img
De ce persoana cu HIV nu poate lucra într-o școală? 22 Septembrie 2022

Încă de la începutul epidemiei de HIV/SIDA, stigmatizarea și discriminarea au creat un teren propice pentru transmiterea HIV și au exacerbat în mare măsură efectele negative ale epidemiei. Stigmatizarea și discriminarea legate de HIV continuă să se manifeste în toate părțile societății noastre, creând obstacole serioase în calea prevenirii răspândirii infecției și a furnizării de îngrijire, sprijin și tratament adecvat.

În plus, persoanele seropozitive întâmpină frecvent probleme la angajare, deoarece lista de examene medicale pentru angajare include uneori un test HIV. În același timp, la nivel legislativ, în Moldova acest lucru este interzis, deoarece acest test este exclus din lista de diagnostice obligatorii.

Și asta în secolul XXI, când informațiile despre transmiterea HIV sunt disponibile pentru toată lumea și există tratament gratuit, ceea ce permite persoanelor care trăiesc cu HIV să ducă o viață normală, să aibă copii sănătoși, să își întemeieze familii și să contribuie la dezvoltarea societății și să nu transmită virusul nici măcar partenerilor lor sexuali.

Natalya Zhelezoglo, asistent social al departamentului de lucru cu persoanele care trăiesc cu HIV din D.A. "Inițiativa Pozitivă", a vorbit despre un caz de discriminare și divulgare a datelor confidențiale din practica sa, care a avut loc recent într-un raion din Republica Moldova.

Наталья Железогло

De ce nu poate o persoană cu HIV să lucreze într-o școală?

O femeie a lucrat într-o școală ca femeie de serviciu (din motive de confidențialitate, nu îi putem da numele și locația). Dar, într-o zi, i s-a cerut să renunțe pentru că au descoperit că ceva nu era în regulă cu testele ei, și anume că era seropozitivă.

Cum ar putea școala să afle despre statutul ei HIV dacă această informație este disponibilă doar pentru medici și, de fapt, pentru persoanele care au fost testate? Răspunsul ne-a uimit: datele privind examenul medical pentru ITS, inclusiv testul HIV, au fost solicitate de reprezentanții școlii, în cadrul unui examen medical anual obligatoriu. Iar decizia de concediere a fost motivată de faptul că în școală se aflau copii, iar conducerea nu putea să-i expună la riscul de infectare.

În acest caz, există o încălcare clară a drepturilor, și anume discriminarea pe baza stării de sănătate.

Măsuri active

O femeie este clientă a organizației noastre, așa că a contactat imediat un asistent social pentru ajutor. După ce a explicat ce s-a întâmplat, ea și Natalia Zhelezoglo au hotărât o strategie de acțiune ulterioară. Primul pas a fost înregistrarea cazului în sistemul React (sistemul electronic de înregistrare a cazurilor de încălcare a drepturilor omului).

Apoi au decis să organizeze o întâlnire cu toți cei implicați în proces în zona în care locuiește femeia. Lista nu era deloc neglijabilă:  

  1.     Reprezentanți ai primăriei (inclusiv ai cabinetului primarului);
  2.     Un angajat al unității școlare;
  3.     Un lucrător de la clinica de cartier;
  4.     Un medic de familie;
  5.     Avocat;
  6.     Asistent social;
  7.     Doi reprezentanți ai Inițiativei Pozitive;

Întâlnirea a durat foarte mult timp! Reprezentanții raionului au fost confuzi atunci când Natalia (asistentul social) a prezentat legea privind drepturile și responsabilitățile pacientului și că concedierea de la locul de muncă din cauza statutului HIV-pozitiv este o discriminare directă (persoanele cu HIV trebuie să fie acceptate).

Femeia a lucrat cu bună credință și nu a fost văzută că ar fi comis vreo abatere la locul de muncă. Singurul lucru care a determinat conducerea să ridice problema concedierii ei a fost statutul ei HIV.

Statutul ei pozitiv a fost văzut ca un pericol pentru ceilalți, în special pentru copii, deoarece aceasta era o instituție de învățământ.

Problema rezolvată!

După argumentele asistentului social bazate pe ani de experiență, date științifice și informații despre modalitățile de transmitere a HIV, participanții la întâlnire au ajuns la un consens că persoana va continua să lucreze și că nu există și nu poate exista niciun motiv pentru a o concedia. La rândul ei, femeia a scris o cerere de schimbare a medicului de familie, deoarece nu a vrut să fie tratată de specialist după incident. În prezent, lucrează la locul de muncă anterior.


Наталья ЖелезоглоNatalya Zhelezoglo, asistent social al departamentului de lucru cu persoanele care trăiesc cu HIV din O.A. "Inițiativă Pozitivă”:

Din păcate, m-am confruntat de mai multe ori cu această problemă, mai ales în zonele rurale, unde există propriile "legi" și "reguli". Oamenii se plâng adesea de atitudini discriminatorii din partea personalului medical.

În munca mea încerc să le explic oamenilor drepturile lor în detaliu. Este, de asemenea, foarte util să lucrezi cu persoane seropozitive pentru a fi un parajurist și pentru a persevera, deoarece oamenii, atunci când se confruntă cu discriminarea, experimentează o disperare extremă, frică și dorința de a dispărea pur și simplu, deoarece nu pot suporta presiunea psihologică.

Uneori, oamenii nu sunt pregătiți să meargă până la capăt pentru a rezolva un caz de încălcare a drepturilor lor, deoarece nu doresc proceduri judiciare, publicitate în cartierul lor sau altele. Dar dacă refuz să susțin un caz, încerc să consiliez persoana și să îi dau instrucțiuni clare despre cum să reacționeze, ce să facă în astfel de situații, să o învăț cum să își protejeze drepturile fundamentale ale omului.

Mă bucur să văd că acest tip de muncă este extrem de eficient în lupta împotriva stigmatizării și discriminării! Cu fiecare mică victorie cu prețul unei vieți umane, vom schimba lumea în bine.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare