img
Lansarea campaniei Just Test 2023 15 Маi 2023

În perioada 15 mai - 15 iunie, pe întreg teritoriul Republicii Moldova vor avea loc o serie de activități de promovare a testării la HIV și de reducerea stigmatizării și discriminării față de persoanele care trăiesc cu HIV. Aceste activități sunt organizate de către Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile, UNAIDS Moldova și A.O."Inițiativa Pozitivă", cu participarea mai multor parteneri la nivel național.

În acest an, tema Zilei de comemorare este "Să răspândim dragostea și solidaritatea pentru a construi comunități mai puternice" - un apel, indiferent de situație, de a merge ÎNAINTE, de a asculta, de a învăța și de a acționa!

Această temă evidențiază problemele grave cu care se confruntă persoanele care trăiesc cu HIV din cauza stigmatizării și discriminării persistente, ceea ce duce la rușine, nesiguranță și izolare. Stigma îi împiedică pe oameni să acceseze ajutorul și sprijinul de care au nevoie. Retorica negativă constantă în jurul transmiterii HIV trebuie să înceteze, miturile și dezinformarea cu privire la viața cu HIV trebuie să fie spulberate, iar stigmatizarea și discriminarea în legătură cu HIV, care au reprezentat mult timp o barieră în calea prevenirii și a tratamentului HIV eficient, trebuie să înceteze.


Planurile campaniei naționale includ:

  • Organizarea testării HIV în locuri publice prin intermediul unor puncte mobile de testare;
  • Informarea populației generale prin intermediul rețelelor de socializare, spoturi TV și radio, reclame pe ecran LED în capitală;
  • Promovarea testării HIV prin organizarea unui flash mob "Test Drive", în cadrul căruia companiile private și mass-media vor participa la un maraton de testare HIV în rândul angajaților săi;
  • Organizarea activităților de informare și evenimentilor sportive în rândul tinerilor;
  • Organizarea unei promoții la cinematograf prin care spectatorii pot afla mai multe despre testare și pot primi un test rapid la HIV;
  • Implicarea unor influenceri (Dara, Cătălin Lungu, Ana Tulgara) care își vor informa followerii cu privire la această maladie, vor organiza o campanie de promovare a testării la HIV la farmacie și un mare eveniment concertistic cu ocazia Zilei Mondiale de Comemorare a persoanelor decedate de SIDA.

 
Și datorită rețelei Farmacia Familiei, pentru al doilea an consecutiv, oricine poate lua gratuit un set de autotestare la HIV pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Este important de spus că în fiecare an tot mai multe persoane seropozitive își află statutul. În 2022 au fost raportate 929 de cazuri noi de infectare cu HIV, față de 797 de cazuri noi în 2021. Totuși, aceasta nu este o situație tristă, deoarece tot mai multe persoane își află statutul, tot mai multe persoane se tratează, nu transmit HIV mai departe și astfel contribuie la stoparea epidemiei de HIV. Potrivit datelor UNAIDS pentru anul 2022, numărul estimat al persoanelor care trăiesc cu HIV în Moldova este de 16.041, dintre care 10.484 sunt înregistrate oficial.


Materialul a fost elaborat în cadrul Campaniei Naționale “Just Test”, realizată în parteneriat larg de Asociația Obștească “Inițiativa Pozitivă”, UNAIDS Moldova și Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile sub egida Ministerului Sănătății cu sprijinul financiar al I.P. “Unitatea de Coordonare, Implementare și Monitorizare a Proiectelor” în Domeniul Sănătății, Programului Comun al ONU “Consolidarea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului” finantat de Suedia și Direcţiei generale asistență socială și sănătate a Consiliului municipal Chişinău

#СдайТестНаВич #JustTest #TesteazateLaHiv

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare