În luna octombrie a acestui an, deputații moldoveni au susținut prima lectură a unui proiect de consolidare a drepturilor victimelor infracțiunilor sexuale și a violenței domestice. Potrivit acestei inițiative a Ministerului Justiției, victimelor ar trebui să li se garanteze dreptul la intimitate, la un proces echitabil și la cea mai eficientă adaptare, prin servicii de medicină legală, asistență psihologică post-traumatică și consiliere pentru recuperarea fizică și psihosocială. Rapoarte 16.react-aph.org
Potrivit autorilor, acest lucru este posibil prin modificarea cadrului juridic al țării în conformitate cu standardele și practicile internaționale. Documentul ia în considerare și modificările aduse Codului penal - răspunderea nu poate fi retrasă în cazul împăcării dintre victimă și infractor, iar autoritățile trebuie să investigheze cazul în detaliu, chiar dacă plângerea a fost retrasă.
Importanța susținerii acestei inițiative este evidentă - rapoartele Ombudsmanului din Moldova arată că 63% dintre femei au fost supuse cel puțin o dată în viață violenței psihologice, fizice sau sexuale. Și doar 8,4% dintre acestea au contactat organele de poliție. În plus, numărul cazurilor de violență domestică a crescut în ultimii 5 ani - numai în 2020 au fost înregistrate 12 970 de cazuri.
Apelurile către REACTORS din Moldova (și în prezent sunt 31 în țară) semnalează, de asemenea, consolidarea la timp a rolului și drepturilor femeilor în societate. Potrivit Tatianei Fomina, coordonatoarea REACT în Moldova, problema este că femeile însele nu sunt întotdeauna conștiente că se află în situații de violență și caută ajutor doar în cazuri urgente, cel mai adesea atunci când există o vătămare fizică evidentă (bătaie, viol etc.). În plus, chiar și în cazul acestor acțiuni inacceptabile, ele nu sunt întotdeauna pregătite să meargă mai departe (depunerea de plângeri împotriva agresorilor, afirmarea drepturilor, publicitate), deoarece le este teamă să caute ajutor. "Pot exista mai multe motive pentru acest lucru", spune Tatiana. - Printre acestea se numără imperfecțiunea legii (agresorul poate petrece o perioadă de timp la secția de poliție și apoi să fie eliberat din nou și să se întoarcă în familie), teama de condamnare din partea cunoscuților, rudelor, dependența economică, gradul scăzut de cunoaștere a drepturilor - o femeie nu știe că poate merge și scrie o plângere, are neîncredere în forțele de ordine. De exemplu, în comunitățile mici există un concept de "nepotism", atunci când un funcționar poate fi o rudă apropiată (sau mai puțin apropiată) a agresorului, iar femeia crede în avans că situația ei este pierdută. În mod separat, aș dori să subliniez atitudinile interne de "vina ei". Iar această tendință se manifestă de mult timp.
Din păcate, chiar dacă clienții REACT din Moldova pot obține asistență gratuită și în timp util de la un avocat, psiholog, consilier de la egal la egal în cadrul unui ONG, ei refuză această oportunitate din cauza unei auto-stigmatizări profunde. Pentru ele, chiar și recunoașterea violenței domestice, nu doar în fața celorlalți, ci și în fața lor, este un calvar. Tatiana ne prezintă cazul Olgăi, o fostă deținută și membră a comunității de consumatori de droguri. În timpul examinării drepturilor omului, femeia nu și-a putut stăpâni emoțiile și a început să vorbească despre cum a fost bătută și violată de un grup de persoane din apartamentul în care locuia. Femeia a cerut ajutor pentru a găsi un loc unde să locuiască pentru a ieși din acel iad (după eliberarea din închisoare, nu avea unde să se ducă și dorea să înceapă viața cu o tabula rasa). REActors a ajutat-o pe Olga să se resocializeze după ce a ieșit din închisoare, i-a închiriat un apartament, a trimis-o la o agenție de ocupare a forței de muncă și a organizat vizite din partea unui psiholog. Există o comunicare constantă cu clientul.
Tatiana "Sarcina noastră comună este de a ne strădui să ne asigurăm că femeile își evaluează în mod adecvat situația, știu unde pot cere ajutor, nu se tem să pedepsească agresorul și merg până la capăt în apărarea drepturilor lor", comentează Tatiana. - Conștientizarea drepturilor și programele pentru femei care le ajută să își realizeze drepturile (stima de sine, orientare profesională, protecție economică) le vor ajuta să creadă în puterea lor. Țara are nevoie de un program de prevenire a violenței, care să includă măsuri psiho-corectoare, dezvoltarea inteligenței emoționale și a abilităților de comunicare. Și cu cât mai repede vor fi implementate astfel de inițiative la toate nivelurile societății, cu atât mai repede vom înceta să mai vorbim despre violența de gen".