img
Participanții proiectului ”Puterea dansului” ne îndeamnă să facem testul la HIV 27 Decembrie 2017

Participanții proiectului de dans ”Puterea dansului” ne îndeamnă să facem testul la HIV în cadrul campaniei ”Testează-te la HIV! Te privește! Privește pe fiecare!”, lansată în Moldova la 26 noiembrie curent.

Douăsprezece fețe cunoscute, printre care Olya Tira, Karizma, Victor Tvorceski, Dana Marchitan, Diana Brescan, Diana Grigor, Doinița Gherman, Irina Cojocaru, Maxim Zavidia, Tatina Spânu, Nata Gorgos și Samir Loghin, au apărut pe panourile amplasate în trei orașe din țară: Chișinău, Bălți și Cahul. Această acțiune de informare își propune drept scop să îndemne pe cetățenii țării să facă testul la HIV pentru
a-și afla statutul.

În Moldova testul la HIV (pe sânge) poate fi efectuat gratis în cabinetele de consiliere și testare voluntară din cadrul secțiilor consultative a tuturor spitalelor raionale; cabinetele de consiliere și testare voluntară din cadrul centrelor medicilor de familie din municipiile Chișinău și Bălți; la Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile din Chișinău.

Testele rapide pe salivă sunt accesibile în organizațiile nonguvernamentale care activează în sfera HIV/SIDA, precum și în Centrele Sociale Regionale din țară (Chișinău, Comrat, Bălți, Tiraspol). Din luna mai curent, testele rapide pe salivă pot fi procurate în unele farmacii din țară.

La 1 ianuarie 2016 în Moldova erau înregistrate 10213 persoane cu infecția HIV, dintre care sunt în viață și își cunosc statutul 7331. Potrivit estimărilor specialiștilor, pe teritoriul Moldovei trăiesc cu HIV peste 18500 de persoane. Respectiv, peste cincizeci la sută dintre persoanele infectate nu-și cunosc statutul HIV.

 

6x3_3

6x3_1

6x3_2

Acțiunea de informare ”Testează-te la HIV! Te privește! Privește pe fiecare!”, se desfășoară în cadrul campaniei ”Te privește! Privește pe fiecare!”, organizată cu prilejul zilei de 1 decembrie – Ziua Mondială de combatere SIDA.
Organizatori: Asociația Obștească ”Inițiativa Pozitivă” și UNAIDS.

Sub egida: Ministerului Sănătății; Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei; Ministerului Justiției; Ministerului Afacerilor Interne.

În parteneriat cu ”Puterea dansului”

Cu sprijinul financiar al Centrului PAS, Agențiilor ONU, Ambasada Suediei în Moldova, DVV International Moldova.

Parteneri media: ТВ7, N4, allmoldova, locals, simpals, e-sanatate, revistele VIO magazin, Splendid, Sănătate.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md