img
Inteligența artificială va ajuta la identificarea persoanelor cu hepatită C 03 Аugust 2022

În cadrul planului de combaterea hepatitei virale C (HVC) până în 2030, Serviciul Național de Sănătate din Regatul Unit (NHS England) intenționează să folosească inteligența artificială pentru a scana dosarele medicale și a identifica persoanele cu risc sporit de infectare cu Hepatita Virală C. Factorii de risc mare includ transfuzie de sânge sau diagnosticul HIV.

Fiecare persoană identificată în timpul acestui screening va fi invitată să consulte un medic. Celor care vor fi testați pozitiv li se va oferi tratament. Pentru a face acest lucru, NHS England va contracta trei mari companii farmaceutice pentru a produce medicamente împotriva HVC.

Hepatita C a fost numită „ucigașul tăcut” deoarece este adesea asimptomatică. Milioane de oameni trăiesc cu HVC fără să știe. Lăsată netratată, hepatita C duce la leziuni hepatice care pun viața în pericol. Tratamentele disponibile pot vindeca infecția, astfel încât un diagnostic în timp util al HVC poate salva viața unei persoane. Hepatita C se transmite de obicei prin sânge. De exemplu, atunci când împart acele.

Numărul de noi cazuri de HVC a scăzut de la 129.000 (2015) la 81.000 (2020), potrivit Agenției pentru Securitate a Sănătății din Marea Britanie. Decesele cauzate de hepatita C au scăzut cu mai mult de o treime în cinci ani. Experții cred că scăderea deceselor HVC se datorează în mare parte depistării precoce a virusului și îmbunătățirii accesului la tratament.

Sursa: Life4Me+
Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md