Portalul Childplus.ru relatează povestea personală a lui Ivan, care a devenit tutorele nepoatei sale seropozitive.
De ce s-a întâmplat acest lucru? Cu ce probleme s-au confruntat copilul și părinții săi? Cum a dus ignorarea bolii la consecințe tragice? Toate acestea se regăsesc în povestea lui Ivan.
"Eu și soția mea am luat-o pe Karina sub tutelă la vârsta de 11 ani. Înainte de asta, ea fusese într-un orfelinat timp de un an. În familia fratelui meu sunt trei copii, Karina este cea mai mică și este de la cea de-a doua soție a lui.
Doi copii din prima căsătorie locuiesc cu mama lor. Din păcate, după divorțul de prima soție, fratele meu a început să abuzeze de alcool, și-a pierdut apartamentul din oraș, a plecat să locuiască și să muncească în sat, în vechea casă în care am copilărit. Acolo am cunoscut-o pe cea de-a doua soție a mea, și ea este tot o localnică. În cele din urmă am început să locuim împreună, nu totul a fost fără nori.
Fratele meu a continuat să bea periodic, chiar și atunci când au avut o fiică, Karina. Îmi amintesc că cea de-a doua soție a lui era o femeie calmă, amabilă, nu avea probleme cu alcoolul, lucra la o fermă. Mai târziu am aflat din documentele medicale ale Karinei că fata s-a născut fără HIV. Copilul a fost infectat, cel mai probabil, prin laptele matern. Încă nu știm cine a transmis HIV cui, fratele meu soției sale sau ea lui.
În general, familia a trăit ca multe alte familii din sate, dar după 5-6 ani fratele meu a început să se simtă foarte rău, a slăbit sub ochii lui, pielea i s-a acoperit de mici erupții cutanate, apoi au început să apară pneumonii una după alta. Timp de aproximativ un an a fost tratat, era mereu prin spitale pe undeva. El nu mai lucra, soția sa întreținea familia. Iar când Karina a intrat în clasa întâi, fratele meu a fost dus cu ambulanța la spitalul regional cu suspiciune de cancer la creier, unde a murit 3 zile mai târziu și abia după autopsie soția sa a fost informată că avea SIDA.
Ne-a sunat, a plâns, chiar a înjurat, crezând că noi știam și am tăcut. Și noi înșine nu știam despre ce este vorba. În cele din urmă, s-a dovedit că și ea și Karina aveau HIV. Amândouă aveau un HIV foarte grav.
Karina a continuat să meargă la școală, deși i s-a prescris un tratament și părea să meargă bine. Dar mama ei nu a fost la fel de norocoasă. Dintr-un motiv oarecare, a avut imediat un atac cerebral sau ceva de genul acesta, o parte a corpului i-a paralizat. Totul a cam schilodit-o pe biata noastră noră, avea doar 34 de ani când a murit. Am încercat și am ajutat-o înainte de a muri, dar cumva era convinsă că nu are nevoie de tratament pentru HIV, că acesta o ucide mai mult decât virusul în sine.
Aceasta este povestea, așa a intrat Karina în familia noastră. Obișnuiam să o vedem doar când era doar un copil. Dar, la sfârșitul vieții părinților ei, era aproape o adolescentă cu un trecut foarte tragic. Părinții ei mureau în fața ochilor ei și nu acceptau tratamentul.
Karina făcea deja terapie de câțiva ani, știa ce este HIV și, în primul rând, ne-a educat despre cum se transmite HIV, cum nu se transmite, de ce avem nevoie de pastile. S-a dovedit a fi o fată extraordinar de inteligentă. Era evident cât de greu îi era fără părinți, dar a înțeles că și pentru noi era greu. Nu aveam de gând să luăm un copil sub tutelă, avem trei copii ai noștri, eu am deficiențe de vedere, soția mea se ocupă de întreaga gospodărie, dar Karina a reușit cumva imediat să își ia locul în familia noastră și acum nu ne putem imagina cum s-ar fi putut întâmpla altfel.
Cel mai important lucru pe care Karina îl știe și îl înțelege cu fermitate este că, dacă nu-și ia pastilele, va fi foarte rău, poate muri și foarte repede. Poate de aceea încearcă întotdeauna să facă totul cu toată dăruirea. Ea încearcă să nu rateze momentele din viața ei. Îi place să învețe, nu a trebuit să fie obligată să își facă temele pentru că îi place să citească cărți și să învețe ceva nou. Înțelege că poate fi greu pentru noi cu trei copii mai mici. Când Karina a venit la noi, copiii erau încă mici. Ne-a ajutat cu ei, deși am încercat să nu-i cerem, realizând că era greu pentru ea, deoarece era încă un copil, deși avea în jur de 11-12 ani la momentul respectiv.
Eu și soția mea am pus întrebări și am stat cu ochii pe ceea ce o interesa pe Karina, pe ceea ce o pasiona. Ca urmare, Karina a intrat la 12 ani la o școală de artă, pentru că desena bine, iar apoi, la 14 ani, a intrat și a terminat un curs de fotografie, având chiar și o diplomă: fotograf.
Ea are într-adevăr o viziune uimitoare asupra lumii și o vede într-un mod special. Primea o pensie, pe care noi am încercat să o economisim, cheltuind doar banii la care aveam dreptul în calitate de tutori. Ca urmare, Karina are acum o sumă decentă de bani economisiți pentru a merge la universitatea pe care și-o dorește. Din păcate, ea nu s-a calificat pentru buget, așa că am decis că va studia contra cost, cu posibilitatea de a se transfera ulterior la buget.
Din întâmplare, nu avem nicio îndoială cu privire la succesul ei. Nu putem spune că această fată reușește totul cu ușurință. Îmi amintesc cum la școală se vorbea în clasa ei că a fost adoptată, se zvonea că părinții ei erau alcoolici, că Karina avea o ereditate proastă. Totul este complet neadevărat.
Această fată știe că nu vrea să trăiască ca părinții ei. Recent și-a amintit și ne-a povestit că mama ei i-a spus tatălui ei că e timpul să se trateze, dar el a spus că totul e o prostie, că sunt mai mult decât sănătoși. Karina crede acum că părinții ei au știut la un moment dat că au HIV, dar nu au căutat ajutor.
Ea ne-a pus întrebarea: de ce nu s-au gândit părinții să testeze copilul, adică pe ea, pentru HIV? Sau erau atât de siguri că HIV nu există încât nu s-au gândit că virusul ar fi putut ajunge la copil prin laptele matern?
Eu sunt unchiul de sânge al Karinei și, la fel ca și ea, nu înțeleg acțiunile fratelui meu, dar nu vom primi niciodată răspunsuri la ele. De aceea, noi, soția mea și cu mine, o sfătuim pe Karina să-și ierte părinții, doar pentru că, probabil, ei nu au avut informații, ci mai degrabă circumstanțe în care ei înșiși au devenit confuzi și au sfârșit prin a-și pierde viața. Iar Karina este încă în viață și are atât de multe planuri pentru această viață."
Karina are acum 19 ani, este fotograf, termină clasa a 11-a la școală și visează să meargă la Institutul de Aviație Civilă.