img
Persoanele HIV pozitive din Republica Moldova au obținut acces la serviciile de fertilizare in vitro 29 Ianuarie 2020

Săptămâna aceasta Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a semnat Ordinul numărul 83 prin care scoate interdicția pentru fertilizarea in vitro pe care o aveau până acum femeile și bărbații care trăiesc cu HIV.

Din istoricul problemei

Interdicția respectivă are rădăcini într-o perioadă când nu existau metode eficiente de tratament și de prevenire a transmiterii HIV de la mamă la copil.

Problema a fost relevată în anul 2018, în cadrul analizei legislației naționale în domeniul HIV, efectuată de PNUD Moldova și UNAIDS, când Asociația Obștească, „Inițiativa Pozitivă” a început să lucreze asupra unui șir de chestiuni din acest raport. Puțin mai târziu, în 2019, organizația non-guvernamentală „Mamele pentru viață”, a comunicat publicului larg despre un caz, când unei femei HIV pozitive i-a fost refuzat serviciul de fertlizare in vitro.

În acest context, cele două organizații s-au adresat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, unde, în luna decembrie 2019, a fost creat un grup de lucru care a elaborat amendamentele necesare în ordinile ministerului.

Ruslan Poverga, directorul general al Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”: „Acesta este un caz când oamenii nu au tăcut, asociațiile obștești s-au autosesizat și au căutat soluții, iar autoritățile au ascultat și au soluționat problema. Acum orice cuplu din Moldova, indiferent de statutul HIV, are șansa să aibă copii.”

 „Noi am obținut un rezultat extraordinar într-un timp scurt, ceea ce demonstrează că autoritățile și societatea civilă pot găsi soluții la problemele existente, conlucrând și conducându-se de standardele internaționale ale drepturilor omului și progresele în domeniul medical. Contăm pe o deschidere tot atât de mare și pentru soluționarea problemelor rămase.”, a adăugat Evghenii Alexandrovici Goloșceapov, directorul Departamentului Advocacy al Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”:

Ca rezultat, acest serviciu este deja accesibil, fără discriminare, și persoanelor care trăiesc cu HIV în Moldova.

 

 ”Ca femeie care trăiește cu HIV de 21 de ani, am trecut prin momentul când am fost nevoită să mă împac cu gândul că, posibil, nu voi mai putea avea copii niciodată. Femeile care trăiesc cu HIV, pe lângă toate fricile legate de statutul lor, trec și printr-un proces complicat de autostigmatizare, iar faptul că sistemul medical din Moldova nu este întotdeauna de partea lor și încearcă să le ia șansa de a avea copii, nu le ajută deloc. Eu le înțeleg pe aceste femei, știu prin ce trec ele. Asta m-a motivat cel mai mult să mă implic și să depun tot efortul, ca femeile care trăiesc cu HIV să poată avea copii. Toate femeile au dreptul să aibă copii și nimeni nu poate să le ia acest drept.”, spune Irina Belevțova, președinta Asociației Obștești „Mamele pentru viață”:

În Republica Moldova, conform datelor estimative ale Centrului Sănătatea Reproducerii şi Genetica Medicală, 20% din numărul total de cupluri de vârstă reproductivă, suferă de o formă sau alta de infertilitate, iar pentru 2,5% dintre femei, fertilizarea in vitro poate fi singura posibilitate de a mai avea copii.

 

 

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md