img
”Împreună vom reuși să stopăm epidemia HIV!” Bilanțurile evenimentului Red Ribbon Gala Awards 01 Decembrie 2015

Pe data de 26 noiembrie curent, ”Casa Sărbătorii” a găzduit tradiționala serată de caritate Red Ribbon Gala Awards, cu participarea Verei Brejnev, Ambasadoare a Bunăvoinței UNAIDS, organizată cu prilejul Zilei Mondiale a luptei cu SIDA.

În această zi evenimentul festiv a întrunit peste trei sute de oaspeți din întreaga republică, printre care reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, de la Ministerul Justiției, Departamentul Instituțiilor Penitenciare, Organizația Națiunilor Unite în Moldova, reprezentanți ai instituțiilor medicale, ai organizațiilor nonguvernamentale, precum și din sectorul afacerilor private, inclusiv participanți ai campaniei ”Faptele bune au culoare”.
Pe toți i-a reunit dorința de a învinge epidemia infecției HIV în Republica Moldova, dorința de a reduce stigma și discriminarea față de persoanele afectate de HIV și dorința ca fiecare locuitor al țării noastre să-și cunoască statutul HIV.

La începutul evenimentului oaspeții invitați au avut posibilitatea să se fotografieze și să-și prindă panglica roșie – simbol al atitudinii tolerante față de persoanele care trăiesc cu HIV. De asemenea, toți doritorii au beneficiat de oportunitatea de a vizita expoziția fotografică ”Artă fără limite”, ”Dacă aș fi HIV pozitiv…” și ”Expoziția Sufletelor Dezgolite”, precum și să procure articole decorative confecționate de voluntarii-deținuți ai AO ”Viața Nouă” în cadrul proiectului ”Reintegrarea deținuților prin accesul la studii”.

IP-284 IP-483

Deschiderea festivă a seratei Red Ribbon Gala Awards a început cu prezentarea spotului social ”Te privește! Privește pe fiecare!”, cu Vera Brejnev – interpretă, actriță, Ambasadoare a Bunăvoinței UNAIDS – în rolul principal. După aceasta au urmat discursurile susținute de Ruslan Poverga, președintele AO ”Inițiativa Pozitivă”; Vinay Saldanha, directorul regional al UNAIDS pentru Europa de Est și Asia Centrală și Vera Brejnev.

IP-236 IP-160

”Mă simt deosebit de onorată să fiu astăzi alături de voi. Vă felicit cu prilejul acestui premii cu adevărat deosebit și vă doresc în continuare prosperare și victorii în lupta cu epidemia HIV. Împreună vom reuși să o stopăm!”, menționat Vera Brejnev.

”Dacă acum 10 ani diagnosticul HIV era considerat unul fatal, astăzi noi percepem complet altfel un diagnostic pozitiv. Acesta nu este o veste rea, ci o veste care îi oferă persoanei posibilitatea de a-și trăi în continuare viața dacă i se oferă acces la tratament. Eu am mulți prieteni apropiați care trăiesc cu HIV timp de mulți ani: ei se simt minunat, au planuri grandioase de viitor și sunt un exemplu că se poate trăi o viață împlinită și realizată cu acest diagnostic. Evenimentul de astăzi este un exemplu pozitiv și excepțional al atingerii unor performanțe nu doar guvernamentale, ci și obștești. Mai avem încă foarte mult de lucru, însă eu sunt sigur că împreună, prin eforturi conjugate, vom reuși să atingem scopurile pe care ni le propunem”, a afirmat Vinay Saldanha.

IP-121 IP-528

Oaspeții ieșeau pe scenă și ofereau premii, iar premianții le primeau, exprimându-și profunda și sincera recunoștință.

În această seară au fost premiați: Svetlana Popovici, coordonator pentru tratamentul ARV în cadrul Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile; Djulieta Popescu, șefa Direcției Politici Sociale în cadrul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familie, Natalia Marin, psihologul instituției penitenciare nr.1; Lilia Fiodorov, medic narcolog-psiholog; Irina Serdiuc, secretatul Consiliului municipal al primăriei mun.Bălți; Irina Rainov, profesor de biologie și bazele securității la Școala medie de cultură generală nr.11 din Tighina; Ana Dabija, ex-directorul Departamentului Instituțiilor Penitenciare; Doina Stepanenco, directorul fundației de caritate ”Max Makes Possible”; Stela Moldovanu, proprietara salonului de artă ”Moldeco”; participanții acțiunii ”Statutul meu nu este un secret” și ai spotului social ”Violența nu poate fi justificată”: Irina Belevțov, Ruslan Poverga, Evgheny Chernov, Alexandr Biriucov, Vitalie Voiloșnicov, Aliona Zalevschi, Natalia Nalimov și Natalia Palamari.

Cu premiul special ”De la inimă la inimă” au fost premiați lucrători medicali de la instituțiile medicale din întreaga țară: Angela Națâț, Olesea Țâgovaș, Natalia Grobovschi, Maria Croitoru, Nina Munteanu, Alexandr Dicusar, Anastasia Băluțel.

IP-147 IP-347

Între ceremoniile de premiere au evoluat interpreți invitați: Tania Cerga și Brain Band. Tradițional, evenimentul a fost încheiat de interpreta și Ambasadoarea Panglicii Roșii în Moldova, Dara, care a interpretat hit-urile devenite atât de populare, inclusiv piesa ”Alegem să trăim”. ”Imediat ce mi-am asumat rolul de ambasadoare, am făcut testul la HIV. Eu îmi cunosc statutul HIV și vreau să îndemn pe toți să facă același lucru. Doar așa vom reuși să stopăm epidemia și să îî protejăm pe oamenii dragi și apropiați nouă”, a conchis Dara.

Mulțumim tuturor participanților la evenimentul festiv și îi felicităm pe premianți!

Red Ribbon Gala Awards este parte a campaniei ”Te privește! Privește pe fiecare!” realizată de UNAIDS Moldova și AO ”Inițiativa Pozitivă”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Ministerul Justiției, cu sprijinul ONU Moldova, Ambasadei Suediei și Centrului PAS; în colaborare cu AQA, Eventika, BERD’S Design Hotel. Parteneri media: TVR Мoldova, TV7,Vip Magazin, Radio Europa Libera.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md