img
HIV mă învață să resping judecata altora, să mă respect și să mă iubesc 23 Оctombrie 2023

Astăzi, în rubrica povești personale, este o poveste a lui Alexei Anikin. El are 22 de ani și studiază pentru a deveni psiholog. Alexei s-a născut cu HIV și și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei într-un orfelinat. De atunci, a parcurs un drum lung și dificil de dezvoltare personală. Alexey a povestit pentru Life4me+ despre "călătoria" sa prin orfelinate, despre cum a trebuit să își apere dreptul de a sta la masa comună, despre viața sa de adult și despre planurile sale.  

- HIV mă învață să refuz judecățile altora, să mă respect și să mă iubesc. Nu este ușor pentru persoanele care trăiesc cu HIV - puțini ar fi cei care ar putea să contrazică acest lucru. Dacă vorbim despre viața sexuală, aceasta este dificilă pentru persoanele cu HIV. Dacă vorbim despre viața socială, există, de asemenea, multe probleme. Dar eu sunt o persoană pozitivă, așa că este mai ușor pentru mine.


Alexey, cum v-ați descrie viața?

Viața mea este o scară, iar acum mă aflu pe prima treaptă. Mă bucur că am pășit pe această scară, pentru că ea mă va duce la "starea mea de obiectiv".

Ce s-a întâmplat înainte de asta?

Înainte de asta, viața mea a fost o "mașinărie", m-am plimbat prin orfelinate și, în general, m-am deplasat foarte mult. Și am "ajuns", în sfârșit - acum trec la nivelul următor.

Ce înseamnă HIV pentru tine?

Fraza "HIV este ca o unghie, este și a fost" mi-a venit acum în minte.

Este doar o boală virală pe care sunt interesat să o studiez. Nu îmi afectează în niciun fel viața în acest moment. Deși, poate, nu simt încă impactul.

HIV este viața mea, povestea mea, este aproape puterea mea.

Credeți că HIV v-a schimbat viața?

Din punct de vedere filozofic, cred că da. Încă îmi schimbă viața. Este vorba despre durabilitate: mă învață să refuz să fiu judecat de alții, să mă respect și să mă iubesc. Nu este ușor pentru persoanele care trăiesc cu HIV - nu mulți ar fi de acord cu asta. Dacă vorbim despre viața sexuală, aceasta este dificilă pentru persoanele care trăiesc cu HIV. Dacă vorbim despre viața socială, există, de asemenea, multe probleme. Dar eu sunt o persoană pozitivă, așa că este mai ușor pentru mine.

HIV îmi oferă resursa (sau mai degrabă - trebuie să o extrag de undeva) pentru a le-o trage tuturor oamenilor nepăsători, ignoranți și ignoranți și pentru a-i trata doar "cu observație".

Alexei, spune-ți povestea.

Dacă voi scrie vreodată cartea mea, se va numi "Lingura și furculița unui băiat care trăiește cu HIV". Iar începutul ei va fi ceva de genul acesta:

"Un băiat s-a născut și imediat s-a aflat în condiții nepotrivite. Mama sa biologică l-a abandonat și a ajuns în spital, unde a trăit timp de 3 ani. Soarta l-a luat sub aripa sa și l-a ghidat cu blândețe până la vârsta de 22 de ani".

Acest capitol din viața mea s-a încheiat cu o mutare în post-localizarea Ust-Izhora, unde nu am trăit mai mult de o jumătate de an. Apoi am mers în orașul Balagoe - am stat în acest orfelinat până la vârsta de 7 ani. Acolo mi-am primit separat lingura și furculița, care apoi au călătorit împreună cu mine mult timp. A fost o perioadă interesantă, bună și, în același timp, neprietenoasă. Dintre momentele bune - îmi amintesc că de ziua mea de naștere am primit cuburi din care au fost asamblate tablourile lui Bilibin, de atunci îmi place opera lui. Iar din cele rele - un incident când un profesor beat m-a urmărit cu un băț galben și a vrut să mă bată. Îmi amintesc, de asemenea, că am fost dus să donez sânge: în acel moment m-am simțit ca un om care va deveni președinte.

Următoarea etapă a vieții mele a fost o călătorie în orașul Vyshny Volochok. Aici se afla internatul nr. 7, unde locuiau copii cu dizabilități. Am stat în internat până la vârsta de 14 ani. Bineînțeles, o lingură, o furculiță și farfuria mea au venit cu mine de la orfelinat. Era ustensila mea preferată, pentru că era separată de toți ceilalți - mă simțeam unică în acel moment. Nimeni din acest oraș și din acest orfelinat nu mai întâlnise până atunci copii care trăiesc cu HIV.

Îmi plăcea să învăț, am demonstrat performanțe academice foarte bune. Au vrut chiar să mă transfere în alt loc, dar cumva nu a funcționat. Poate că HIV-ul meu a influențat acest lucru.

Acolo am socializat în mare parte doar cu adulți și eram adesea singur, pentru că nu eram interesat de oamenii cu care am crescut. Tot acolo am cunoscut-o pe viitoarea mea mamă adoptivă.

În general, această perioadă a vieții mele a fost însoțită de o serie întreagă de scandaluri. Mi-am apărat dreptul de a sta la masa comună, nu mi-am permis să mă numesc "vichovy" și "speedoznyy", chiar am vrut să scriu o plângere la Ministerul Sănătății din regiune. După un timp, am reușit să îi pun pe toți la locul lor. Dar au existat, bineînțeles, și momente bune. Cele mai plăcute amintiri au fost asociate cu sărbătorile și cadourile de Anul Nou. În general, am fost foarte iubită în centrul HIV și în internat, eram sociabilă și curioasă. De asemenea, fiind singurul copil care trăiește cu HIV, mergeam întotdeauna la bucătărie pentru a primi mâncare - toată lumea era servită în sală, iar eu îmi luam farfuria și mergeam la bucătari, iar acolo îmi lăsau cele mai bune porții și bunătăți. La un moment dat, chiar mi-a fost dor de copilărie.

În general, această "călătorie" prin orfelinate a pus multă greutate pe mine: este foarte dificil pentru o persoană care a ieșit dintr-un orfelinat să trăiască în realitățile moderne. Și această greutate încă mai atârnă asupra mea.

La vârsta de 14 ani, s-a întâmplat un eveniment important în viața mea - mi-am găsit o familie. Și de data aceasta lingura și furculița mea nu au mai venit cu mine, au rămas în trecut. Mama mea adoptivă a trecut prin multe necazuri pentru a mă lua. Istoria birocratică guvernamentală a pus cu siguranță obstacole în cale. Pe lângă asta, mama mea s-a confruntat cu un munte de judecăți din partea localnicilor. Ei bine, cine dintr-un oraș de provincie ar înțelege o persoană care vrea să ia un copil de 14 ani dintr-un orfelinat, un "puști deșteptător"? Oamenii au început să vorbească despre faptul că ea vrea bani. Dar este chiar amuzant să asculți asta - noi nu am văzut niciodată bani, ni s-a dat mâncare.

Următoarea etapă din viața mea a fost intrarea într-o școală de formare a profesorilor din Torzhok. Acest eveniment mi-a schimbat complet viața și pe mine, printre altele. Abia aici am început să învăț încet-încet cum să construiesc relații cu oamenii. A fost o perioadă caldă. Am ieșit de la facultate plină de idei și cu intenția fermă de a schimba sistemul educațional din Rusia. Dar apoi totul s-a așezat foarte repede la locul lui: iluzia a devenit realitate.

M-am mutat la Tver și am obținut un loc de muncă la o școală publică. Bineînțeles, știau despre HIV-ul meu și toată lumea l-a tratat destul de adecvat. A fost primul an al vieții mele independente și a fost un an dificil. Din cauza lipsei experienței de viață necesare, m-am confruntat foarte repede cu epuizarea profesională, ceea ce m-a dus la o stare organică "șubredă": eram foarte bolnavă foarte des.

Apoi m-am mutat la Moscova. Am făcut cunoștință cu o comunitate minunată de persoane care trăiesc cu HIV, am mers la universitate, iar acum fac studii superioare în psihologie.

Viața la Moscova m-a învățat câteva lucruri de bază: să construiesc relații cu oamenii, să mă privesc altfel. Acum încep să găsesc stabilitate și încredere în ceea ce se va întâmpla în continuare.

Lioșa, spune-mi, te-ai confruntat cu discriminarea ca adult?

Bineînțeles că da. De exemplu, nu am o persoană apropiată în viața mea. HIV îmi pune obstacole în calea mea. Oamenii se tem și simt cu adevărat discriminarea aici. Există, bineînțeles, cei care știu despre H=H, despre terapie, etc. Dar aceștia sunt puțini.

În general, este neplăcut să te confrunți cu acest sentiment.

Principiul dumneavoastră principal de viață?

Să te cunoști pe tine însuți și să mergi înainte.

Ce prețuiți la oameni?

Onestitatea, bunătatea și tăria de cap și de spirit.

Ce calități nu veți tolera niciodată la oameni?

Slăbiciunea, standardele duble.

Ce le-ați dori sau ce i-ați sfătui pe cei care tocmai au aflat diagnosticul lor?

Le-aș dori să fie curajoși și să vină la o altă persoană care trăiește cu HIV (într-un grup de sprijin, comunitate) și să meargă mai departe împreună. De asemenea, le-aș recomanda din toată inima să meargă la un psiholog. După grupurile de ajutor și un psiholog, oamenii se schimbă - am văzut-o cu ochii mei.

Mesaj.

Aș vrea să ne unim cu toții într-o comunitate super cool care să rezolve nu problemele științifice ale HIV, ci cele sociale. Haideți să fim puternici și răbdători și să facem bine împreună. Pentru că de unii singuri este aproape imposibil să o facem.

Autor: Tatiana Poseryaeva

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare