală Asistență Medicală și Socială.

Potrivit Zinaidei Soroceanu, președintei al Asociației Obștești "Didactica Aplicată", mulți oameni se tem să recunoască faptul că au nevoie de ajutor. "Din păcate, consumatorii se tem de discriminare, așa că încearcă să rezolve această problemă acasă, după ușile închise". De aceea, după cum a precizat doamna Soroceanu, problema trebuie să fie vorbită în mod deschis.

În concluzie, Ruslan Poverga, directorul executiv al Asociației Obștești "Inițiativa Pozitivă", a subliniat că situația în domeniul politicii privind drogurile se schimbă treptat în bine.

"Știu cum este să te lovească cu o ciomagul în călcâie, știu cum este să ajungi în fiecare săptămână la închisoare doar pentru că ești consumator de droguri. Lucrurile s-au schimbat acum, ceea ce aveam înainte și ceea ce avem acum sunt cerul și pământul. Și astăzi trebuie să ne unim pentru a menține tendința pozitivă".

Campania de informare "Oamenii au prioritate" se desfășoară în perioada 26 iunie - 31 august în Chișinău, Bălți și Cahul. Campania va include activități de informare pentru tineri, flash mob-uri, proiecții de filme, precum și activități de sensibilizare a populației cu privire la problema distribuirii și consumului ilegal de substanțe psihoactive.

Спикеры

Organizatori:

Inspectoratul General al Poliției, Inspectoratul național de securitate publică a IGP. 

Cu suportul financiar al: 

Instituției publice „Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor” în Domeniul Sănătății (UCIMP – grantul Fondului Global); UNFPA.

În parteneriat cu: 

Ministerul Afacerilor Interne; Ministerul Justiției; Ministerul Sănătății; Ministerul Educației și Cercetării; Agenția Națională pentru Sănătate Publică; Dispensarul Republican de Narcologie; IMSP „Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile”; Primăria municipiului Chișinău; Primăria municipiului Bălți; Primăria municipiului Cahul. Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”(Chișinău); Аsociația Obștească „Pas cu Pas regiunea Sud” (Cahul); Uniunea pentru Echitate și Sănătate, (Bălți);Asociația Obștească “Didactica Aplicată” .

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare