img
”Misiune împlinită!” Totalurile Caravanei Auto ”PENTRU VIAȚĂ 2014” 09 Iunie 2014

Opt orașe, sute de kilometri parcurși, o echipă consolidată, emoții plăcute de nedescris, multe fapte bune și speranțe indestructibile că va veni timpul când vom stopa epidemia infecției HIV. Toate acestea se referă la tradiționala Caravană Auto ”Pentru Viață 2014” care s-a desfășurat în perioada 18-29 mai curent.

Pregătirile pentru caravană au început cu mult timp înainte de statul acesteia. Membrii echipei ”Inițiativa Pozitivă” și ”Viața Nouă” au elaborat minuțios traseul, au planificat fiecare activitate, au fixat posibilele riscuri și desigur au estimat cheltuielile. Toate acestea au rezultat într-un plan detaliat în care fiecare zi a caravanei era divizată și planificată pe ore, însoțite de comentarii și doleanțe. Echipată cu douăsprezece automobile pe care era aplicată recognoscibila panglică roșie, cu pachete alimentare, pliante informaționale, teste rapide la HIV, tradiționalele baloane albe, lumânări, prezervative, brelocuri, panglici roșii autocolante, precum și cu bună dispoziție și spirit de aventură, echipa caravanei a pornit la drum.

Startul caravanei a fost dat de Ziua Mondială de comemorare a persoanelor decedate de SIDA, marcată la 18 mai în Scuarul Europei din Chișinău. Este de menționat că în acest an, sub egida organizației ”Inițiativa Pozitivă” a fost reînnoit memorialul consacrat persoanelor decedate de SIDA. Către data de 18 mai, lângă memorial a fost instaurat un panou informativ și un felinar ornamentat cu simbolica panglica roșie. După minutul de reculegere, aprinderea lumânărilor și lansarea baloanelor albe spre cer, în aplauzele prietenoase ale celor prezenți, coloana de automobile a pornit spre prima destinație – orașul Comrat.

Comrat

Tradiționala pâine cu sare, distribuirea materialelor informaționale și comunicarea cu trecătorii pe tema prevenirii HIV/SIDA, serata pentru tineret ”Red Party”, treningul pentru liceeni, întruniri cu voluntarii locali, persoane de cult, sesiuni informative în instituțiile medicale, ajutorul practic oferit beneficiarilor aflați în dificultate – toate acestea s-au petrecut la Comrat în cadrul caravanei. Toate acestea și-au adus rodul, toate au fost utile, toate au fost făcute din inimă.

99 98 87

Cahul

Orașul Cahul s-a memorizat nu doar prin distribuirea materialelor informaționale și întrunirile cu PHS, dar și prin munca dezinteresată a membrilor caravanei. Băieții practic au efectuat o reparație capitală în casa unui membru al comunității PHS, fericindu-i pe stăpâni și dovedind cu fapta ce înseamnă ajutorul și sprijinul reciproc. În plus, Cahulul a devenit memorabil prin ceremonia ”Panglica Roșie” și prin molizii autentici, mirositori și pufoși plantați de membrii caravanei în scuarul memorial al victimelor SIDA. Cahul, noi vom mai reveni!

Tighina

Tighina s-a întipărit în memorie prin bunăvoința și pozitivismul trecătorilor simpli care veneau ei înșiși cu inițiativa de a le aplica pe mașină simbolul autocolant al panglicii roșii, nu au refuzat pliantele informaționale și au acceptat cu plăcere baloanele albe oferite în dar. Pe lângă aceasta, echipa caravanei s-a plimbat pe râu cu o barcă, a participat la un turneu amical la tenis de masa, s-a întâlnit cu membrii comunității PHS, a organizat un trening pentru tineri și a prezentat platforma de comunicare ”Lumea Mea”.

12 13 86

Tiraspol

Tiraspolul a întâmpinat coloana caravanei prin zgomotul de motoare a cailor de fier. Este vorba despre bikerii locali care au manifestat inițiativă și au escortat cu bunăvoință mașinile caravanei în capitala Transnistriei. La Tiraspol membrii caravanei au reușit să facă multe lucruri bune: au organizat o întrunire cu membrii comunității PHS, au făcut ordine în casele și grădinile unor beneficiari, au organizat un trening privind dezvoltarea activismului în rândurile tineretului, precum și o întâlnire tematică cu deținuții IP din Tighina. Activitatea de încheiere a fost ceremonia de decernare a premiului ”Panglica Roșie”, moderată de cunoscuta Elena Pahomova. Într-un cuvânt, Tiraspole, ai rămas în inima noastră.

Râbnița

La Râbnița echipa caravanei a fost plăcut surprinsă de ospitalitatea localnicilor, activitățile tematice bine organizate și locurile pitorești de care au reușit să se delecteze măcar în treacăt. La Râbnița membrii caravanei au participat la un concert dedicat memoriei persoanelor decedate de SIDA. Și desigur, tradiționala distribuire a pliantelor, autocolantelor, baloanelor și brelocurilor – toate acestea au avut loc Râbnița.

Orhei

Orheiul a primit în premieră echipa caravanei. În pofida acestui fapt, toate activitățile planificare, acțiunile de informare, rapoartele informative și chiar dansurile tematice organizate special pentru membrii echipei de colectivele artistice locale – toate s-au desfășurat la cel mai înalt nivel. Orheienilor, așteptați-ne la anul viitor!

Bălți

Capitala nordică a fost ultima destinației a caravanei auto ”PENTRU VIAȚĂ 2014”. În cele două zile de staționare în acest oraș membrii caravanei au reușit să facă multe lucruri bune și utile, care, sperăm, și-au lăsat amprenta în sufletul și inimile localnicilor și ale membrilor comunității PHS. Pe lângă treningurile organizate, acțiunile de informare, întrunirile cu membrii comunității și ajutorul oferit beneficiarilor aflați în dificultate, orașul Bălți a rămas în memorie prin ceremonia festivă deosebită de decernare a premiului ”Panglica Roșie”. După ceremonie echipa caravanei a mers la o cină de adio, în timpul căreia au fost trasate bilanțurile, au fost analizate plusurile și minusurile caravanei și, desigur, au fost rostite multe cuvinte calde, pline de recunoștință adresate participanților caravanei.

56 15 88

Caravana Auto ”Pentru Viață 2014” s-a încheiat. În cadrul acestei acțiuni de amploare au fost distribuite 15 000 de pliante, 1900 de baloane, 1000 de panglici roșii autocolante, 1500 de prezervative ale firmei ”Masculan”, 5500 de panglici pe ac, 1200 de brelocuri, au fost efectuate 100 de teste rapide la infecția HIV. Echipa caravanei a reușit să viziteze 40 de familii afectate de epidemia HIV și narcomanie, membrii cărora trăiesc în condiții extrem de precare. Fiecare familie a primit pachete alimentare, precum și ajutor practic – reparație, ordine în casă și grădină. Evident, au fost spuse multe cuvinte calde și încurajatoare, au avut loc întâlniri cu oameni extraordinari, au fost trăite sute de momente și emoții de neuitat. Mulțumim tuturor acelor care s-au implicat și ne-au ajutat pe parcursul întregii acțiuni, exprimându-ne speranța că la anul acțiunea va fi mult mai productivă și va avea un impact și mai mare.
Vă puteți familiariza cu reportajele TV și alte publicații mass media care au reflectat caravana accesând link-urile de mai jos:

• TRM bit.ly/1kZtLI3

• Publika TV http://bit.ly/1rZPfhL

•Pro TV http://bit.ly/1kVpB8L

• Jurnal TV http://bit.ly/SqV1bD

• Lik TV http://bit.ly/1o4JGNk

• BTV http://bit.ly/SGXdfr

• МВД Приднестровье http://bit.ly/1oC7mGG

•Canal Regional http://bit.ly/1jeDxq0

• Dnestr TV http://bit.ly/1oMxf4F

• Первый Приднестровский http://bit.ly/1kVqP3S

• Новости Приднестровья http://bit.ly/1ntLnQR

• Примэрий и Муниципальный совет Комрата http://bit.ly/1rZPR6W

• Первый Приднестровский http://bit.ly/1ifwmOh

• LikTV1 http://bit.ly/1ifwsp7

• Dnestr TV http://bit.ly/1oC9e1U

• News Zona http://bit.ly/1ifwPQq

• Vizit.md http://bit.ly/1ifwXzm

• TRM http://bit.ly/1pVjeFt

• Adevarul http://bit.ly/1xwysTv

• e-sanatate.md http://bit.ly/1qfWSfa

• TV 7 http://bit.ly/1jeEY7R

• Gazeta de Sud http://bit.ly/1n1Ayno

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md