img
În Moldova a fost lansată campania de informare ”Statutul meu NU este un secret” 28 Аprilie 2015

În șapte orașe din Moldova, inclusiv la Chișinău, s-a dat startul campaniei de informare ”Statutul meu NU este un secret”, în cadrul căreia persoane care trăiesc cu HIV își dezvăluie statutul de pe panourile orășenești.

 

Nouă persoane, dintre care patru sunt ucraineni, iar cinci – din Moldova, au participat la o sesiune foto pentru campania socială organizată de asociația oștească ”Inițiativa Pozitivă” cu prilejul Zilei Internaționale de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, care este marcată la 17 mai. Campania își propune scopul de a ridica nivelul de informare, de responsabilitate socială și toleranță a societății față de problema HIV/SIDA în Moldova.

unnamed (3) 99 unnamed (8)

”Pentru prima dată despre infecția HIV vorbesc persoane care trăiesc cu ea. Acești oameni și-au învins frica de a fi condamnați, respinși, neînțeleși. Ei și-au asumat acest risc pentru ca toți ceilalți să conștientizeze că HIV nu este o sentință. Cu această boală poți trăi o viață lungă, plină de sens și fericită”, afirmă Rodica Ivtodi, manager PR și advocacy ”Inițiativa Pozitivă”. ”Absolut toți participanții acestei acțiuni sunt personalități realizate, fiecare are familie, copii sănătoși, un serviciu care le aduce satisfacție. S-ar putea să recunoașteți în eroii campaniei noastre pe cineva dintre cunoștințe, prieteni sau părinți ai copilului cu care învață copiii voștri și noi vrem să credem că statutul HIV al acestor persoane nu va afecta negativ atitudinea voastră față de ei. Prin această campanie ne-am propus să demonstrăm că statutul HIV al unui om nu îl face diferit. În pofida diagnosticului pe care îl are, el rămâne a fi persoana care era înainte. Noi avem certitudinea că această campanie va fi una memorabilă și sperăm că, în timp, comunitatea noastră va deveni mai îngăduitoare, mai toleranță, mai umană față de acei care trăiesc cu infecția HIV și nu se deosebesc cu nimic de ceilalți”.

unnamed (2) unnamed (1) unnamed (5)

Campania de informare se va desfășura până la 25 mai. Panourile vor fi amplasate în Chișinău, Tiraspol, Bălți, Cahul, Comrat, Tighina și Râbnița.

La începutul anului 2015 în Moldova au fost înregistrate oficial 9419 persoane HIV-pozitive. În anul 2014, din cauza maladiilor generate de infecția HIV au decedat 2491 de persoane. În anul 2014 au fost oficial înregistrate 831 de cazuri noi de infectare, adică cu 125 de cazuri mai mult decât în anul 2013.

unnamed (7) unnamed (6) unnamed (4)

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md