img
”Noi trebuie să acceptăm oamenii așa cum sunt”. Bilanțurile campaniei ”Zero discriminare” 11 Martie 2016

La 1 martie, oamenii din lumea întreagă se unesc pentru a ziua ”Zero discriminare”. Sloganul acestui an este ”Fii tu însuți!”, ceea ce înseamnă că noi îndemnăm pe fiecare să se implice în lupta pentru o societate onestă și echitabilă. În acest an, de ziua anti-discriminare, noi îndemnăm oamenii să aprecieze și să accepte diversitatea culturală, să recunoască acele aptitudini și cunoștințe pe care le deține fiecare dintre noi – aceste aptitudini conferă un plus de valoare societății și o consolidează.

Noi, cei din Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă”, am conferit o nuanță inedită acestei zile și am decis să ne aducem contribuția inițiind lansarea unui șir de produse media, pe care vi le prezentăm detaliat în cele ce urmează.

Seria de spoturi video ”Demni de a trăi”

”Fiecare dintre noi este unic, fiecare este demn de a trăi” – acesta a fost laitmotivul fiecărui dintre cele trei spoturi lansate de Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă” în comun cu studioul ”CIOfilm”.

În primul spot, întitulat ”Demni de a trăi”, sunt prezentate trei istorii de viață ale unor eroi HIV-pozitivi care și-au acceptat diagnosticul și trăiesc o viață fericită. Cel de-al doilea spot, întitulat ”Demni de a trăi – 2”, prezintă trei istorii ale unor persoane care au avut experiență de utilizare a drogurilor. Spotul ”Demni de a trăi – 3”, prezintă trei istorii ale eroilor care și-au ispășit cândva pedeapsa în locurile de detenție.

Fiecare spot video este un mini-film care prezintă istoria depășirii stereotipurilor și prejudecăților, istoria luptei pentru propria fericire și bunăstare. Este de menționat că în aceste spoturi apar nu doar fotografiile personale ale protagoniștilor, ci și fotografiile lor comune cu diferite persoane publice cunoscute printre care: Serghei Abalin, Lucia Berdos, Ian Feldman, Natalia Morari, Stela Dănilă, Dafina Gherceva, Stela Moldovanu, Viorica Nagacevschi, Sanda Diviricean.

Pe rețeaua de socializare Facebook fiecare spot video a fost vizionat de peste 5000 de persoane.

Seria de articole consacrate non-discriminării

În cadrul campaniei ”Zero discriminare”, pe site-ul www.positivepeople.md au fost postate articole consacrate non-discriminării.

Articolul ”Înțelegeți? El este un copil neobișnuit…”, prezintă patru istorii ale unor mame care educă copii cu diferite particularități de dezvoltare: sindromul Down, paralizie cerebrală, autism și infecția HIV. Fiecare istorie este deosebită, fiecare te înduioșează până la lacrimi, fiecare este menită să dovedească că copiii întotdeauna rămân copii, indiferent de ce boală ar suferi.

IMG_1196 12764674_1119938904684483_3400289368199213773_o

Istoria personală Olga Darvina: În viața cotidiană îmi produc fericire cele mai simple lucruri: m-am trezit, copilul e sănătos, deci am motive să mă bucur prezintă adversitățile vieții pe care a fost nevoită să le înfrunte eroina interviului. Divorțul, drogurile, o boală gravă, condamnarea și respingerea din partea oamenilor apropiați – pentru a depăși toate acestea, eroina principală a avut nevoie de eforturi colosale. Despre toate acestea, citiți în istoria personală a fostei utilizatoare de droguri, Olga Darvina.

Articolul ”Discriminarea este slăbiciunea unui om mărginit” reprezintă un bilanț inedit al campaniei ”Zero discriminare”. În acest articol, participanții spoturilor video ”Demni de trăi” își expun opinia despre discriminare și felul în care putem lupta cu ea. Staruri de televiziune, ale showbizului și persoane publice își expun gândurile și îndeamnă oamenii obișnuiți să lupte cu discriminarea, înlocuind-o cu acceptare, înțelegere și dragoste.

IMG_7364 IMG_7372

Acțiunea de caritate ”Femeia rămâne femeie”

Această acțiune a fost inițiată de Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă”, în comun cu Asociația Obștească ”Viața Nouă”. Acțiunea a urmărit scopul de a colecta articole de igienă pentru femeile afectate de epidemia HIV și utilizarea de substanțe psihoactive, care își ispășesc pedeapsa în IP№7 din satul Rusca, în preajma Zilei internaționale a femei.

Prin intermediul rețelelor de socializare și partenerilor media, am îndemnat pe toți doritorii să se implice în colectarea articolelor de igienă. Timp de o săptămână am reușit să completăm cadouri constituite din cosmetică decorativă și igienică pentru 20 de beneficiare ale Asociației Obștești ”Viața Nouă”. La acțiune au participat peste 10 voluntari, precum și firme mari ca Marigold, Orbico, Fresh&Joy, Avon.

IMG_7982 IMG_7999 (1)

Pe data de 4 martie, colaboratorii ”Viața Nouă” și-au felicitat oficial beneficiarele cu prilejul zilei de 8 Martie, oferindu-le în dar cadourile colectate în cadrul acțiunii.

Profitând de această ocazie, mulțumim tuturor care a participat la acțiune, aducându-și contribuția la promovarea acestei cauze nobile și atât de importante!

***

”Noi trebuie să acceptăm oamenii așa cum sunt, inclusiv cu experiența trecutului lor. Fiecare dintre noi poate cultiva în sine toleranța și să învețe să fie tolerant. În aceasta constă dezvoltarea noastră, or, experiența noastră este constituită nu doar din dezvoltare morală, ci și spirituală” – această frază aparține uneia dintre participantele spoturilor video ”Demni de a trăi”. Această frază explică foarte clar și explicit esența non-discriminării. Noi trebuie să luptăm cu discriminarea zilnic și să cultivăm toleranța și acceptarea în copiii noștri. Noi suntem diferiți, însă avem cu toții drepturi și posibilități egale cu care ne naștem și trăim. Nu uitați despre aceasta.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md