img
HIV nu este un stigmat pentru mine, este o parte a vieții 19 Оctombrie 2023

Polina Yakovleva din regiunea Orenburg are 20 de ani. După ce a aflat despre diagnosticul ei în urmă cu doi ani, a decis că nu va tăcea și nu se va ascunde și și-a deschis fața. A fost dificil, dar cu o atitudine precum cea a Polinei, nimic nu este imposibil. Reportaj Life4me.plus

Am aflat despre diagnosticul meu la vârsta de 18 ani. Am trăit cu HIV cea mai mare parte a vieții mele și nu am de gând să tac și să mă ascund.


Pauline, cum ți-ai descrie viața?

În general, cred că am o viață minunată. Nu s-a schimbat în rău după diagnosticare, ba chiar a devenit mai interesantă. Starea m-a ajutat să privesc totul și pe toată lumea într-un mod diferit și să fiu mai fericită. Am început să am mai multă grijă de sănătatea mea și să iubesc mai mult viața. Înainte aveam multe temeri, dar acum am rezolvat totul și trăiesc liniștit. Am o încredere în mine pe care nu o aveam înainte.


Ce asocieri vă evocă cuvântul HIV?

Cu siguranță, nicio asociere negativă. HIV este doar o boală cu care toată lumea se poate confrunta. Nu văd ceva rușinos sau înfricoșător în acest diagnostic. Poți să trăiești cu HIV și să trăiești fericit.

Eu trăiesc cu fața deschisă și nu mă tem de nimic.


Spune-mi povestea ta.

Am aflat despre diagnosticul meu în primăvara anului 2022, când aveam 18 ani. A fost un șoc pentru mine. Întrebarea care îmi ardea cu litere roșii în cap era: "Cum așa?". În niciun caz nu mă așteptam să am HIV.

Când mi-am revenit, am decis cu fermitate că nu mă voi ascunde și nu voi sta pe gânduri. Am toată viața înainte - HIV nu mi-o va strica. În acel moment, mama mi-a spus: "Polina, dacă ceva este dat, înseamnă că este dat cu un motiv. O să te descurci cu el". 

Aveam un tânăr și cel mai bun prieten la acea vreme. În cele din urmă, relația nu a funcționat cu niciunul dintre ei. Prietena mea, când a aflat, a început să se plângă de mine: eram bolnavă, dar eram în contact cu toată lumea și eram în contact și cu copilul ei. Și apoi a spus întregului sat despre diagnosticul meu. Pe scurt, s-a dovedit că nu avusesem încă timp să mă adaptez, iar toată lumea aflase deja despre asta.

Mi se pare că această știre a fost discutată în mod constant și încă mai este discutată - trebuie să fiu o persoană foarte interesantă.

Oamenii din satul nostru au luat-o diferit. Unii s-au gândit - "se mai întâmplă", iar alții au perceput-o ca pe cea mai teribilă împrejurare din lume. Unii chiar au venit la mine personal și m-au întrebat dacă este adevărat. Iar cei care nu au îndrăznit să vină la mine discutau povestea pe la spate.

Încă mai întâlnesc negativitate în legătură cu diagnosticul meu. Recent, mă aflam la clubul nostru local și, când treceam pe lângă un grup de fete, am auzit o frază: "Are hiv și a venit aici". Au existat incidente similare în barul nostru local.

În general, am auzit destul de des fraza "Ea are hiv".

Unii oameni m-au susținut, dar am încercat și eu să nu o iau în serios.


Nu v-a durut deloc? Se simte doar că ești o cremene.

Ca să fiu sinceră, chiar nu mă afectează. Am acceptat diagnosticul și am acceptat faptul că voi trăi cu el pentru totdeauna și am lăsat-o baltă. Nu este un stigmat pentru mine, ci face parte din viața mea. Îmi place să fiu specială. A fost trădarea în sine și reacția prietenului meu ceea ce m-a durut, nu faptul că am fost etichetată "hivy".

Mama mea mă admiră. Ea crede că este nevoie de o putere extraordinară pentru a accepta un diagnostic și a vorbi deschis despre el. Eu chiar stau în companii și îi educ pe băieți despre HIV, terapie, modalități de transmitere etc. Iar oamenii, uitându-se la mine, la înfățișarea mea, încep să-și dea seama că este posibil să trăiești cu HIV, că nu este atât de teribil pe cât crede toată lumea. Sunt deschis la orice subiect.


Ați avut probleme la locul de muncă din cauza diagnosticului dumneavoastră?

Încă nu m-am confruntat cu ele. Sunt relativ nou la locul meu de muncă și probabil că nu știu încă despre diagnosticul meu.

Dar am avut odată un conflict cu profesorul meu (am aflat despre diagnosticul meu când eram încă la școală). Am avut o relație bună cu ea la început, dar apoi cineva a spus că am răspândit zvonuri despre ea (deși nu era adevărat), iar ea a crezut acest lucru. După aceea, și-a schimbat brusc atitudinea față de mine și față de statutul meu HIV. Mi-a interzis să mă duc în camera de lângă biroul ei pentru a bea pastile și, de asemenea, le-a spus celorlalți copii să nu bea din aceeași sticlă cu mine, astfel încât "să nu iau această boală". Pare o persoană matură, dar ea se comporta așa. Copiii mi-au povestit mai târziu despre asta - chiar și ei știu că HIV nu se transmite prin mijloace domestice.


Polina, spune-mi, de ce ai făcut un test HIV: au existat condiții prealabile?

Am avut probleme cu sănătatea mea feminină, am făcut un control, iar pe lista de teste recomandate se afla un test HIV. Testul a ieșit pozitiv. M-am dus la clinica HIV și m-am înregistrat. În timp ce așteptam confirmarea rezultatului, am studiat problema. Am decis să încep imediat terapia și abia așteptam să o fac. În același timp mă tratam de precancerul cervical, am făcut o operație, am fost în dispensarul oncologic.

Anul trecut a fost criminal pentru mine. Am trecut prin multe lucruri, atât rele, cât și bune. Se pare că există o acceptare a diagnosticului, dar uneori am fost cam singură în suflet.


Care este principiul care te ghidează în viață?

Nu regretați niciodată nimic și trăiți pentru ziua de azi. S-ar putea să nu mai existăm mâine.

Oamenii care se gândesc mereu la viitor își fac prea multe probleme.

 

Cum ești tu?

Sunt eu, cea adevărată. Sinceră, amabilă (cu moderație, bineînțeles). Niciodată nu voi fi ipocrit sau nu voi încerca vreo mască. Sunt ceea ce sunt. Dacă nu-mi place ceva, pot să o spun în față. Nu voi comunica niciodată cu o persoană pentru profit, așa cum fac mulți.

Apreciez deschiderea și onestitatea la oameni. Nu voi tolera niciodată umilința și lipsa de respect față de mine - peste tot ar trebui să existe anumite limite ale decenței.

 

Dacă ați avea posibilitatea de a alege o superputere, ce ați alege?

Mi-ar plăcea să am abilitatea de a aduce înapoi oameni care nu mai sunt în viață. Măcar o singură dată. Îmi lipsește foarte mult tatăl meu.

 

Ce ți-ai dori și ce i-ai sfătui pe oamenii care abia află despre diagnosticul lor?

Mi-aș dori să nu se descurajeze. Viața cu HIV nu este, în esență, diferită de viața fără HIV. Și aproape toată lumea ia pastile - nu există oameni complet sănătoși. HIV este o boală perfect adecvată și se poate trăi cu ea ușor și simplu. Principalul lucru este să te iubești pe tine însuți.

Mulți oameni uită ce este viața și ce mare dar este.

 

Ce le-ați spune celor care îi discriminează pe cei care trăiesc cu HIV?

Trebuie să fim mai blânzi și mai iertători, pentru că nimeni nu este imun la ea. Nimeni nu știe ce li se poate întâmpla în viitor. Suntem cu toții ființe umane și niciun diagnostic nu face ca o persoană să fie rea. Eu personal pot da mâna cu oricine - și eram așa și înainte de diagnostic.

Autor: Tatiana Poseryaeva

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare