img
Nu va fi ca înainte, dar ne vom strădui să construim o nouă viață în mod pozitiv 27 Decembrie 2022

Aproximativ 20% dintre locuitori au părăsit Ucraina de când a început invazia militară a Rusiei. Potrivit Ukrayinska Pravda, este vorba de aproximativ 7,9 milioane de persoane. De asemenea, se raportează că 4,9 milioane de cetățeni ucraineni s-au mutat din zonele mai periculoase în zone mai puțin periculoase din interiorul țării. O treime dintre aceștia sunt pensionari și persoane cu handicap. Și fiecare a doua familie care și-a părăsit casa are unul sau mai mulți copii.

Irina, în vârstă de 46 de ani, locuia cu familia ei în Mykolayiv înainte de război. Dar, după 24 februarie, viața ei, a celor doi copii și a soțului ei s-a schimbat dramatic... la fel ca viețile a milioane de oameni care și-au pierdut cei dragi, casele și bunurile.

Recent, Irina a contactat Inițiativa Pozitivă pentru a cere ajutor în găsirea de medicamente care să-i salveze viața și a decis să-și spună povestea.


Când și în ce condiții ați venit în Moldova?

Am venit în Moldova cu copiii noștri din Mykolaiv pe 27 mai 2022. Când a început războiul, timp de o lună ne-am zbătut, nu știam cum să acționăm, ce să facem. Practic, în tot acest timp am locuit la subsol (avem o casă particulară).

Nu puteam trăi mult timp așa: fără apă, fără lumină, fără căldură. Și avem doi copii, de 10 și 12 ani (pe atunci aveau 9 și 11 ani). Așa că soțul meu a insistat să plecăm din această oroare.

Nu știam unde mergem și ce ne așteaptă... fugeam doar de război. Și așa am ajuns aici, în Moldova. Nu am vrut să mergem mai departe, credeam că războiul se va sfârși și că ne vom întoarce.

Care a fost ultima picătură care te-a făcut să pleci?

Boală. Practic, am trăit într-un subsol. A fost foarte frig. Ne-am acoperit cât de mult am putut, am dormit unul lângă altul, dar asta nu a ajutat prea mult când afară erau -5...-7 grade. Eu și fiica mea am făcut cistită. În acele condiții nu era ușor să faci baie, nici măcar să te încălzești cu ceai. A trebuit să alergăm prin zonă în căutarea unei sobe pentru a umple un termos cu apă și a bea ceai.

Și da, rachetele zburau constant deasupra casei și se auzeau explozii. Dacă te-ai trezit dimineața, dacă o rachetă nu a lovit casa - mulțumesc lui Dumnezeu. Dar când eu și fiica mea ne-am îmbolnăvit, a fost ultima picătură.

Și am continuat să cred și să aștept că astăzi sau mâine vor declara sfârșitul războiului... Nimănui nu-i venea să creadă că războiul a început. Anul 2022, civilizație! Cum a putut să înceapă?! Și într-o dimineață teribilă, viețile noastre vor fi date peste cap.

Cum ați găsit organizația noastră și cu ce ați venit?

Mai devreme am ajutat o femeie seropozitivă să ajungă la Chișinău. Te-a găsit pe tine și apoi mi-a spus despre Inițiativa Pozitivă. Lucrătorii dumneavoastră au ajutat-o cu medicamente (terapie ARV și altele). Am un ficat bolnav. Când am aflat că și dumneavoastră ajutați în acest domeniu, am decis să vă contactez.

M-au ajutat să găsesc și să obțin medicamentele necesare, mi-au dat vouchere pentru alimente și medicamente și m-au ajutat cu sprijin psihologic. S-au găsit locuri de muncă.

Le sunt foarte recunoscător lui Nastenka, Inna și Iulia! M-au ajutat foarte mult. Am venit chiar și la biroul dumneavoastră o dată pentru un grup. Au fost mulți oameni, jocuri, întrebări, comunicare pe teme interesante. Mi-a plăcut foarte mult.

Faceți ceea ce trebuie să faceți! Ajutarea persoanelor din grupurile vulnerabile este foarte importantă!

Puteți să ne spuneți mai multe despre cum ați fost ajutat?

Mai întâi am întâlnit-o pe Inna Vutkarev. Am stat de vorbă, i-am povestit despre mine. A descris serviciile pe care le oferiți. După întâlnirea noastră, Inna m-a sunat periodic. Când am avut nevoie să cumpăr un medicament scump (650 lei), angajații dumneavoastră mi-au dat vouchere care au fost suficiente nu doar pentru medicamente, ci și pentru vitamine!

De asemenea, am avut un conflict cu unul dintre profesorii de la școală care mi-a insultat copilul. Acest lucru m-a dezechilibrat. Iar Nastenka [psihologul de la Inițiativa Pozitivă] m-a ajutat să-mi revin.

Cum ați fost primit în Moldova? Care sunt impresiile tale despre faptul că ești aici?

Aveți o țară mică, nu foarte bogată, dar foarte ospitalieră! Există o mulțime de persoane deschise, active și pozitive aici. Cel puțin, cei pe care i-am întâlnit eu.

Și știți, chiar dacă nu m-am gândit niciodată că voi veni în Moldova, dar odată ajuns aici, nu regret deloc că nu am plecat în Germania, Franța sau Italia. Este răcoare aici.

Desigur, nu există nimic mai bun decât pereții autohtoni, chiar dacă sunteți oaspeți în cele mai luxoase vile. Dar îi sunt recunoscător lui Dumnezeu că m-a condus exact la dumneavoastră. Moldova a devenit practic țara mea de origine. M-au ajutat să supraviețuiesc foarte mult. Și mi-a plăcut foarte mult aici!

Când se va termina războiul, te vei întoarce?

Bineînțeles că o voi face! Și, deși totul va trebui reconstruit acolo, cred că, odată ce ne vom întoarce, vom putea continua o viață normală acasă. Da, nu va mai fi ca înainte, dar ne vom strădui să ne construim o nouă viață într-un mod pozitiv.


Această activitate este implementată de Inițiativa Pozitivă, cu sprijinul financiar al International Rescue Committee, UNAIDS, al UNAIDS și al Caritas Austria.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare