img
Lansare a obiectului de artă ,,PANGLICA ROȘIE” 13 Decembrie 2021

Panglica roșie – simbol al solidarității, al acceptării, al speranței pentru un viitor fără SIDA.

La data de 10.12.2021, a avut loc evenimentul de lansare a obiectului de artă ,,PANGLICA ROȘIE”, prilejuit Zilei Mondiale de Combatere HIV/SIDA – 1 decembrie, în cadrul campaniei naționale ,,Just Test”. Obiectul de artă ,,PANGLICA ROȘIE”, amplasat în scuarul Centrului Perinatologic (str. 26 Martie), a fost realizat de AO ,,Inițiativa Pozitivă”, CSP ,,Viața cu Speranță”, AO ,,Respirația a doua pentru oameni în etate și inactivi”, AO ,,PULS Comunitar”, în parteneriat cu APL.

La eveniment au participat reprezentanți ai asociațiilor obștești din teritoriu, reprezentanți ai APL și mass-media. „Panglica este un simbol al solidarității, al acceptării, al speranței pentru un viitor fără SIDA”, a declarat Ecaterina Russu, președinte al CSP ,,Viața cu Speranță”, iar lansarea acestuia este considerată un „eveniment istoric”, a remarcat reprezentantul AO ,,PULS Comunitar”, dl. Vitalie Rabinciuc. El a mai subliniat importanța conștientizării problemei infectării cu HIV pe tot parcursul anului, prin crearea de strategii de lungă durată. „Este un eveniment grandios al orașului nostru”, a menționat dna Irina Baikalova, președinte al AO ,,Respirația a doua pentru oameni în etate și inactivi”. Această asociație activează din 2004. După spusele dnei Baikalova, din 1997 până în prezent, au decedat 834 persoane din mun. Bălți de această pandemie. Astfel, un număr mare de familii și prieteni au avut de suferit. La moment, mai mult de 2000 persoane se află la evidență. În fiecare an se raportează în jur de 100 de cazuri noi, atât în Bălți, cât și în alte raioane din nord. Anul acesta, s-au înregistrat 47 de cazuri în Bălți. Dintre cei aflați la evidență, 46 sunt copii.

Memorialul vizat are scop de comemorare, dar și de prevenire: comemorarea celor care au decedat de această pandemie (HIV/SIDA) și prevenirea asupra infectării. Trebuie să fim foarte precauți și informați. Reprezentanții organizațiilor prezente au îndemnat pe toți să se testeze. Testele sunt anonime și gratuite și pot fi găsite în „Farmacia Familiei”sau în CSP ,,Viața cu Speranță”. La eveniment au luat cuvântul și persoane depistate cu HIV, care au încurajat populația să se testeze la HIV și să aibă grijă de sănătate.

„Just Test” este un proiect social care vizează distrugerea stigmatizării și discriminării, dezvoltarea valorilor sociale și o viață sigură pentru toată lumea. Peste 50 de parteneri naționali și internaționali sunt implicați în campania de promovare a testării la HIV. Faptul unirii unui număr mare de oameni cu același scop – de a face viața tuturor mai liniștită și mai bună – trebuie împărtășit tuturor celor care nu sunt indiferenți față de problema vieții persoanelor cu HIV, care înțeleg că fiecare din noi poate să se ciocnească cu acest lucru și care este gata să transmită aceste informații persoanelor apropiate. Suntem siguri că acest lucru îi privește pe toți. Fiecare persoană este importantă.

Cunoscându-vă statutul HIV, vă asigurați o viață lungă și liniștită în orice circumstanțe: fie el pozitiv sau negativ. Epidemia se va termina numai atunci când vom înceta stigmatizarea persoanelor care trăiesc cu HIV și vom începe să tratăm virusul conștiincios.

Sursa

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare