img
Istoria ajutorului acordat unui cetățean moldovean seropozitiv în Rusia 29 Оctombrie 2022

Înscrierea la distanță este o soluție salvatoare atunci când nu există altă opțiune. Și datorită acestei abordări, am reușit să ajutăm o mulțime de persoane seropozitive din Moldova care se află peste hotare.

Datorită unei colaborări între sectorul medical, care oferă servicii de diagnosticare și tratament pentru HIV, și Inițiativa Pozitivă, care oferă sprijin psihosocial pentru persoanele care trăiesc cu HIV, a fost posibil accesul la tratamentul ARV pentru persoanele care trăiesc cu HIV în străinătate.

Această înscriere la distanță este posibilă la prezentarea buletinului de identitate al cetățeanului Republicii Moldova, a documentelor care confirmă diagnosticul de HIV, precum și a rezultatelor testelor necesare, eliberate de instituția medicală. Trebuie remarcat faptul că Moldova acceptă documente medicale nu doar de la centrele de stat pentru SIDA, ci și de la clinicile private.


Săptămâna trecută, am livrat medicamente unui cetățean moldovean care trăiește în Federația Rusă (FR) de 30 de ani. Din mai multe motive justificate, acesta nu a reușit să se legalizeze oficial în această țară.

Povestea a început când bărbatul a fost diagnosticat cu HIV și tuberculoză în 2020. El a fost internat într-un dispensar de tuberculoză pentru tratament și i s-a prescris terapie ARV.

În octombrie 2022, Federația Rusă nu i-a mai putut oferi tratament migrantului, invocând faptul că nu exista un temei juridic pentru acest lucru. Bărbatul are doi copii minori în Rusia și, în plus, din cauza stării de sănătate precare și a lipsei unui loc de trai, nu a putut veni în Moldova...

În acest sens, a apelat la ONG-ul local "Shagi", care a reușit să-i găsească un tratament, dar, din păcate, pentru o perioadă scurtă de timp. Cu toate acestea, bărbatul a fost norocos, deoarece Inițiativa Pozitivă este foarte activă în colaborarea cu diferite organizații de servicii HIV din întreaga lume pentru a ajuta cetățenii moldoveni să aibă acces la tratamentul HIV. În acest caz, ca și în alte cazuri similare, nu a fost loc de întârzieri, așa că personalul nostru și colegii de la Steps au reacționat prompt și i-au furnizat bărbatului medicamentul care i-a salvat viața.

Apropo, procedura este simplă, principalul lucru este să aplici la timp:

  1.     Bărbatul a trimis documentele necesare (pașaportul, analiza care confirmă diagnosticul, rețeta de tratament ARV);
  2.     A fost organizată o consultare online cu centrul de boli infecțioase din Chișinău;
  3.     Pacientul a fost înregistrat pentru tratament;
  4.     Medicamentul i-a fost prescris. Gata!

În continuare, am organizat procesul de transfer al medicamentelor prin intermediul transportului, care face curse regulate la Moscova.

Timp de șase luni, problema tratamentului a fost rezolvată. Următoarea sarcină a fost să îl ajute pe bărbat să își legalizeze tratamentul în Rusia. Acesta este un proces complicat, care necesită asistență juridică. De această sarcină se vor ocupa colegii de la ONG Steps, pentru care le suntem foarte recunoscători.


Pentru Inițiativa Pozitivă, fiecare caz rezolvat de acces la un tratament salvator este o victorie semnificativă, pentru că vorbim de vieți omenești!

Conform Programului Național de Sănătate, toți cetățenii moldoveni sunt eligibili pentru tratamentul HIV, indiferent de statutul lor de asigurare de sănătate și de rezidența fiscală. Toți cetățenii moldoveni beneficiază de o gamă completă de servicii medicale pentru HIV.

Dacă tu sau cei dragi din Moldova sau de peste hotare aveți nevoie de terapie antiretrovirală și nu o puteți primi, nu uitați să ne contactați pe Facebook sau la numărul de telefon +373 22 009 974.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare